Fák ültetési távolsága a telekhatártól

4
(179)

Ha fás szárú növény ültetésében gondolkodunk otthonunk, vagy más ingatlanunk udvarában – vagy annak külterületén – arra is gondolnunk kell, hogy az milyen befolyással lesz a későbbiekben a közvetlen mellettünk lévő szomszédos ingatlan épségére, és az ott lakók életminőségére.

Miért kell ekkora figyelmet fordítanunk az ültetési távolságra?

Csak gondoljunk bele, milyen lenne, ha szomszédunk egy fenyőfát ültetne udvarában oly módon, hogy nem venné figyelembe milyen távolságba ülteti azt házunktól. Ha túl közel ülteti, pár éven belül a fa megnő, és legrosszabb esetben nem látunk majd ki házunk ablakából, úgy beárnyékolja azt. Avagy olyan nagyra nőne, hogy egy vihar esetén veszélyt jelentene otthonunk tető szerkezetére, mivel bármikor rádőlhetne arra.

Mire ügyeljünk általánosságban az ültetéskor?

a. Ültetéskor vegyük figyelembe a fa végső magasságát. Ne veszélyeztesse a szomszéd ingatlan tető szerkezetét, vagy ne sérüljenek a falak, ablakok.

b. Ne nyúljanak át az ágak a szomszéd udvarába, ne hulljanak át a lombozat levelei, vagy ágai.

c. Ne árnyékolja be a mellettünk lévő ház ablakait, vagy udvarát.

d. Értesítsük a szomszédos ingatlan tulajdonosát a tervezett ültetésről.

Ültetési távolságra vonatkozó jogszabályok

A fás szárú növények védelméről szóló 346/2008. (XII. 30.) Kormányrendeletben találhatjuk meg a fás szárú növények gondozásával és telepítésével kapcsolatos szabályokat, viszont a rendelet nem tér ki az ültetési távolságokra.

A helyi önkormányzatok kidolgozhatnak az adott településre egyéni rendeletet. Amennyiben ültetést tervezünk a telkünk területén, első lépésben a helyi önkormányzattól kell információt kérnünk ezzel kapcsolatban. Ha az önkormányzat nem rendelkezik szabályzattal, akkor egy általános szabályzat tartalmaz ezzel kapcsolatban irányelveket.

Ültetési távolságok a szomszédos ingatlantól, növény típusok szerint:

1. Széles lombozattal rendelkező fák (pl. diófa) a szomszédos épülettől számított 8 méter távolságban ültethetőek.

2. Akác, fűz, fenyő, cseresznyefa, 7 méter.

3. A 4 métert elérő, de ennél magasabbra nem növő fa esetében, melynek lombozata nem túl széles, azt a szomszédos ingatlantól számított 4 méter távban helyezkedhet el.

4. A 3 méter magasságig növő fák esetében a távolság 3 méter.

5. Bokrok, sövények, díszfák, szőlő, melyek 2 méternél nem nőnek magasabbra, azok 2 méter távolságban ültethetőek a szomszédos épülettől.

6. Cserjék, vagy bokros növények, melyek növekedése nem haladja meg az 1 métert: ültető távolsága 1,50 méter.

7. Kisebb virágok, hagymák esetén 30 cm.

A szomszéd tulajdonossal való megállapodás

A magasra növő, terebélyes fák esetében, ha jogszabály nem áll rendelkezésre, jelezzük a mellettünk lévő tulajdonos felé ültetési szándékunkat.
Fontos, hogy a későbbiekben a tulajdonost ne zavarják a növénnyel kapcsolatos felmerülő gondok, mely a házát, vagy területét érintheti.

Ha a szomszéd tulajdonossal nem sikerül a megegyezés, a helyi önkormányzat közjegyzőjéhez birtokháborítást kezdeményezhet. (Polgári Törvénykönyvről szóló 2013. évi V.) Ebben az esetben, kiszabhat a jegyző egy személyre szabott ültetési távolságot. Ha a döntés nem kielégítő, a folyamat bírósági úton folytatódhat.

fák ültetése a telekhatártól, fák a kerítés mellett

Növény ültetése utcafronton

Hogyha utcafronton kívánunk sövényt, vagy más egyéb fás szárú növényt ültetni, szintén ügyelnünk arra, hogy a járókelők, akik az ingatlanunk előtt elsétálnak, ne sérüljenek meg, vagy az épületekben ne okozzon kárt. Ezért fontos a növények folyamatos karbantartása. A veszélyt jelentő nagyobb ágak folyamatos metszése szükségszerű. Fontos a járdára kihajló gallyak eltávolítása a járókelők sérüléseinek elkerülése végett, illetve az utcai vezetékek épségét kockáztató fák lombozatának karbantartását is el kell végeznünk.

Néhány közterületi ültetési szabály:

1. Fa vagy örökzöld növény a kerítéstől számított 3 méter távolságban ültethető.

2. Cserje az épülettől 2 métere.

3. Fa kivágásához (gyümölcsfák kivételével) hozzájárulás szükséges, amennyiben a törzsátmérője meghaladja a 10 cm-t.

4. Fa kivágása megfelelő indokkal és a fa pótlásával lehetséges.

Kerttervezéssel kapcsolatos további cikkeinket itt találod!

Tetszett a cikk?

Adj nekünk 5 szívecskét, ha igen!

Jelenlegi állás: 4 / 5. Szavazatok: 179

Még nincs szavazat, légy te az első!

Sajnáljuk, hogy nem tetszett a cikk!

.

Kérjük mondd el, hogyan javíthatnánk rajta?

Szólj hozzá a Facebookkal!

hozzászólás

“Fák ültetési távolsága a telekhatártól” bejegyzéshez 6 hozzászólás

 1. Üdvözlöm! Érdeklődöm mit lehet tenni, a szomszéddal szemben, ha nemlehet megértetni vele, hogy kárt tesz a mi gyümölcs fáinkba, mert 1-2 méterre ültette az akácfát ,eperfát, ecetfát és a mogyorófát? Hozzánk 2-3 meterre átnyúlik a fájainak az ágai. Nem metszi azokat. Még ő van felháborodva mert megkértük, hogy vágja le az átnyúló ágakat.Megkérdezesünk nélkül ültette a fájait ilyen közel kb.12 éve, és azóta hadakizunk egymással a fájai miatt. Köszönöm a válaszat!

  Válasz
 2. T Plantae
  Vecsésen széles utcában lakunk. A kerítésünktől kb 10 méterre van egy csavartfűz az utcán. utána jön az aszfaltos út A fa már elég öreg és a villanyvezetékeket veszélyezteti. Már rendszeresen letörnek 4-5 cm átmérőjű ágak viharos szelek esetén. Az Önkormányzat a villamos művekhez igazított, ott viszont azt mondták menjek az Önkormányzathoz.
  Kinek a feladata lenne elvégezni a gallyazást. Egyébként a szomszéd telek előtt egy fekete eperfa szintén veszélyezteti a villany vezetéket. Annak már egy 15 cm átmérőjű ág az útra dőlve tört le. Üdvözlettel Füleki József

  Válasz
 3. T. PLANTEA!
  A szomszéd telekhatártól kb. 7m-re van egy magas eperfám. Több mint 70 éve áll ott. Szomszédomnak az épületeitől 20-30m-re van. A kertje végébe átlógó ágai (falevél fóbiája van) azonban idegesítik. Az átlógó ágak nem zavarják a mindennapjait, nem okoznak kárt, nem árnyékolnak be semmit. Az ő portáján, háza előtt csak tuja található. Szöges léccel szedegeti napjában többször a leveleket.
  Mit tegyek, mit tanácsol?

  Válasz
 4. Tisztelt Maszlay Bernadett!
  Tavaszi időszakban tervezünk leylandi ciprus ültetését! Két fontos ok miatt is. Családi házunk északi oldala 1,5 év után mohásodásnak indult és ez jelentené a későbbi védelmet. A másik ok viszont az lenne, mivel a családi házunk a Zsámbéki medencében található és a környék erősen szél-terhelt de szeretnénk beépíteni a teraszt és a ciprusok adnák a védelmet is. A védelem azért is indokolt mert bár volt ideiglenes, de rögzített pavilon a teraszon azt az első tavaszi szél “összecsomagolta”. A szomszéd lakóépület a telekhatártól kb. 2 méterre található és az ablakai a mi lakóépületünkre is néznek! Ebben az esetben is ültethetek ciprusokat,hogy őket leárnyékolnák a növények?

  Válasz

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .