Bonsai története, leírása, kép

Bonsai I.

Bonsai története, leírása, kép
Azalea bonsai

 

A bonsai tálkában nevelt fát jelent. Eredete 2000 évvel ezelőttre nyúlik vissza. A közhiedelemmel ellentétben nem Japánban, hanem Kínában készítettek először bonsait, bár ezek nem csak egy-egy növényt jelentettek, hanem egy egész természeti részletet szimbolizálnak.

Körülbelül 1200 évvel ezelőtt, buddhista szerzeteseknek köszönhetően került át ez a kultúra Japánba, ahol jelentős fejlődésnek indult. Kialakultak a stílusok, irányzatok, finomodott a technika, amit sokáig titokként őriztek, és apáról fiúra szállt.
Európában 40 éve, hazánkban pedig körülbelül 20 éve kezdett elterjedni a bonsai kultúra.
Aki bonsai fát nevel, kikapcsolódik, a növénnyel való foglalatosság megnyugtat, a rohanó hétköznapokban stressz-oldást jelent.
Aki bonsai fát tart, az törekszik a természettel való összhangra, és tiszteletben tartja azt.
A törpe fa nem genetikailag módosított, hanem tudatos alakító munkának köszönhetően lekicsinyített, metszett fát jelent, mely a lakás, vagy kert dísze lehet.
Ne felejtsük el, hogy a gyümölcsfákat, a szőlőt is metsszük, és időnkét elég bizarr alakzatokban sorakoznak, és hozzák terméseiket. (pl. kordonos gyümölcsfák)

Annak ajánlom a bonsai nevelést, akinek elnyerték tetszését ezek az igazán különleges műalkotások, nem fordul feléjük fenntartásokkal, és éreznek magukban annyi kitartást, hogy napi tíz percet a szabadidejükből rászánnak ezeknek a kis élőlényeknek az ápolására.

A következő részben a bonsai fák csoportosításáról beszélünk.

Bonsai története, leírása, kép
Bonsai csoport

 

 

Szólj hozzá a Facebookkal!

hozzászólás

Hozzászólás

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..

%d blogger ezt szereti:
EZ IS ÉRDEKELHET!
Portulaca grandiflora– Porcsinrózsa, porcsinka, Kossuth-csillag, kukacvirág (Portulacaceae )
Óriás kontyvirág (Amorphophallus titanum)
Árvíz 1.
Close