A málna metszése ősszel

4.1
(16)

A málna (Rubus idaeus) az egyik legegyszerűbben gondozható gyümölcs, melynek nagy előnye, hogy akár tavasztól egészen őszig élvezhetjük apró, lédús gyümölcseit.

Mielőtt nekilátnánk metszésének, érdemes egy-két tanácsot figyelembe vennünk, hisz még ha egyszerű is gondozása, e pár apró lépés elengedhetetlen lesz, hogy ne csak néhány szem termést élvezhessünk egész évben, hanem egészséges, és terménydús bokrocskáink legyenek.

Hogyan és hol vásárolhatunk málna vesszőt?

Nem kell messze mennünk ahhoz hozzájuthassunk a kívánt gyümölcsünkhöz. Számos kertészeti webáruház és kertészet áll rendelkezésünkre, ahol akár néhány kattintással házhoz szállíttathatjuk.

Két fajta módon vásárolhatunk málna vesszőt:

Szabadgyökeres változatban, illetve konténeres csomagolásban.

A szabadgyökeres változatban rendelt málnavesszők gyökérzete jóval érzékenyebb, a környezeti hatásoknak kitettebb, mint a cserépben nevelt, ún. konténeres változatoké. Így nekünk kell gondoskodnunk arról, hogy jó időben, és tápanyagban gazdag földbe kerüljenek; ahogyan az is nagyon lényeges, hogy a teljes begyökeresedésig az öntözést is biztosítani tudjuk. Érdemes akár speciális földet is vásárolnunk hozzá, hogy megfelelő ásványi anyag mennyiséggel rendelkezzen a talaj az ültetés során.

Ezeket a vesszőket akkor tudjuk megvásárolni, amikor az ültetési szezonjuk van, vagyis októbertől, illetve márciustól. Késő őszi ültetés esetén ügyeljünk arra, hogy a szabadgyökeres málnavesszőket ne ültessük fagyott földbe, mert nem fognak megeredni.

A különböző málna típusokat összeválogatott csomagban is kínálják, melyek egymás után érnek, így egyik hónapban sem kell málna nélkül maradnunk.

A konténeres változatban rendelt málnavesszők lényege, hogy a vesszők már megeredtek, így kisebb a lehetősége annak, hogy nem sikerül a málnánk ültetése, viszont árban többet kell érte fizetnünk.

A konténeres gyümölcsöket, így a málnát is egész évben elültethetjük, kivéve a téli fagyok idején.

piros malna sarga malna

A málna metszése típus szerint

A málna metszése függ attól, milyen fajtát vásároltunk. Vannak egyszer és kétszer termők, az utóbbit folytontermőnek is nevezik. A málna vesszők fajtájuktól függetlenül két évig élnek.

Egyszer termő málna metszése

Az egyszer termő, vagyis a nyári málna metszését rögtön a megérett gyümölcsök betakarítása után tőből (talajszintig) ki kell metszenünk, ügyelve hogy a fiatal hajtásokat ne vágjuk le, mert azok fogják adni a következő évben a terméseket.

A hajtásokat rögzítsük karóhoz. A metszés során enyhén ritkítsuk meg a vesszőket, hogy következő tavasszal ne legyen túlzsúfolt a bokrunk, és hozzá tudjunk majd férni a gyümölcsökhöz.

A már levágott, elhalt fás részeket érdemes darabokra törni és elégetni, vagy egy erre kijelölt helyre gyűjteni, a fertőzések elkerülése végett, mivel betegséget okozhatnak a friss hajtásokban.

A beteg, vagy a tél folyamán elhalt vesszőket kora tavasszal (rügyfakadás előtt) is érdemes eltávolítani. Ha a fiatal hajtások vége gyenge, vagy elfagyott, ilyenkor még egy igazító metszéssel visszavághatjuk az erősebb, jól fejlett rügyekig (150-160 cm-es vesszőket hagyva).

Kétszer termő (folytontermő) málna metszése

A kétszer termő málna érdekessége, hogy az első gyümölcshozamuk idején ősszel a termésüket a vesszők felső részén hozzák, a következő szezonjukban tavasszal, pedig a vesszők alsó részén. Ezért is alakul másképp a metszési folyamatuk, az egyszer termőkénél.

A gyümölcsök leszüretelése után az első metszést úgy kell végrehajtanunk, hogy a vesszőn lévő legalsó termésig kell levágnunk a szárát, vagyis nagyjából a talajtól számított egy méterig. Az alsó egyharmad része ami megmaradt, az fogja hozni a következő tavasz gyümölcseit.

Miután azokat is leszüreteltük, tőből le kell metszenünk, mint az egyszer termő esetében, és a friss hajtásokat kitámaszthatjuk függőlegesen és vízszintesen is.

malna metszese
A helyes metszéssel bőséges málnatermésre számíthatsz

A málna egészségvédelme metszéssel

A málnát sem kerülik el a különböző rovarkártevők, gombás betegségek.

Sok kártevőre jellemző, hogy a téli időszakban bújnak a növény fás részébe, ahol lárváikat kikeltik, és tavasszal onnan távoznak. A folyamat része lehet, hogy a lárvák gubacsszerűen befészkelik magukat a vesszőkbe, mellyel elvágják a növény folyadékkeringését, és akár azok töréséhez is vezethet, és másodlagos fertőzéseket is okozva a vesszőn hagyott nyílásokkal. Ilyen például a málna gubacsszúnyog, a málna vesszőszúnyog, és a málna karcsú díszbogár.

A rendszeres metszés, és az elhalt, vagy beteg vesszők folyamatos eltávolítása ezért is nagyon fontos, hogy egészséges növényünk legyen egész évben.

A málna termesztéséről ide kattintva olvashatsz bővebben!

Tetszett a cikk?

Adj nekünk 5 szívecskét, ha igen!

Jelenlegi állás: 4.1 / 5. Szavazatok: 16

Még nincs szavazat, légy te az első!

Sajnáljuk, hogy nem tetszett a cikk!

.

Kérjük mondd el, hogyan javíthatnánk rajta?

Szólj hozzá a Facebookkal!

hozzászólás

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .