Csicsóka felszedése (Helianthus tuberosus)

4
(75)

Hazánkban a csicsóka már az 1700-as években ismert volt. Gumóiból lisztet, és alkohol tartalmú italokat készítettek. Napjainkban zöldségként fogyasztják, ízletes alapanyagként szolgál a modern gasztronómiában. Cikkünkben a csicsóka felszedésére és tárolására vonatkozó alapelveket is megtalálod: Mikor, és hogyan érdemes megtenned?

Csicsóka általános jellemzői

A csicsóka évelő növény, a napraforgó közeli rokona. Magassága elérheti a 2,5 métert. Gumókkal szaporodik, melyeknek húsa fehér színű. Jól tűri a szárazságot, és az éghajlati változásokat. Kártevői csekély számban vannak. Több fajtáját takarmánynövényként is hasznosítják, illetve egyes fajtákból cukrot, édesítőszert és szeszes ital is gyártanak.

Csicsóka termesztés kiskertben

Ha csicsókát szeretnénk termeszteni, akkor azt kétféleképp tehetjük meg. Vagy egy egészséges gumóval, vagy a gumóból kifejlett rügyei elültetésével.

A legkedvezőbb, ha áprilisra ütemezzük az ültetést, mert így több lesz a terméshozam, de május végén, vagy késő ősszel is megfelelő.

Nagyjából 5-10 cm mélyen ültessük el a gumókat, 30 cm tőtávolságra egymástól. A csicsóka kihajtásához 14-16 fokra van szükség, és ahhoz, hogy nőni kezdjen 20-22 fok szükségeltetik. Ültetés után már 2-4 hetet követően láthatjuk is az eredményt.

Míg ki nem fejlődik a csicsóka, néhány feladatot el kell látnunk időközönként.

A csicsóka gondozása

Az egyik a gyomnövények eltávolítása a tövek közt, főleg az első időszakban.

Az öntözés a nyár utolsó heteiben szükséges, pár alkalommal.

Ha tehetjük a fejtrágyázást foszforban gazdag műtrágyával végezzük.

Ezen kívül lényeges, hogy a csicsóka virágait termesztése során ne hagyjuk rajta, hanem vágjuk le a száráról, hogy a fejlődést a gumóra összpontosíthassa.

Ha jól csináltunk mindent, akkor egy növény alatt akár 4-5 kg gumót is találhatunk.

Ősszel istállótrágyával javíthatjuk a talaját, egyidejűleg ássuk fel a területet.

Csicsókát nemcsak ehető gumójáért ültethetjük, hanem hűvösre érzékeny növények köré, szélvédőként is.

Csicsóka felszedése, betakarítása

csicsóka gumó
Csicsóka gumó – szaporításra, vagy étkezési célra is használhatod

Ha a csicsókánk levelei bebarnultak, vágjunk le a szárából körülbelül 30 cm magasságig, mielőtt neki állnánk a gumók felszedésének. A betakarításkor legyünk figyelmesek miközben a gumókat kiemeljük a földből, mivelhogy vékony héjjal rendelkeznek, és hamar megsérülhetnek a folyamat során. Hasonló eljárással végezzük, mint a friss újburgonyánál.  A felszedést szeptembertől kezdhetjük, egész télen át. Akár tavaszig is a földben maradhatnak a gumók, mivel a fagyok alatt sem károsodnak meg. Viszont arra érdemes figyelnünk, hogy ne maradjon a talajban gumó a betakarítás után, mert elgazosíthatja következő évben a kertünket.

A csicsókánk felszedése után tegyük műanyag fóliába. Ha több hónapig is szeretnénk hogy elálljon, legjobb ha 0 és 2 fok között, viszonylag magas páratartalom mellett tartjuk (pl.: pincében). Hűtőszekrényben is tárolhatjuk, viszont így jóval kevesebb ideig marad friss.

Csicsóka felhasználása

A csicsókának több fajtája is létezik. Étkezési célra a simább felülettel rendelkező, és lágyabb szöveti felépítésű fajtákat választhatjuk. A csicsóka elkészíthető főzve, sütve, önmagában is és salátákhoz is kiváló.  Mivel hasonló textúrája van a burgonyáéhoz, így akár felcserélhető alapanyagként is használhatjuk. Csicsókából a múlt században készült liszt és égetett bor is. Utóbbit a magas alkoholtartalmú italok egységes neveként használták.

Csicsóka recepteket itt is találhatsz még.

A házikerti zöldségtermesztésről pedig itt olvashatsz még többet.

Tetszett a cikk?

Adj nekünk 5 szívecskét, ha igen!

Jelenlegi állás: 4 / 5. Szavazatok: 75

Még nincs szavazat, légy te az első!

Sajnáljuk, hogy nem tetszett a cikk!

.

Kérjük mondd el, hogyan javíthatnánk rajta?

Szólj hozzá a Facebookkal!

hozzászólás

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .