Budapest környéki

Botanikai kirándulások

Ha szeretnél elmélyedni a hazai növényvilágban, és izgalmas dolgokat tanulni,

botanikai seta weorkshop 1
botanikai seta weorkshop 2

Vagy csak egy szuper napot eltölteni hasonló érdeklődésű emberek társaságában,

Akkor ott a helyed a következő
botanikai kiránduláson!

Botanikai kirándulások Budapest környékén - Az esemény részletei:

Kirándulásaink olyanok számára ajánlhatók, akik kíváncsiak természeti környezetünkre, természeti értékeinkre és nem bánják azt sem, ha alkalmanként, néhány kilométeres, hegyen-völgyön átvezető túra során megmozgatják izmaikat.


A tervezett kirándulások célja növényfajokkal, növényzeti típusokkal, élőhelyekkel való ismerkedés. Mindez kiegészül természetvédelmi vonatkozásaik megismerésével is.

A növényismeretet a természetben lehet a leginkább elsajátítani.

A növénytani séták során egyrészt ritka, védett növényeket, vadvirágokat keresünk és figyelünk meg, másrészt az elénk kerülő gyakoribb füvekről, fákról és cserjékről is szó esik. Mi a neve, milyen rokonságba tartozik, miről ismerhető fel, milyen élőhelyeken fordul elő, mit jelez a jelenléte és esetleg mire használták régen, mire használható napjainkban, miről árulkodik a magyar vagy a tudományos elnevezése?

Lehetőség nyílik a növénytakarót felépítő élőhelyek megismerésére is: mik azok a sziklagyepek, lejtősztyepek, rétek, milyen jellemzői vannak tölgyeseinknek, bükköseinknek, egyéb erdeinknek. Melyik élőhely milyen szempontból értékes? Mi jelzi a jó vagy éppen a leromlott állapotukat?

A növényismereti kirándulások során praktikus, ha van kéznél jegyzetfüzet, fényképezésre alkalmas eszköz. Hasznos lehet egy 8-10×-es nagyítású kézi nagyító – illetve akinek megvan – az Új magyar füvészkönyv, de akár a Kis növényhatározó is.

Megfelelő strapabíró ruházat, túrázásra alkalmas cipő nélkülözhetetlen, de a napsütés, vagy egy-egy zápor, illetve a kullancsok elleni védelemre is gondolni kell. A séták során döntően turistautakon járunk. A kirándulásokra mindenkinek előre gondoskodnia kell magának a szükséges mennyiségű élelemről és innivalóról, mert útközben vásárlásra nem adódik lehetőség.
Elvárt, hogy a kirándulásra jelentkezők beoltottak legyenek a koronavírus ellen – legalább egy, igazolhatóan meglévő oltás szükséges.

botanika workshop 8
botanika workshop 1
botanika workshop 9
botanika workshop 3

Növényismeret.
Élmény.
Kaland.
Tudás.
Természet.

Nap
Óra
Perc

A következő Botanikai kirándulás részletei

amit az eseményről tudni kell

A következő botanikai kirándulás időpontja

2021. 07. 10. (Szombat)

Esőnap

2021. 07. 11. (Vasárnap)

A kirándulás úticélja

A kirándulás célja, hogy a Normafa környékének matuzsálemi korú fákat is tartalmazó természetközeli üde erdeiben megismerkedjünk az ott erdőt alkotó fafajokkal, valamint cserjékkel és lágyszárú növényekkel. A fajgazdag irtásréteken számos ritka illetve védett növényt figyelhetünk meg. Szóba kerülnek a hely múltjával, kultúrtörténeti és turisztikai jelentőségével kapcsolatos ismeretek is. A kirándulás időtartama kb. 4-5 óra.

Helyszín és találkozó

Reggel 9.00-kor, a Széll Kálmán téren, a Régi Postaközpont épülete alatt, a 21-es és 21A buszok indulási helyén.

  Ha autóval jönnél: a Normafán csatlakozhatsz 9.30-kor, a parkolónál, a 21A busz végállomásán (a 21-esnek csak megállója van ott, tovább megy); ott a közelben keress parkolóhelyet:

Oktató / túravezető

A kirándulás során dr. Nagy József botanikus kalauzolja a csoportot.

Mekkora csoportok indulnak?

A kirándulás minimum 5 főtől indul.
A csoportok létszámát 15 főben korlátozzuk, mert a sok éves tapasztalat alapján így kapod a legjobb élményt és hatékonyságot. Éppen ezért érdemes időben jelentkezni!

Még ennyi jelentkezőt tudunk fogadni
15

Részvételi díj

A botanikai kirándulás részvételi díja 2500 Ft/fő.
Ha hozol magaddal valakit, akkor mindketten kedvezményt kaptok: 2000 Ft/fő. (Kérjük, a plusz személyek számát a jelentkezési lapon jelezd nekünk.)

A díjat a helyszínen, készpénzben tudod befizetni, a kirándulás elején, a túravezetőnél. Megköszönjük, ha pontosan előkészíted a szükséges összeget.

Számlaigényed a jelentkezési lapon, vagy a kiránduláson is jelezheted!

Jelentkezés

1 . Töltsd ki az alábbi űrlapot !
2. Hamarosan kapsz egy visszaigazoló email-t, és ha további kérdésed lenne, válaszban nyugodtan fel is teheted.
3. Az esemény napja előtt még egy email-t küldünk, emlékeztetőül.

További hasznos tudnivalók

01.

Kedvezmény

Hozd el a párodat, a legjobb barátod, vagy a kedvenc szomszédod! ;) Így a részvételi díjból mindnyájan kedvezményt kaptok, és megoszthatjátok az élményt is! Ha többen jöttök, a részvétel díja csak 2000 Ft/fő.

02.

Hogyan fizethetsz?

A kirándulás részvételi díját készpénzben a helyszínen, a kirándulás kezdetén tudod befizetni.
Köszönjük, ha a pontos összeg van nálad, hiszen pénzváltásra nem lesz módunk. Ha befizetésedről számlát szeretnél, a számlázási adatokat a jelentkezési űrlapon meg tudod adni (kérlek ügyelj a pontos kitöltésre, utólag számlát nem tudunk javítani); ez az eseményt követően email-ben fog megérkezni hozzád.

03.

Jótékonyság

A Botanikai kirándulás bevételét 25%-ban jótékonysági célra ajánljuk fel. A bevételt a Biatorbágy és vidéke Kóborka Állatvédő Egyesület kapja. Így a részvételi díjaddal közvetetten Te is hozzájárulsz néhány gazdátlan kutyus ellátásához. ♥

04.

Lemondás

A szervezhetőség végett kérjük, hogy ha mégsem tudsz eljönni, akkor legkésőbb egy nappal az esemény előtt jelezd nekünk a nagyjozsef@plantae.hu (Nagy József), vagy az info@plantae.hu (Maszlay Bernadett) e-mail címen. Köszönjük!

05.

Maradt még kérdésed?

Kérdés esetén keresd bátran a szervezőt / túravezetőt: Dr. Nagy József - nagyjozsef@plantae.hu

Előző Botanikai túráink képei

Képgaléria

Tarts velünk!

icon4

Növényismeret

Hasznos, izgalmas növényes tudást kapsz, tapasztalt, botanikus oktatótól.

Feltöltődés

Ha szereted a természetet és érdekelnek a vadon élő növények, akkor a szabadban eltöltött növényismeret garantáltan hatalmas élményt jelent majd!

icon1

Barátságos közeg

Növényszerető, érdeklődő emberek között leszel.

icon3

Csodás fotók

Az útközben látott fajokat lefotózhatod, ráadásul növények nevét is tudni fogod! ;)

GYIK - Gyakran Ismételt Kérdések

A Botanikai kirándulás inkább felnőtt-program. Nem szeretnénk a gyerekeket egy életre eltántorítani a növények szeretetétől egy olyan eseménnyel, amely az ő idegrendszerüknek még esetleg fárasztó, vagy unalmas lehet. Kérünk, hogy csak akkor hozz gyereket magaddal, ha biztos vagy benne, hogy az érdeklődésének és erőnlétének megfelel a program. 12 év feletti, természetrajongó, növénybolond “okostojások” előnyben! ;)
Lehet, azonban a békés együttélés jegyében kérünk, hogy néhány szabályt tarts be:
– A kutyust tartsd végig magad mellett, pórázon (elképzelhető, hogy más résztvevő fél, vagy allergiás).
– Barátságos, más kutyákkal is kompatibilis ebet tudunk fogadni (lehet, hogy nem te lennél az egyedüli kutyás). Köszönjük előre is! :)
Jelenleg védettségi igazolvány nélkül sajnos nem tudunk fogadni. Elképzelhető, hogy ez a jövőben változik majd – kérjük, figyeld a honlapot!
A Botanikai kiránduláson viszonylag lassú tempóban haladunk. Minimális terep-kihívások elképzelhetőek, de ezekkel egészséges felnőtt ember erőnléttől függetlenül meg tud birkózni. Nem szükséges tehát gyakorlott túrázónak, vagy atlétának lenned a részvételhez. :)
Akkor nem ez a te rendezvényed! Vannak remek teljesítménytúrák, de ott van az országos kéktúra is, ahol remek kirándulás élményekben részesülhetsz.
Persze. Ha az érdeklődésed megvan, előképzettség nélkül is nagyon érdekes és érthető lesz a kirándulás! Ha pedig valaha, valahol szereztél már növényekkel kapcsolatos ismereteket, annak külön örülünk.
Ha szeretnél velünk tartani, kérünk, hogy töltsd ki az alábbi jelentkezési lapot. Így mi is tudjuk, hány fővel számoljunk; regisztráció nélkül pedig téged sem tudunk értesíteni, ha bármilyen változás történne az esemény kapcsán.

A Növényismeret menő! Várunk szeretettel!

Jelentkezési lap

botanikai seta weorkshop 1