Brokkoli termesztése kiskertben (Brassica cretica convar. botrytis provar. italica)

4.1
(16)

Brokkoli növény

A brokkolit zöld színéről, tömött rózsáiról ismerhetjük fel, melyek csokorszerűen helyezkednek el a növény erős szárán. Ez tulajdonképpen a deformálódott virágzat, amit fogyasztunk is.

A zöld, illetve szürkészöld virágzatú fajták mellett lilás színű fajták is előfordulnak. Hazánkban ezek nem annyira elterjedtek, azonban például Nagy-Britanniában inkább ezek jellemzőek.

A brokkoli a káposztafélék (Brassicaceae család) közé tartozik – közeli rokonsága például a fejes káposzta, a kelképoszta, a fodros kel, a karalábé; de a legközelebbi ismert rokona a fehér karfiol.

A feltételezések szerint Ciprus szigetén alakult ki.

Béta-karotinban, A- vitaminban, C-vitaminban és ásványi anyagokban gazdag növény.

Mivel fagyasztva is tárolható, egész évben fogyaszthatjuk – levesek elemeként, köretekhez, rántva, párolva, vagy akár önmagában is kiváló.

Brokkoli vetése

Brokkolit tavasszal és ősszel is ültethetünk, viszont a két termesztési folyamat között különbség van. Mivel a brokkoli érzékeny a fagyra, ügyelni kell arra, hogy ne kerüljön túl hideg földbe ültetés során. A 4 Celsius feletti talajhőmérséklet már megfelelő a brokkoli számára, ezen érték alatt viszont elfagyhatnak a magok. Ezt főleg a tavaszi ültetés alkalmával kell figyelembe vennünk. Ha nem vagyunk biztosak abban, hogy megfelelő a talajhőmérséklet, akkor takarófólia segítségével melegen tarthatjuk a földet.

Brokkoli tavaszi ültetése

Kora tavasszal a föld még nem kész befogadni olyan növények magvait, amelyek érzékenyek a fagyokra, ezért érdemes a meleg biztonságos környezetben nevelgetni azokat, míg palántává nem érnek.

A brokkoli magvakat ültessük műanyag poharakba, vagy ládákba, amit március közepén már el is kezdhetünk.

5-7 hét után már láthatjuk is ahogy kifejlődnek a kis brokkoli palánták.

Ekkor már ki is ültethetjük őket a szabadba, a földlabdájukkal együtt, amelyekben nevelkedtek. De mielőtt kiültetnénk őket véglegesen, szoktassuk őket a kinti hőmérséklethez, hogy ne érje hirtelen hőmérséklet különbség.

Ha meg vagyunk győződve arról, hogy a brokkolinknak szánt földünk szél és fagyvédett, akkor abban az esetben tavasszal a brokkoli magokat közvetlen a földbe is vethetjük. A magokat távol egymástól ültessük el, és takarjuk be 2-3 cm földdel. Ha ezzel végeztünk öntözzük meg a talajt.

Brokkoli palánta kiültetése

Ültetés előtt, a talajt ássuk fel, dúsítsuk fel szervestrágyával, vagy komposzttal, hogy termékeny talaj várja a megfelelő növekedéshez.

A palántákat ültessük 50-60 cm tőtávolságra egymástól. Ügyeljünk arra, hogy megfelelő nagyságú üregbe kerüljenek, és gyökérzetük megfelelő mennyiségű földdel legyen betakarva.

Mivel a brokkoli kedveli a közvetlen napfényt, a legjobb ha olyan helyre ültetjük, ahol a nap legnagyobb részében fény éri. Ha nem éri megfelelő napfény, nem fejlődik ki megfelelően.

A brokkoli tápanyag csökkenés esetén levélsárgulással reagál, és leveleit lehullatja, ezért még a nyár folyamán lombtrágyázni, vagy nitrogénben gazdag műtrágyával kell ellátni. A brokkoli számára a megfelelő talaj 6-7pH érték között van.

Brokkoli őszi vetése

Amennyiben nyáron, kora ősszel kívánunk brokkolit termeszteni (például másodvetésként), még nem kell aggódnunk a fagyok miatt.


A talaj még meleg – magról is biztonságosan nevelhetünk brokkolit.
Viszont arra figyeljünk, hogy a fagyok beállta előtt 100 napnál később ne ültessünk brokkolit, hogy megfelelően ki tudjon fejlődni. A többi eljárás hasonlít a tavaszi magvetéshez. Vessük a magokat jól felásott, megtrágyázott földbe, 60 cm távolságban egymástól, a sorok között pedig 90 cm legyen, majd öntözzük meg bőségesen.

A szabadföldi vetés ideje legkésőbb június hó végétől augusztus elejéig terjed.

Ügyeljünk rá, hogy kifejezetten erre a célra nemesített fajtákat használjunk, mint például a Cruiser F1.

kifejlett brokkoli növény szüretre érett virágzata
Brokkoli szüretre érett virágzata

Brokkoli gondozása

A brokkoli, mint minden más növény is, ha megfelelően gondozzuk, meghálálja azt.

A brokkoli fényigényes növény, megfelelően napsütéses helyre telepítsük!

Hőigénye viszonylag alacsony, átlagos hőoptimuma 13 Celsius-fok körül van. A kifejlett növény szélsőséges esetben a -3-5 Celsius fokot is elviseli.

Száraz, meleg, páraszegény helyen az ehető, húsos virágzat nem fejlődik ki megfelelően, illetve a legyengült növényt könnyebben megtámadják a kórokozók, kártevők is.

Brokkoli öntözése

Vízigényes növény! Csak rendszeresen öntözhető területre telepítsük!

A brokkolinak heti 3,8 cm vízre van szüksége ahhoz, hogy megfelelően fejlődjön. Szárazabb nyár esetén ezt pótolnunk kell. Egy esőmérő segítségével megtudhatjuk mennyi csapadék hullott egy adott héten, így tisztában lehetünk azzal, hogy a növény megkapta-e a megfelelő csapadék mennyiséget.

Öntözéskor ha tehetjük figyeljünk arra – míg fejlődésben van a növény – hogy a brokkoli fejeket ne érje a víz, hanem csak a gyökereket öntözzük.

Brokkoli trágyázása

A brokkolit ültetése előtt, illetve közben is érdemes tápanyaggal ellátni. Ültetés előtt a földet szerves trágyával,vagy komposzttal ajánlott feldúsítani.
Növekedésük során, mikor kialakulnak a kis brokkoli fejek, egy kisebb mennyiségű nitrogén műtrágya hozzáadásával növelhetjük a növény termés hozamát, és ellenálló képességét.

Specialitása, hogy a bór és a molibdén hiányára különösen érzékeny, ezeket is feltétlenül pótoljuk!
Ezt mikroelemeket is tartalmazó tápokkal tehetjük meg (kombinált műtrágyák).

Bórhiány esetén a virágzat barnul, a húsos virágszár pedig üregesedik. A molibdén túl alacsony mennyiségére a levélerek közötti sárgulás utalhat.

Brokkoli betakarítása

A brokkolit akkor szedjük, amikor a “rózsák” elérték teljesen kifejlett méretüket, a bennük lévő apró virágok azonban még zártak.

A szüret kézzel történik, nagyüzemi méretekben sem gépesített folyamat.

A tenyészdő hossza (amire a magvetésből a szüretig elérünk) fajtától függ.

A rövid tenyészidejű fajták 55-60 nap, a közepesek 65-70 nap, a hosszú tenyészidejű fajták 75-100 nap alatt szedhetőek.

Kórokozók, kártevők

A brokkolinak is vannak számos kártevői, melyeket érdemes kezelni. A levéltetvek, a káposztalepke hernyói, és egyéb férgek dézsmálhatják fel a brokkoli veteményesünket. Egy mosószeres oldat elég hatékony lehet, és nem olyan káros a növény számára sem. Használhatunk akár védőhálót is, hogy ne férjenek a növényhez a kártevők.

Betegségek kezelése:

A brokkolin hamar láthatóvá válhatnak betegségek tünetei. Hervadást, elszíneződést, és penészedést okozhatnak a növényen. Ha gombásodást vélünk felfedezni a brokkolin, azt gombaölő szerekkel tudjuk kezelni. Egyéb betegségek esetén távolítsuk el a növényt, és végezzünk fertőtlenítést a kerti szerszámokon, a további fertőzések elkerülése érdekében.

A zöldségek házikerti termesztéséről ide kattintva olvashatsz még több cikket!

Tetszett a cikk?

Adj nekünk 5 szívecskét, ha igen!

Jelenlegi állás: 4.1 / 5. Szavazatok: 16

Még nincs szavazat, légy te az első!

Sajnáljuk, hogy nem tetszett a cikk!

.

Kérjük mondd el, hogyan javíthatnánk rajta?

Szólj hozzá a Facebookkal!

hozzászólás

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .