Cseppecskevirág teleltetése, gondozása (Osteospermum ecklonis)

4.2
(275)

Ha cseppecskevirágot választunk kertünkbe, színekben nem fogunk szűkölködni. Megannyi színárnyalat közül választhatunk, melyeknek virágzását tavasztól egészen októberig élvezhetjük. Virágai hasonlítanak a margaréta virágaihoz, fészekvirágzata van. Magassága 20-40 cm-ig is lehet, levelei lándzsa alakúak, virágai sugár formában tündökölnek. Színük lehet fehér, lila, sárga és bíbor színű. Egyes típusainak különleges jellemzője, hogy a virágai belső része felé haladva színei egyre sötétebbé válnak.

Cseppecskevirág származása

A cseppecskevirág Dél-Afrikában őshonos, több faja létezik. Lehet évelő, vagy örökzöld törpecserje, vannak fagytűrőek, de van változata, melyek nem bírják a téli hideget. Itthon az utóbbiak elterjedtebbek. A fagyérzékeny évelő típusok az Osteospermum nemzetségbe tartoznak. A cseppecskevirág latin elnevezése Osteospermum ecklonis.

Hőmérséklet-, és vízigénye

A növény jól bírja a tűző napot, viszont a sok eső nem kedvez neki. Bár nem kedveli a túl sok nedvességet, de ha földje kiszárad egy időre beszünteti a virághozatalát, és nem könnyen indítja újra, ezért ügyeljünk arra, hogy teljesen ne száradjon ki a talaja.

Ültetése más virágokkal

Elsősorban olyan növények mellett mutat jól, melyek valamelyest leomló formavilágúak, mint például a muskátlik, de más növényekkel is társíthatjuk. Színüket is érdemes figyelembe venni ültetés előtt, hogy esztétikus hatást keltsenek. A bíbor és a lila cseppecskevirágot javasolt fehér futó muskátli (Pelargonium peltatum) mellé, vagy illatos fehér ternye (Lobularia maritima), esetleg lobélia (Lobelia erinus) mellé ültetni.

Cseppecskevirág gondozása

A cseppecskevirág a legjobban a laza szerkezetű, jó vízáteresztő talajt kedveli. Az ültetőföldje lehet átlagosan gazdag ásványi anyagokban, viszont időnként érdemes pótolnunk azt. Ha a növényünk elvirágzott, és szeretnénk új virágokat kapni, akkor közvetlen elvirágzásuk után távolítsuk el az elszáradt részeket, így a növény újra bimbózásnak indulhat. Ha cserépben tartjuk, akkor figyeljünk a folyadék pótlására, hogy ki ne száradjon, és ne induljon el az elvirágzás folyamata.

A cseppecskevirágot, ha csapadékosabb nyarunk van, óvnunk kell a szürkepenész kialakulásától, mert a növény érzékeny rá. Továbbá nagy esőzések után, ha a talaj nem tudja a nedvességet magába szívni, és a víz megáll a talajon, fenn áll annak a veszélye, hogy a növény a pangó víz miatt elpusztulhat.

cseppecskevirag teleltetese 2

Cseppecskevirág szaporítása

Ha évelő cseppecskevirágunk van, és szaporítani szeretnénk, akkor azt hajtásdugvánnyal tehetjük meg, amit nyár közepén végezhetünk el. Ha nem évelőnk van, akkor azt magvetéssel tudjuk szaporítani úgy, hogy a tőtávolság a kikelt magoncok között 15 cm legyen. Ha túl közel vannak egymáshoz a hajtások ritkítsuk meg őket. Az első időszakukban, míg kikelnek, gyakrabban öntözzük meg őket, de később elhagyhatjuk a gyakori öntözést.

Cseppecskevirág teleltetése

Hazánkban dísznövényként elterjedt cseppecskevirágok legnagyobb része fagyérzékeny évelő, ezért lényeges, hogy télen fagymentes helyre kerüljenek.

Ősszel ássuk ki a kertünkből, és cserépbe ültetve, egy világos helyre tegyük, ahol meg vagyunk győződve róla, hogy fagy nem fogja érni. Télen nem igényel sok öntözést. A tápoldatozást kerüljük ebben az időszakban.

Tavasszal mielőtt újra kiültetnénk a kertbe, vagy akár nagyobb cserépbe, konténerbe, vágjuk vissza a tél során megnyúlt hajtásait.

cseppecskevirág teleltetése
Cseppecskevirág

dísznövények teleltetéséről itt olvashatsz még többet!

Tetszett a cikk?

Adj nekünk 5 szívecskét, ha igen!

Jelenlegi állás: 4.2 / 5. Szavazatok: 275

Még nincs szavazat, légy te az első!

Sajnáljuk, hogy nem tetszett a cikk!

.

Kérjük mondd el, hogyan javíthatnánk rajta?

Szólj hozzá a Facebookkal!

hozzászólás

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .