A burgonya általános varasodását Streptomyces nemzetség baktériumai okozzák.
A gumókon különféleképpen formált (lapos, hálós, mély vagy kidomborodó varasodás) varas foltokat képeznek, párás felszínnel, amelyek eleinte magánosak, később viszont megnagyobbodnak és ellephetik a gumó teljes felületét.
Ez egy világszerte elterjedt betegség, amely inkább csak a gumó küllemét befolyásolja, mint a növények fejlődését és a gumók terméshozamát. A fertőzött gumók rosszabbul raktározhatók (nagyobb mértékű vízpárolgás, másodlagos fertőzések kockázata), feldolgozásuk során több hulladék keletkezik, a keményítőtartalmuk kisebb és rosszabbul csírázhatnak.
A baktériumok a talajban életképesek maradnak és innen fertőzik meg a sérülések helyén és a paraszemölcsökön keresztül a fiatal gumókat. A kórokozó a felületi sejteket túlzott sejtosztódásra ösztönzi, amik viszont gyorsan elpusztulnak és varasodást okoznak.
A betegség kialakulásának kedvez a magas talajhőmérséklet (25 fok felett) és a könnyű, homokos, lúgos kémhatású, kevés szervesanyagot tartalmazó talaj, valamint a kevéssé érett istállótrágya alkalmazása vagy a szalma beszántása is elősegíti a betegség kialakulását.
A burgonya varasodás megelőzése
A fiziológiásan savanyú trágyák, a zöldtrágyázás, a levelek magnézium- és mangánsókkal történő permetezése és az öntözés, főleg a gumók feltöltése idején visszaszorítja a betegséget. Megelőzése: a vetésforgó betartása, ellenállóbb fajták alkalmazása.
A varasodás kórokozója a burgonyán kívül megtámadja a répát, kerti retket, hónapos retket, tarlórépát, karórépát, sárgarépát, petrezselymet és a pasztinákot.
Kép forrása: http://www.southyardleyallotments.btck.co.uk/Hintsandtips/ControllingPotatoScab