Banán (Musa X paradisiaca)

4.4
(13)

A banán trópusi vidékek termesztett növénye, termése ott a burgonyához hasonlóan alapvető táplálék.
A banán egyszikű, évelő növény, földalatti gyökértörzséből hajtanak ki a szárak. A formája miatt sokan pálmafélének gondolják, de nem oda, hanem a banánfélék családjába tartozik.
A levélhüvelyek 6-7 m magas álszárat (pszeudoszár) képeznek, melytől törzses fának látszik, de igazából lágyszárú növény. A szár tetején helyezkednek el a levelek, melyek hossza megközelítheti a 3 métert, szélességük 50-60 cm.

A banán gyorsan nő és az ültetéstől számítva 8-10 hónap után már terem. Az ültetvényeken a gyöktörzsből növekvő szárak közül mindig csak egyet hagynak meg, majd a termés szüretelése után ezt kivágják és szerepét egy újabb növekvő hajtás veszi át, a termesztés így éveken át folyamatos.

A banán virága

banán virágzat
banán virágzata
A banánnak fürtvirágzata van.

A majdnem földig ívesen lehajló virágzat hossza elérheti a 2 métert.

A virágzat tengelyén hím és női ivarú virágok találhatók. A tengelyen a virágok spirálisan helyezkednek el tízes-húszas csoportokban. Az egyes virágcsoportokat vörös színű buroklevél veszi körül, mely a virágok nyílása után lehullik. A virágcsoportok nem egyszerre nyílnak, hanem a virágtengely alapjától kezdenek virágozni a csúcsa felé.

A vad banánfajokat madarak porozzák be, a termesztett banánok termései a virágok megtermékenyülése nélkül indulnak fejlődésnek. A virágok elnyílása után kb. 3-4 hónapra fejlődnek ki a gyümölcsök.

A banántermelő országokban a virágot is felhasználják étkezési célokra, mikor még zsenge és fényes. Salátát készítenek belőle, használják levesekhez és mártásokhoz nyersen, vagy húsokhoz köretként megfőzik.

A banán termése

A banán termése banántermés, vagy bogyószerű húsos tok.
A termések kb. 10-es csoportokat alkotnak, a csoportok száma 20 is lehet és spirálisan helyezkednek el a virágtengelyen. Egy virágzatból 50-150 db termés fejlődik ki.

A gyümölcsök hossza 6-35 cm között változik, színük zöldessárga, sárga, piros, pirosas-sárga lehet. A vad fajok termésében magok találhatóak. A termesztett banánok magnélküli, vagy csökevényes magvú (sötét apró pontok a banán közepén) hibridek.
Ezért szaporításuk sarjakról történik, így az utódok genetikailag azonosak az anyanövénnyel és tulajdonképpen egy közös ősre vezethetők vissza.

A gyöktörzsből megújuló növény 100 évig elél és gyümölcsöt terem. A termesztett banánok legtöbbje a törpe banán (Musa acuminata) és az indiai vadbanán (Musa balbisiana) kereszteződéséből származó hibridek. A törpebanán fajtáknak és a hibrideknek, amelyek genetikailag a törpebanánhoz állnak közelebb, nagy a cukortartalmuk, édesek, nyersen fogyaszthatók. Amelyek pedig az indiai vadbanánhoz állnak közelebb, nem édesek, magas a keményítőtartalmuk, ezeket zöld, éretlen állapotban használják főzésre, vagy lisztet készítenek belőlük.

A nyers fogyasztásra szánt édes ízű banánt még éretlenül, zölden szüretelik és hűtve szállítják. A rendeltetési helyükre érve utóérlelik. Az utóérés 15°C körüli hőmérsékleten 1-6 hetet vesz igénybe attól függően milyen érési stádiumban szüretelték.
A nálunk kapható banán akkor ehető, ha már sárga színű a héja és azon barna pöttyök jelennek meg.

A banán A-, E-, C-vitamint, B-vitaminokat, foszfort, vasat, rezet, jódot, mangánt, magnéziumot, káliumot, kálciumot tartalmazó gyümölcs. Magas a szénhidrát tartalma. Könnyen emészthető, ezért kicsi gyerekeknek is adható. A gyomorfekélyben szenvedőknek orvosilag ajánlják a banán fogyasztását.

banán gyümölcs

Miért görbe a banán?

A fán a kis banánok először a föld irányába kezdenek növekedni, majd később a nap felé. Így alakul ki rajtuk a görbület.

Mikor érett a banán?

A banán nálunk kedvelt téli gyümölcs. Az üzletekben általában zölden és sárgán árulják, de sokszor látunk túlérett gyümölcsöket is, melyeket olcsóbban kínálnak. Ilyenkor felmerül a kérdés, hogyan állapítsuk meg, mikor a legízletesebb, mikor érdemes elfogyasztani? A banánokat éretlenül szüretelik, szállításához megfelelő hőmérsékletet biztosítanak, a célországban pedig utóérlelésen esnek át.

Az érés során a keményítő cukorrá alakul át, az állaga puhává válik. A banánt akkor érdemes elfogyasztani, amikor színe sárga és a héjon barna foltok jelennek meg. Ekkor optimális a cukortartalma, tehát ilyenkor a legízletesebb és az állaga is megfelelően puha.

Vásárláskor kalkuláljuk be, hogy a zöld banánt 14-15°C-on 10-20 napig tárolhatjuk. Sárgán 5-10 napig tartható el. A túlérett banánt 1-2 napon belül el kell fogyasztani.
Csak egészséges, sérülésmentes gyümölcsöt válasszunk, ne legyen rothadás rajta, vagy penész, ne folyjon a lé belőle. A szürke héj arra utal, hogy túl alacsony hőmérsékleten tárolták.

A kevésbé érett, sárga gyümölcsből flambírozott és sült banánt szoktak készíteni. A túlérett banán turmixokhoz és krémekhez még felhasználható.

Tetszett a cikk?

Adj nekünk 5 szívecskét, ha igen!

Jelenlegi állás: 4.4 / 5. Szavazatok: 13

Még nincs szavazat, légy te az első!

Sajnáljuk, hogy nem tetszett a cikk!

.

Kérjük mondd el, hogyan javíthatnánk rajta?

Szólj hozzá a Facebookkal!

hozzászólás

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .