Árvíz 2.

5
(1)

arviz2Ártéri növények
A folyószabályozások és gátak építése előtt az árvizek lényegesen befolyásolták a környező élővilág kialakulását, mely függött a vízzel való elborítás mértékétől és idejétől. A folyók mentén, az ártér mélyebben fekvő részein, a lefolyástalan, pangóvizes területeken jöttek létre a nádasok és a mocsarasok. Növényzetük nádból, gyékényből, sás-és szittyófélékből áll. A mocsarakban gyakran megtelepedtek a vízborítottságot jól bíró fák és növények.

Így keletkeztek az égerlápok (fotón) és égeres mocsárerdők. A folyók partján és a rendszeresen elárasztott területeken nőnek a pár méter magas bokorfüzesek, melyeknek az aljnövényzete igen szegényes. Azokon a részeken, amelyeket az árvizek csak időleges jelleggel öntenek el, ott fűz–nyár (puhafás) ligeterdők találhatók.

A fák alatti cserjeszint gyakori növényei közé tartozik a veresgyűrű som (Cornus sanguinea) és a hamvas szeder (Rubus caesius). A ligeterdőkre jellemző az ún. fátyoltársulás, mely kúszónövényekből áll: pl. megtalálható itt többek között az erdei iszalag (Clemaits vitalba), a komló (Humulus lupulus), a ligeti szőlő (Vitis sylvestris), az ebszőlő csucsor (Solanum dulcamara), a sövényszulák (Calystegia sepium).

Az árterek legmagasabb pontjain a tölgy-kőris-szil (keményfás) ligeterdők találhatók. A társulásra jellemző névadókon a kocsányos tölgyön (Quercus robur), a magyar kőrisen (Fraxinus angustifolia subsp. pannonica) és a vénic szilen (Ulmus laevis), kívül más fafajok is megjelennek. A cserjeszint is változatos, néhány ismertebb ezek közül: a galagonya fajok, (Crataegus spp.), a kányabangita (Viburnum opulus) és a veresgyűrű som (Cornus sanguinea).

A keményfás ligeterdők aljnövényzete fajokban szintén igen gazdag. Az ártéri területek nagy része a vízszabályozások következtében kiszáradt. Helyükön fagazdálkodás folyik, vagy szántóföldek vannak.

A maradék ártéri területek változatos és gazdag élőviláguk miatt különleges természeti értéket képviselnek. Európa legnagyobb összefüggő ártéri erdeje Gemencen található. Szép képek róla itt! 

arviz2

Tetszett a cikk?

Adj nekünk 5 szívecskét, ha igen!

Jelenlegi állás: 5 / 5. Szavazatok: 1

Még nincs szavazat, légy te az első!

Sajnáljuk, hogy nem tetszett a cikk!

.

Kérjük mondd el, hogyan javíthatnánk rajta?

Szólj hozzá a Facebookkal!

hozzászólás

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .