Almafa metszése (Malus domestica)

5
(2)

A metszés az egyik legfontosabb gondozási folyamat egy fa életében. Egy almafa rendszeres metszésével meggátolhatjuk hogy a fát gombás megbetegedések megtámadhassák, mivel metszést követően megszabadítjuk a fát a felesleges ágaktól, így a levegő átjárhatja a fa lombkoronáját, elkerülve a benedvesedést.

Ám nemcsak a betegségektől óvhatjuk meg almafánkat metszés által, de termésben gazdagabb, és jobb minőségű gyümölcsöt is kaphatunk, a megfelelő termőegyensúly kialakításával.

Nem utolsó sorban a metszés a későbbiekben megkönnyítheti nekünk a fa szüretelését, és permetezéskor is könnyebben hozzáférhetünk majd az ágakhoz.

Almafa metszés típusai

Almafa metszését különböző időszakokban  végezhetjük el. Lehet tavasszal, nyáron, ősszel, sőt akár télen is, viszont a metszési folyamat az évszakok közt különbözik.

Ez vonatkozik az almafa korára is: másképp kell metszeni egy fiatal almafát, és másképp egy idősebb egyedet.

almafa metszese 4
A metszéssel kialakíthatjuk a megfelelő termőegyensúlyt, így nagy mennyiségű és jó minőségű termést kaphatunk

Fiatal almafa metszése

Koronaalakító metszés

  •  Suháng (egy éves oltvány) – Törzsmagasság beállítása

Amennyiben fiatal egy éves oltványunk van (suháng), melynek még nem alakultak ki oldalágai, állítsuk be a törzsmagasságát. Ezt úgy tehetjük meg, hogy az oltványunkat körülbelül 150 cm magasságban ferdén elvágjuk, ami nagyjából 80 cm nagyságú törzsmagasságot jelent majd.

Pontosabban mindig a kívánt törzsmagasság felett 4-5 rüggyel kell a metszést végrehajtani. Ha ezt a koronába metszésnek is hívott eljárást nem végezzük el a fán, akkor megnyúlhat és gyenge hajtásokat hozhat, illetve el is törhetnek ágai egy-egy nagyobb szél hatására. Ezt a metszést a fiatal almafa első évében, tavasszal kell megtennünk.

  • Koronás oltvány (két éves, hajtással rendelkező csemete) – sudaras ágcsoport kialakítása – első ágemelet

Koronás oltványnak hívjuk a már hajtással rendelkező két éves csemetéket. Ha koronás oltványt vásároltunk, vagy az előző évben elültetett csemeténk (suháng) eléri a második évet elérkezett az idő a vázágak, és a sudár(vezérág) nevelésére, kialakítjuk az első ágemeletet.

Válasszunk ki 3-5 olyan vesszőt, mely a fa közvetlen törzse feletti részén helyezkednek el. Olyan hajtásokat válasszunk, amik a legerősebbek. Ezek az ágak töltik be majd a vezérágak szerepét.

A többi megmaradt hajtást távolítsuk el a fáról. A fa törzsén is előtörhetnek hajtások, azokat is távolítsuk el, hogy a növénytől ne vegyenek el felesleges erőforrást. Ám egy esetben meghagyhatjuk őket, amennyiben a fa törzse gyenge, akkor ezeket visszametszve erősíthetik a fa törzsét.

Miután ezzel megvagyunk, a vázágak és a vezérág metszése következik: A kiválasztott vázágakat vágjuk vissza 4-6 rügyesre, a vezérágon kisebb metszést végezzünk.

  •  Ágemeletek közti távolság kialakulása és a második ágemelet ( 3.-4. év)

A almafa csemete harmadik évében a vezérág (sudár) megnövekszik. A második ágemelet kialakításához viszont egy meghatározott növekedést kell, hogy elérjen a sudár, hogy ezt kialakítható legyen. A két ágemelet között szükséges nagyjából 80-100 cm távolság, hogy a második ágemeletet kialakíthassuk. Ami azt jelenti, hogy akkor tudjuk létrehozni a második ágemeletet, ha a két ágemelet közt megvan a fenti távolság.

Ha a harmadik évben a sudár nem növekedett akkorát, hogy a második ágemelet kialakíthassuk, ne aggódjunk, akkor azt a következő évben végezhetjük el. Addig is azokat a hajtásokat távolítsuk el, amik a sudár tavalyi metszése alatt kihajtottak.

Az almafák esetében 2-3 ágemeletet érdemes összesen kialakítani.

Öreg almafa metszése

Ifjító metszés

Amint az almafa az idősebb korba lép, gyümölcsei már nem olyan ízletesek, mint ifjabb korában. Gyümölcsei apróbbak lesznek, koronája egy részén kiritkulhat, és megjelennek olyan ágak is, amik már nem rügyeznek. Amikor ezzel a “jelenséggel” találkozunk, ne essünk kétségbe. Nem kell megválnunk szeretett almafánktól, csak el kell végezni néhány olyan metszést rajta, amivel a fa újra tovább élheti fiatalkorát, és újból, finom, egészséges gyümölcsöket teremhet.

Az ifjító metszést egy esetben nem javasolt végrehajtani, mégpedig akkor, ha a fa törzse beteges, és gyenge már.

almafa metszese 9 1
Az idős gyümölcsfákat metszéssel megfiatalíthatjuk

Az ifjító metszés első lépéseként távolítsuk el azokat a felesleges ágakat, amik felkopaszodtak, vagy elszáradtak, azokat tőből vágjuk ki egy fűrész segítségével. Az eszközünk, amivel dolgozunk, mindig legyen steril, hogy a fa ne fertőződjön el. A vágást követően fasebkezelővel kezeljük le a fa azon részét, ahol a vágást végeztük.

Ha tehetjük, az ifjító metszést még a tél beállta előtt végezzük el, mivel a nedvkeringés még ebben az időszakban nem állt le, és a vágott sebek könnyebben begyógyulhatnak.

A megmaradt ágakat vágjuk vissza az egészséges vessző felett, vagy azon helyen, ahol az ág meghajlik, mivel itt találhatóak olyan “rejtett”, alvó rügyek, amikből új hajtásaink lesznek.

Következő évben az almafa vízhajtásokat növeszt majd, amiket ne távolítsunk el, mivel ezek fogják képezni a korona “alapjait”. Csak ritkítsuk meg őket, hogy a megfelelő irányban növekedjenek.

Az ifjító metszést követően a fa igényli a tápanyagban gazdagon ellátott földet, gondozásra szorul. Öntözést is iktassunk be időközönként, és növényvédő szerek segítségével óvjuk meg a friss hajtásokat a gombás megbetegedésektől.

Ha mindent jól csináltunk, az almafánk 2-3 éven belül újra teremni fog.

Almafa metszése tavasszal

Fenntartó metszés

Ritkító metszést, vagy más néven fenntartó metszést tél végén, kora tavasszal, még a rügyfakadás (kihajtás) előtt kell elvégezni. Mivel az almafa sűrű ágakat növeszt, minden évben érdemes elvégezni rajta ezt a folyamatot.

Almafa tavaszi virágzása
Az almafa tavaszi metszését még rügyfakadás előtt kell elvégezni

A sűrűn benőtt ágakkal és vesszőkkel kezdjük a ritkítást, úgy hogy közben ügyeljünk, hogy ne ritkítsuk túl a fát. A ritkító metszés kedvez majd a fának, hogy a levegő jól átjárhassa majd, és a gombásodás elkerülje, de gyümölcstermésben is jobb évünk lehet ha megritkítjuk. A metszés jó alkalom arra is, hogy szemügyre vegyük, hogy van-e beteg, sérült, vagy elszáradt ág az almafánkon. Ha igen, ezeket rögtön, tőből el is távolíthatjuk.

Úgy távolítsuk el a sűrű ágakat, hogy azok kellő távolságban legyenek egymástól. az alapjuktól vágjuk ki azon hajtásokat, amik keresztezik egymást, vagy amik a korona belseje felé törnek.

Ha azt látjuk, hogy egyes ágak akadályozzák egymás növekedését, ezeket is ritkítsuk ki.

Ügyeljünk arra, hogy a fán ejtett sebeket kezeljük le (speciális faseb-kezelő géllel, esetleg viasszal, de legalább meszezéssel), és ha lehet minél simább vágást végezzünk a fán, így könnyebben fog gyógyulni. Mindig éles, tiszta, fertőtlenített vágóeszközzel dolgozzunk.

Metszést követően a gallyakat minél előbb semmisítsük meg, de legfőképp vigyük távol az almafától, mivel az esetleg ezekben lévő kórokozók újra visszakerülhetnek a fára.

Metszési kérdésekről itt olvashatsz még többet >>

Tetszett a cikk?

Adj nekünk 5 szívecskét, ha igen!

Jelenlegi állás: 5 / 5. Szavazatok: 2

Még nincs szavazat, légy te az első!

Sajnáljuk, hogy nem tetszett a cikk!

.

Kérjük mondd el, hogyan javíthatnánk rajta?

Szólj hozzá a Facebookkal!

hozzászólás

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .