Dióburok fúrólégy (Rhagoletis completa)

3.9
(9)

Néhány éve új kártevő jelent meg hazánkban, a nyugati dióburok-fúrólégy (Rhagoletis completa).

Eredeti hazája Amerika. Európában először Svájcban észlelték, majd onnan terjedt el más országokba és mostanra hazánkat is elérte.

Magyarországon néhány éve bukkant fel Kőszeg körzetében, a következő nyáron pedig a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) vizsgálatai alapján hivatalosan is igazolták jelenlétét.

Külsőre és életmódjában hasonlít az európai cseresznyelégyhez, melynek kártételéről már írtunk.

A dióburok-fúrólégy hossza 0,4-0,8 mm. A telet bábként vészeli át a talajban néhány cm mélységben. A déli országokban ahol már vannak tapasztalatok, az első kikelt egyedek július elején jelennek meg és a rajzás szeptember közepéig tart.

Egy nőstény 300-400 tojást rak, 5-20 db-t egy csomóban. Majd a nőstény ferromont ken a dióra, hogy más nőstény oda már ne rakjon petét.

A lárvák 5-7 nap után kelnek ki és 3-5 hétig fejlődnek a dióban. Azután leesnek a földre, bebábozódnak és 1-3 év múlva kelnek ki a kifejlett egyedek. Ennek a kártevőnek a diótermés akár 50%-a is áldozatul eshet.

Tünetek a dión

A fertőzött dió befeketedik, fekete lé folyik belőle, kellemetlen szagú lesz.

A gyümölcsök leesnek, de előfordul, hogy a fán száradnak meg. Természetes ellenségei eddig nem ismeretesek, ezért engedélyezett a vegyszeres védekezés.

A cseresznyelégy elleni permetezőszerek hatékonyak ellene.

Sárgalappal is lehet csökkenteni a számukat, illetve megállapítani megjelenésüket.

A fólia fa alá terítése megakadályozza a lárvák talajba jutását, bebábozódását és így elpusztulnak.

Mivel karantén kártevőről van szó, a Nébih arra kér mindenkit, ha az első két képen látható rovarok valamilyen fejlődési alakját véli felfedezni a kertjében, mindenképpen értesítse az illetékes megyei növényvédelmi hatóságot.

Tetszett a cikk?

Adj nekünk 5 szívecskét, ha igen!

Jelenlegi állás: 3.9 / 5. Szavazatok: 9

Még nincs szavazat, légy te az első!

Sajnáljuk, hogy nem tetszett a cikk!

.

Kérjük mondd el, hogyan javíthatnánk rajta?

Szólj hozzá a Facebookkal!

hozzászólás

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .