Burgonya varasodása

5
(4)

A burgonya általános varasodását Streptomyces nemzetség baktériumai okozzák.

A gumókon különféleképpen formált (lapos, hálós, mély vagy kidomborodó varasodás) varas foltokat képeznek, párás felszínnel, amelyek eleinte magánosak, később viszont megnagyobbodnak és ellephetik a gumó teljes felületét.

Ez egy világszerte elterjedt betegség, amely inkább csak a gumó küllemét befolyásolja, mint a növények fejlődését és a gumók terméshozamát. A fertőzött gumók rosszabbul raktározhatók (nagyobb mértékű vízpárolgás, másodlagos fertőzések kockázata), feldolgozásuk során több hulladék keletkezik, a keményítőtartalmuk kisebb és rosszabbul csírázhatnak.

A baktériumok a talajban életképesek maradnak és innen fertőzik meg a sérülések helyén és a paraszemölcsökön keresztül a fiatal gumókat. A kórokozó a felületi sejteket túlzott sejtosztódásra ösztönzi, amik viszont gyorsan elpusztulnak és varasodást okoznak.

A betegség kialakulásának kedvez a magas talajhőmérséklet (25 fok felett) és a könnyű, homokos, lúgos kémhatású, kevés szervesanyagot tartalmazó talaj, valamint a kevéssé érett istállótrágya alkalmazása vagy a szalma beszántása is elősegíti a betegség kialakulását.

A burgonya varasodás megelőzése

A fiziológiásan savanyú trágyák, a zöldtrágyázás, a levelek magnézium- és mangánsókkal történő permetezése és az öntözés, főleg a gumók feltöltése idején visszaszorítja a betegséget. Megelőzése: a vetésforgó betartása, ellenállóbb fajták alkalmazása.

A varasodás kórokozója a burgonyán kívül megtámadja a répát, kerti retket, hónapos retket, tarlórépát, karórépát, sárgarépát, petrezselymet és a pasztinákot.

Kép forrása: http://www.southyardleyallotments.btck.co.uk/Hintsandtips/ControllingPotatoScab

Tetszett a cikk?

Adj nekünk 5 szívecskét, ha igen!

Jelenlegi állás: 5 / 5. Szavazatok: 4

Még nincs szavazat, légy te az első!

Sajnáljuk, hogy nem tetszett a cikk!

.

Kérjük mondd el, hogyan javíthatnánk rajta?

Szólj hozzá a Facebookkal!

hozzászólás

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .