Füge gondozása, termesztése (Ficus carica)

4.1
(10)

A fügét sokan ismerjük, hiszen nemcsak az üzletek polcain találkozhatunk vele, de itthon a hazai kertekben lépten nyomon belebotolhatunk egy-egy példányba.

Gyümölcsei rendkívül édesek, ízletesek és táplálóak. Sokan készítenek belőle lekvárt, vagy fogyasztják önmagában. De pálinkát és fügebort is készítenek belőle, és egyes sütemények alapanyagaként is felhasználják.

Füge jellemzői

A füge (Ficus carica L.) részeiben tejnedv (latex) található. A fügefa őshazájában – Kis-Ázsiában, Szíriában és Izraelben – 6-7 méteresre is megnőhet, lehagyva az itthoni átlag magasságot a 3-4 métert. Ennek oka a melegebb éghajlati viszonyokban keresendő.

Ágai szürkésbarna színűek.

A füge lombkoronájának formája függ a füge típusától. Lehetnek csüngők (Brown Turkey), felfelé törők (Sierra, Jégfüge), vagy szétterülők (Szivarfüge). A csúcsrügyek színe megegyezik a termés színével (kivéve a szárazon barnult csúcsrügy, ebben az esetben a fagy kárt okozott a növényben).

A füge levelei sötétzöld színűek, fényesek, és rövid nyelűek. A levelek formáját tekintve lehetnek tenyeresen karéjosak és szeldeltek is.

A füge gyökérzete akár háromszor nagyobb lehet, mint a lombkorona nagysága. Oldalgyökerei hasonló vastagságúak, mint a főgyökere. A gyökerek jól fejlődnek akár szárazabb, tápanyagban szegényebb környezetben is.

A fügefa egy év során akár kétszer is hozhat termést. Egyszer nyár első felében, majd szeptember és október környékén.

füge levél
Fügefa tenyeresen tagolt levelei

Fügefa gondozása

A fügefa talaj-, és vízigénye

A fügefa nem igényel túl nagy odafigyelést a talaj összetételének szempontjából. Olyannyira nem, hogy akadnak fügefa fajták, melyek akár házak falából, vagy sziklás talajból is kinőnek. Agyag- és láptalajokon is megél, sőt akadnak országok ahol futóhomok megkötése céljából is alkalmazzák (Afrika).

A jó minőségű gyümölcshozam végett érdemes öntözni, de elsősorban a fa első pár évében fontos a rendszeres vízutánpótlás, és akkor, ha rendkívül száraz az adott év.

Az öntözés mértékére érdemes még odafigyelnünk: egyszerre nagyobb mennyiségű vízzel ne lássuk el a fügebokrot, amikor épp termésidőszakban van, mert a gyümölcsök minősége romolhat, megrepedhetnek. A füge nehezen tűri a pangó talajvizet.

A füge termőföldjét egyes helyeken nitrogén trágyával dúsítják (Kalifornia), ami gyors növekedést biztosíthat a növénynek, viszont ha túl sokat juttatnak belőle a talajba, az a gyümölcsök mennyiségét csökkentheti, mivel a gyors növekedés hatására nem lesz ideje a növénynek befásodnia a fagyok beálltáig. Ráadásul a nitrogén a növény vegetatív részeinek (gyökér, szár, levél) fejlődését serkenti, a generatív részekkel (mint pl. a termés) szemben. Vannak, akik ezért egyáltalán nem, vagy csak kisebb mennyiségben alkalmaznak nitrogéntrágyát, például Olaszország egyes részein.

A fügefa hő-, és fényigénye

Mivel a fügefa alapvetően a mediterrán területekről származik, mindenképp olyan helyre ültessük, ahol folyamatos napfény érheti.

A füge hazánkban a fagyokat jól tűri, mivel májusban kezd kihajtani, ezért a korai fagyok nem érintik. Viszont ha május környékét nem kerüli el a fagy, akkor károsodhatnak a rügyek, nagy kárt viszont ez sem okoz a termésekben.

A korábban beköszöntött őszi hidegeket is jól tűri a füge, de ha biztosra akarunk menni, válasszunk olyan füge fajtát, ami korábban leérik.

A füge fagytűrő képességét nagyban befolyásolja a füge fajtája, kora, és a fagyok időpontja. Általánosságban a -15 fok a füge fagytűrő képességének határa. Fiatalabb füge esetén ennél enyhébb idő is megviselheti, ilyenkor téli fagyvédelmet célszerű alkalmazni. Egy túl korán bekövetkezett fagy is kárt okozhat, ha nem nyugalmi időben történik az a növény életében.

A -15 Celsius fokot meghaladó hőmérsékletet követően a füge csúcsrügye kárt szenvedhet, de termést még hozhat. Ha tovább hűl a levegő, akkor már az ágakat és oldalrügyeket is fagykár érheti. Ebben az esetben erős növekedésnek indulhatnak majd a hajtások, viszont ezek nem lesznek alkalmasak arra, hogy gyümölcs teremjen rajtuk. A legfagytűrőbb fügék közé tartozik például a Jégfüge.

Mivel a fiatal füge érzékenyebb a fagyokra, érdemes az első időkben tél beköszöntével, a fügét földdel betakarni. Ezt úgy tehetjük meg, hogy a még fiatal hajlékony füge hajtásait lehajtjuk a földre és egy fém kampó segítségével a földhöz rögzítjük. Ezt követően óvatosan leszórjuk földdel, úgy, hogy betakarja a növényt (kb. 20 cm). A fagyok elmúltával kitakarhatjuk a fügénket. Azonban fontoljuk meg jól mikor tesszük ezt meg: ha túl sokáig van a föld alatt a füge elkezdhet bepenészesedni ha nedves a talaj, ám túl korán sem jó levenni a földet a növényről a korai fagyok miatt.

fügefa termés
A megfelelő gondozást a füge bőséges gyümölcshozzammal hálálja meg

Füge termesztése

Ha füge termesztésbe fognánk, elsőként érdemes átgondolnunk mire szeretnénk a fügét felhasználni.

Magunknak szeretnénk termeszteni, vagy eladásra is szánjuk. Ez a kérdés azért fontos, mivel a füge gyümölcsei nem utóérőek, és hamar romlásnak indulhatnak, ezért ezzel is számolnunk kell.

Milyen fügefajtát válasszunk?

Vannak vastagabb gyümölcshéjjal rendelkező fügefajták, amik hosszabb ideig eltarthatóak. Ilyen például az Egerszegi sárga füge, vagy a Szivarfüge. Az előbbi jó fagytűrő, sok gyümölcsöt hoz a nyár folyamán. Utóbbi hosszúkás formájú, tömött, és ízletes.

Léteznek óriási mérettel rendelkező fügék amilyen a Sárga óriás. Ez a fügefajta jóízű, viszont külső héja nagyon vékony, így hamar romlásnak tud indulni. Ám lekvár készítéshez kiváló gyümölcsöt hoz.

A Jégfüge bírja a legjobban a hideg fagyokat, viszont mivel feltörő növekedésű, ezért metszése és szüretelése nehezebb.

A Korai lila füge lekvárhoz és pálinka készítéshez kiváló, de ha egyszerre sok csapadék éri, termései lehullhatnak.

Füge szaporítása dugványozással

A dugványozást novemberben, vagy kora tavasszal végezhetjük. Ehhez 2-3 éves dugványra lesz szükségünk, melyeknek hossza 20-30 cm kell hogy legyen. A fásdugványokat érdemes homokkal és tőzeggel elvegyített talajba ültetni. Ha több fügét szeretnénk ültetni, akkor a sortávolság legyen 6 méter, a tőtávolság 5 méter.

Sok fajta hajlamos a gyökérsarjak nevelésére. Ha ilyen fügénk van, a szaporítást legegyszerűbben a gyökérsarjak tavaszi, vagy (még inkább) őszi kiásásával, leválasztásával és konténerbe ültetésével lehet megoldani.

Füge ültetése (konténeres)

Ha még ennél is egyszerűbb megoldási módon szeretnénk fügefához jutni, akkor azt konténerben megvásárolt már meggyökereztetett formában tehetjük.

Vegyük ki a fügét a konténerből úgy, hogy annak gyökérzete legkevésbé sérüljön.

Ássunk egy gödröt, ahova a füge kerülni fog. Annak mérete legyen pár centiméterrel szélesebb mint a gyökérzete, illetve mélyebb is. Helyezzük úgy el a növényt, hogy gyökérzete ne hajoljon el túlságosan, majd töltsük fel az ültetőgödröt földdel.

Más gyümölcsfák is érdekelnek? Kattints ide a gyűjteményhez!

Tetszett a cikk?

Adj nekünk 5 szívecskét, ha igen!

Jelenlegi állás: 4.1 / 5. Szavazatok: 10

Még nincs szavazat, légy te az első!

Sajnáljuk, hogy nem tetszett a cikk!

.

Kérjük mondd el, hogyan javíthatnánk rajta?

Szólj hozzá a Facebookkal!

hozzászólás

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .