Csicseriborsó (Cicer arietinum)

4.2
(6)

Csicseriborsó hatásai

Cukorbetegeknek, az egészséges táplálkozás híveinek és mindenkinek, aki szeret enni!

Magyarországon a csicseriborsó fogyasztását sajnos elhanyagoljuk. Sokan nem is tudják mennyire finom zöldség.

Számos ország nemzeti ételének alapanyaga, de az egészséges táplálkozásban és modern konyhaművészetben is nagy szerepet kap.

A csicseriborsónak megfőzve a mogyoróéhoz hasonló íze van. Igen változatosan készíthető el: édesen, sósan, csípősen. Jól kombinálható más ételekkel a fűszerezéstől függően.
Rengeteg rostanyagot, B1, B6 vitamint, fehérjét, az ásványi anyagok közül vasat, magnéziumot és cinket tartalmaz. Alacsony a kalória- és zsírtartalma.

Cukorbetegeknek ajánlják a rendszeres fogyasztását, mert stabilizálja a vércukorszintet. A benne lévő pektin csökkenti a vér koleszterinszintjét. Méregtelenítő kúra alatt is ehető, mert maga is tisztítja a szervezetet bizonyos méreganyagoktól.
Jelentős az antioxidáns hatása.

csicseriborsó növény
A csicseriborsó a pillangós-növények családjába tartozik

A csicseriborsó termesztése

A csicseriborsó, éppen úgy, mint a zöldborsó, a pillangósvirágúak családjába tartozik.

Termesztése is hasonlóan történik.

A magokat márciusban, áprilisban kell elvetni.

A növény 50-100 cm magas, a kifejlődő hüvely 1-3 magot tartalmaz. Bármilyen talajon jól fejlődik. Sok meleget igényel és többnyire még öntözni sem kell. A túl csapadékos idő viszont terméscsökkenést okoz.

Kerttulajdonosoknak érdemes megpróbálkozni a termesztésével. Az interneten több száz csicseriborsó recept található. A csicseriborsót nyersen, vagy konzervben és üvegben tartósítva lehet megvásárolni. Ez utóbbi rögtön feldolgozható. A nyers magokat előbb áztatni kell, majd megfőzni. Ez azért szükséges, mert nyersen még méreganyagokat tartalmaz, melyek az áztatás és főzés során bomlanak le.

Tetszett a cikk?

Adj nekünk 5 szívecskét, ha igen!

Jelenlegi állás: 4.2 / 5. Szavazatok: 6

Még nincs szavazat, légy te az első!

Sajnáljuk, hogy nem tetszett a cikk!

.

Kérjük mondd el, hogyan javíthatnánk rajta?

Szólj hozzá a Facebookkal!

hozzászólás

Szólj hozzá!

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.