Bonsai I.

5
(3)
Bonsai története, leírása, kép
Azalea bonsai

 

A bonsai tálkában nevelt fát jelent. Eredete 2000 évvel ezelőttre nyúlik vissza. A közhiedelemmel ellentétben nem Japánban, hanem Kínában készítettek először bonsait, bár ezek nem csak egy-egy növényt jelentettek, hanem egy egész természeti részletet szimbolizálnak.

Körülbelül 1200 évvel ezelőtt, buddhista szerzeteseknek köszönhetően került át ez a kultúra Japánba, ahol jelentős fejlődésnek indult. Kialakultak a stílusok, irányzatok, finomodott a technika, amit sokáig titokként őriztek, és apáról fiúra szállt.
Európában 40 éve, hazánkban pedig körülbelül 20 éve kezdett elterjedni a bonsai kultúra.
Aki bonsai fát nevel, kikapcsolódik, a növénnyel való foglalatosság megnyugtat, a rohanó hétköznapokban stressz-oldást jelent.
Aki bonsai fát tart, az törekszik a természettel való összhangra, és tiszteletben tartja azt.
A törpe fa nem genetikailag módosított, hanem tudatos alakító munkának köszönhetően lekicsinyített, metszett fát jelent, mely a lakás, vagy kert dísze lehet.
Ne felejtsük el, hogy a gyümölcsfákat, a szőlőt is metsszük, és időnkét elég bizarr alakzatokban sorakoznak, és hozzák terméseiket. (pl. kordonos gyümölcsfák)

Annak ajánlom a bonsai nevelést, akinek elnyerték tetszését ezek az igazán különleges műalkotások, nem fordul feléjük fenntartásokkal, és éreznek magukban annyi kitartást, hogy napi tíz percet a szabadidejükből rászánnak ezeknek a kis élőlényeknek az ápolására.

A következő részben a bonsai fák csoportosításáról beszélünk.

Bonsai története, leírása, kép
Bonsai csoport

 

 

Tetszett a cikk?

Adj nekünk 5 szívecskét, ha igen!

Jelenlegi állás: 5 / 5. Szavazatok: 3

Még nincs szavazat, légy te az első!

Sajnáljuk, hogy nem tetszett a cikk!

.

Kérjük mondd el, hogyan javíthatnánk rajta?

Szólj hozzá a Facebookkal!

hozzászólás

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .