Csicseriborsó hatásai
Cukorbetegeknek, az egészséges táplálkozás híveinek és mindenkinek, aki szeret enni!
Magyarországon a csicseriborsó fogyasztását sajnos elhanyagoljuk. Sokan nem is tudják mennyire finom zöldség.
Számos ország nemzeti ételének alapanyaga, de az egészséges táplálkozásban és modern konyhaművészetben is nagy szerepet kap.
A csicseriborsónak megfőzve a mogyoróéhoz hasonló íze van. Igen változatosan készíthető el: édesen, sósan, csípősen. Jól kombinálható más ételekkel a fűszerezéstől függően.
Rengeteg rostanyagot, B1, B6 vitamint, fehérjét, az ásványi anyagok közül vasat, magnéziumot és cinket tartalmaz. Alacsony a kalória- és zsírtartalma.
Cukorbetegeknek ajánlják a rendszeres fogyasztását, mert stabilizálja a vércukorszintet. A benne lévő pektin csökkenti a vér koleszterinszintjét. Méregtelenítő kúra alatt is ehető, mert maga is tisztítja a szervezetet bizonyos méreganyagoktól.
Jelentős az antioxidáns hatása.

A csicseriborsó termesztése
A csicseriborsó, éppen úgy, mint a zöldborsó, a pillangósvirágúak családjába tartozik.
Termesztése is hasonlóan történik.
A magokat márciusban, áprilisban kell elvetni.
A növény 50-100 cm magas, a kifejlődő hüvely 1-3 magot tartalmaz. Bármilyen talajon jól fejlődik. Sok meleget igényel és többnyire még öntözni sem kell. A túl csapadékos idő viszont terméscsökkenést okoz.
Kerttulajdonosoknak érdemes megpróbálkozni a termesztésével. Az interneten több száz csicseriborsó recept található. A csicseriborsót nyersen, vagy konzervben és üvegben tartósítva lehet megvásárolni. Ez utóbbi rögtön feldolgozható. A nyers magokat előbb áztatni kell, majd megfőzni. Ez azért szükséges, mert nyersen még méreganyagokat tartalmaz, melyek az áztatás és főzés során bomlanak le.