Fejes saláta (Lactuca sativa)

4.4
(7)

A fejes saláta (kerti saláta) méltatlanul ritka szereplő a magyar konyhában, pedig hazánkban a 17. század óta jelen van. Európában a görögöknek köszönhetjük elterjedését, de már ők is az egyiptomiaktól vették át.

A tél végi és késő őszi zöldségszegény étrend vitaminhiányának kiváló pótlója lehet, hiszen K, B1, B2 B6 vitaminban gazdag, a C-vitamin tartalom 100g termésben 20mg. Nem elhanyagolandó magas fehérje- és rosttartalma, valamint kálium, nátrium, magnézium, foszfor, vas, réz és cink tartalma.

Termesztés

Közeledvén január végéhez, hamarosan indul a salátatermesztési szezon.

A fejes saláta hidegkedvelő növény, ezért elsősorban tavasszal és ősszel vetjük. Magjai az enyhe fagyokat is képesek túlélni, a palánták károsodás nélkül elviselik a 4-5 C°-ot. 

A tartós, de nem túl erős fényt kedveli, vízigénye a növekedés kezdeti szakaszaiban nagy, később a sok nedvességtől a levelek szétdőlnek.

Az ideális hőmérséklet számára 16 C °. A melegebb idők beköszöntével a saláta magszárat fejleszt, „felmagzik”.

A talaj típusát tekintve lényegében igénytelen, bár a legjobban a laza szerkezetű, enyhén lúgos barna homoktalajt kedveli. Gyorsan felvehető tápanyagokra van szüksége, hiszen egy viszonylag kicsi gyökérzetnek kell ellátnia egy nagy lombot. Érdemes tehát akár szerves trágyával, akár műtrágyával vagy házi komposzttal dúsítani termesztő közegét.

Saláta ültetése: vetés, palántázás

  • A leggyorsabb módja, hogy friss salátát fogyaszthassunk, ha nevelt palántát vásárolunk– ezeket március elején érdemes kiültetni szabadföldbe, vagy akár balkonládába. Az előkészített (trágyázott, porhanyósított) földbe 15-20 cm-enként ültessünk, 30cm-es sortávolságot tartva, hogy a későbbiekben lombosodó növényeink ne árnyékolják egymást.
  • Ha magunk szeretnénk palántázni, akkor a laza szerkezetű földet egyenletesen oszlassuk el a cserépben vagy ládában. A magokat szórjuk a tetejére és nyomjuk a földbe. Kikelést követően tegyük a palántákat világos helyre, tartsuk mindig nedvesen a földjüket. Február végi vetéssel március elején kiültethetők a palánták.
  • Szabadföldi magvetésnél célszerű a magokat februárban, de legkésőbb március elején elvetni.  Az említett módon előkészített földben formázzunk ágyásokat, figyeljünk a 30 cm-es sortávolságra. A saláta magvai nagyon aprók, kerüljük tehát a szeles időben vetést. A magokat takarjuk 1cm földdel. Kikelés után az apró salátanövényeket egyeljük, törekedve a 20cm-es tőtávolságra, a megfelelő növekedés érdekében. A kiegyelt példányokat ültessük át óvatosan, vigyázva, hogy a gyökérzet ne sérüljön.
  • Áttelelő salátához augusztus végén vessük el a magokat a szaporítóládába. Fontos, hogy ne kerüljenek túlságosan mélyre a magok és jól tömörített legyen felettük a föld. A kinevelt palántákat szeptember végén, október elején ültessük ki, ügyelve arra, hogy az első fagyok beállta előtt palántáink begyökeresedjenek. A tartós fagyok beállta előtt takarjuk be őket lehullott lombbal. Tavasszal, a fagyok elmúltával távolítsuk el a lombtakarót, hogy növényeink kellő mennyiségű fényhez jussanak. Érdemes ilyenkor egy kis talajlazítás és öntözés után lombtrágyát alkalmazni, hogy minél korábban élvezhessük a friss, ropogós salátaleveleket.
fejes saláta fajták
Változatos fajtáinál érdemes figyelembe venni az adott fajta termesztési igényeit

Fejes saláta fajtái

Termesztési igényeit és időszakait, valamint tulajdonságaikat tekintve jó néhány fajtáját nevelhetjük. Néhányat az alábbiakban felsorolunk:

Hajtató gigant: Fűtetlen fólia alatti hajtatásra és korai szabadföldi termesztésre is alkalmas fajta. A fej nagy, tömör, sárgászöld színű. Levelei egyenes szélűek, enyhén hólyagos a felületük.

Május királya: Korai fajta, mely szabadföldi termesztésre, valamint őszi és tavaszi fólia alatti hajtatásra is kiváló. Középesen nagy, tömött, jól záródó fejet nevel. Levelei hullámosak, szabálytalan hólyagokkal, sárgás világoszöldek.

Attrakció: Szabadföldi termesztésre és őszi hajtatásra egyaránt javasolt fajta. Középesen nagy, némileg lapított, zárt fejet képez. Levele sima, hullámos szélű, világoszöld. Folyamatosan termeszthető, nem magzik fel.

Keszthelyi nyári: Szabadföldi termesztésre alkalmas fajta. Felmagzásnak ellenáll, rendszeres öntözés mellett nyáron is termeszthető. A fej nagy, kemény, jól zárt. Levelei világoszöldek, közepesen hólyagosak.

Balatoni zöld: Hosszú tenyészidejű szabadföldi fejes salátafajta. Nagy, zárt, fejet képez. Nyári termesztésre kiváló, nem hajlamos korai magszár képződésre.

Téli vajfej: Ősszel vethető, palánta állapotban áttelelő fajta, tavasszal korán fejesedik. A fej középesen nagy, jól boruló. Külső levelei kissé hullámosak, színe világos sárgászöld.

Kobak: Enyhén fűtött vagy fűtetlen fólia alatti hajtatásra javasolt, rövid tenyészidejű fajta. Levelei igen finomszerkezetűek, sárgászöld színűek. A fej jól záródó. Magszár képzésre nem hajlamos, az egyik legízletesebb fajta, friss fogyasztásra kitűnő.

Edina: Enyhe fűtésű, vagy fűtés nélküli fólia alatti hajtatásra és korai szabadföldi termesztésre is javasolt, rövid tenyészidejű. Levelei sárgászöldek, finomszerkezetűek, felületük kissé hólyagos. A fej közepesen nagy vagy nagy, jól záródó, tömött. Az alacsony és ingadozó hőmérsékletet is jól bírja

A fejes saláta kártevői

Bár a fejes saláta igen rövid tenyészidejű, ennek ellenére is számolnunk kell néhány lehetséges tényezővel, mely a termést ritkíthatja. Leggyakoribban a pajor (lótetű lárvája), a drótféreg vagy a bagolylepke lárvája fenyegeti. Ezen, talajban élő kártevők ellen az ágyásnak még a palánták kiültetése előtti kezelésével védekezhetünk. A meztelen csigák előszeretettel fogyasztják a leveleket, hatásos megoldás, ha dróthálóval kerítjük el a palántáinkat.

A salátaperonoszpóra, mint gombabetegség általában a legyengült példányokat érintheti, növényvédő szerekkel kezelhető, de csak palántakorban. A szürkepenész a növény tövét támadja, tartósan nyirkos, esős időben fordulhat elő. Kiküszöbölhető, ha az ágyásunk kellően magas és a palánták szellőznek alulról.

FONTOS:

Bármilyen növényvédő szert használunk, mindig tartsuk be a gyártó technológiai utasításait és a kezelést követően a kötelező élelmezési várakozási időt! Csak indokolt esetben és csak a szükséges mennyiséget alkalmazzuk!

A házikerti zöldségtermesztésről itt olvashatsz még többet!

Tetszett a cikk?

Adj nekünk 5 szívecskét, ha igen!

Jelenlegi állás: 4.4 / 5. Szavazatok: 7

Még nincs szavazat, légy te az első!

Sajnáljuk, hogy nem tetszett a cikk!

.

Kérjük mondd el, hogyan javíthatnánk rajta?

Szólj hozzá a Facebookkal!

hozzászólás

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .