Katicabogár 2.

0
(0)

katica2A katicabogarak élénk színűek, többnyire feltűnő mintázattal.
A legismertebb a hétpettyes katicabogár, de a kétpettyes is sokszor látható.

Néhány faj a következő részekben bemutatásra kerül, ami azért tartogat meglepetéseket, de előbb néhány szó róluk általában: A katicabogaraknál a kifejlett bogár telel át. Csoportokba verődve húzódnak fedezékbe a téli hideg elől, ahogy az a képeken is látható.

Egymást illatanyagok segítségével találják meg. A következő évi telelő nemzedék szintén az ott maradt illatanyagok alapján találja meg a jó helyeket, a hideg elől fakéreg alá, sziklarepedésekbe, épületekbe húzódnak.

Tavasszal, a meleg beköszöntével hagyják csak el a búvóhelyüket. A párzás után a nőstény csomókba helyezi el a petéket a növényeken, melyek száma 400 is lehet. A lárvák 5-10 nap múlva kelnek ki és a tápláléktól, valamint a hőmérséklettől függően 10-30 napig fejlődnek, ezalatt négyszer-ötször vedlenek.
Majd bebábozódnak, ami után 3-17 nap szükséges ahhoz, hogy kibújjon a kifejlett bogár.
Tehát összesen 30-60 nap a fejlődési idejük és évente 2-3 nemzedékük van. A kifejlett katicabogarak nem egészen egy évig élnek.

Érdekes szokásuk, hogy ha veszélybe érzik magukat, mozdulatlanságba dermednek. Védekezésképpen sárga és kellemetlen szagú folyadékot bocsátanak ki magukból, hogy ellenségeiket elriasszák. Ezt mindaz, aki már vett a kezébe katicabogarat, meg is tapasztalhatta.

katica2

A sorozat további cikkei:

https://plantae.hu/katicabogar-1/
https://plantae.hu/katicabogar-3/
https://plantae.hu/katicabogar-4/
https://plantae.hu/katicabogar-5/

Tetszett a cikk?

Adj nekünk 5 szívecskét, ha igen!

Jelenlegi állás: 0 / 5. Szavazatok: 0

Még nincs szavazat, légy te az első!

Sajnáljuk, hogy nem tetszett a cikk!

.

Kérjük mondd el, hogyan javíthatnánk rajta?

Szólj hozzá a Facebookkal!

hozzászólás

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .