Fehér fagyöngy, sárga fagyöngy

4.1
(15)

Fehér fagyöngy (Viscum album) – gyógynövény

 

Fehér fagyöngy a téli fánTélen, mikor a lombhullató fáknak hiányzik a lombozata, gyakran látunk zöld gömb alakú foltokat a csupasz ágak között. Ez a fehér fagyöngy.

Télen közelebbről is találkozhatunk vele, karácsony előtt a virágboltokban árulják dekorációnak, fel lehet ismerni a villásan elágazó ágrendszeréről és a gyöngy nagyságú fehér színű bogyókról. A fehér fagyöngy egy örökzöld növény, mely egész Európában megtalálható.

Félélősködő, amely azt jelenti, hogy a zöld leveleivel fotoszintetizál, de a fák háncsszöveteibe hatol és onnan veszi fel a vizet és az ásványi anyagokat. A gazdanövényei az almafa, körtefa, akácfa, nyárfa, fűzfa, tölgy, nyár, hárs, stb; leginkább a puhafákon telepszik meg.

A magját a madarak terjesztik, a terméstől ragacsos csőrüket a fához kenik odaragasztva a magot, mely aztán a fa ágán csírázik.

Növekedése során akár 3 méter ármérőjű gömböt is alkothat és 70 évig is élhet! A félélősködő életmódja miatt a gazdafát gyengíti.

Kicsi sárga virágai vannak, melyek márciustól májusig nyílnak. A termése álbogyó, fehér színű, ragacsos, decemberben érik és MÉRGEZŐ!

Kétlaki növény, bogyókat csak a nőivarú egyedeken láthatunk.

fehér fagyöngy

A fehér fagyöngy könnyen összetéveszthető a sárga bogyójú fakínnal. A fehér fagyöngy gyógynövény. Szárított szára és levelei sokféle bajra jók, legfontosabbak ezek közül, hogy használható magas vérnyomásra, érelmeszesedés ellen, immunerősítőként, szívnyugtatóként. Legjobb gyógyszertárban, vagy gyógynövényboltban beszerezni. Bizonyos hatóanyagai miatt fontos a használatának, hatásainak, elkészítésének megismerése és pontos betartása! Fogyasztását orvosi felügyelet mellett ajánlják!

 

Fakín, vagy sárga fagyöngy (Loranthus europaeus)

 
Loranthus europaeus sarga fagyongy
A sárga fagyöngy elnevezés azt sugallja és sokan azt is hiszik, hogy a fehér fagyöngy (Viscum album) sárga bogyójú változata, pedig két különböző fajról van szó.
Életmódjukban hasonlóak, mindkettő félélősködő, azaz a fákon élnek és azokból szívják fel a vizet és az ásványi anyagokat.

A különbség, hogy a fakín nem örökzöld, ezért télen nem annyira feltűnő a fák ágai között, mint a téli hónapokban is zöld fehér fagyöngy.

A fakín termése szintén álbogyó, de a színe nem fehér, hanem sárga. A bükkfaféléken telepszik meg. A fakín, vagy sárga fagyöngy (Loranthus europaeus) a fehér fagyönggyel (Viscum album) ellentétben nem gyógynövény!

 

Tetszett a cikk?

Adj nekünk 5 szívecskét, ha igen!

Jelenlegi állás: 4.1 / 5. Szavazatok: 15

Még nincs szavazat, légy te az első!

Sajnáljuk, hogy nem tetszett a cikk!

.

Kérjük mondd el, hogyan javíthatnánk rajta?

Szólj hozzá a Facebookkal!

hozzászólás

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .