Katicabogár 2.

Katicabogár 2.

katica2A katicabogarak élénk színűek, többnyire feltűnő mintázattal.
A legismertebb a hétpettyes katicabogár, de a kétpettyes is sokszor látható.

Néhány faj a következő részekben bemutatásra kerül, ami azért tartogat meglepetéseket, de előbb néhány szó róluk általában: A katicabogaraknál a kifejlett bogár telel át. Csoportokba verődve húzódnak fedezékbe a téli hideg elől, ahogy az a képeken is látható.

Egymást illatanyagok segítségével találják meg. A következő évi telelő nemzedék szintén az ott maradt illatanyagok alapján találja meg a jó helyeket, a hideg elől fakéreg alá, sziklarepedésekbe, épületekbe húzódnak.

Tavasszal, a meleg beköszöntével hagyják csak el a búvóhelyüket. A párzás után a nőstény csomókba helyezi el a petéket a növényeken, melyek száma 400 is lehet. A lárvák 5-10 nap múlva kelnek ki és a tápláléktól, valamint a hőmérséklettől függően 10-30 napig fejlődnek, ezalatt négyszer-ötször vedlenek.
Majd bebábozódnak, ami után 3-17 nap szükséges ahhoz, hogy kibújjon a kifejlett bogár.
Tehát összesen 30-60 nap a fejlődési idejük és évente 2-3 nemzedékük van. A kifejlett katicabogarak nem egészen egy évig élnek.

Érdekes szokásuk, hogy ha veszélybe érzik magukat, mozdulatlanságba dermednek. Védekezésképpen sárga és kellemetlen szagú folyadékot bocsátanak ki magukból, hogy ellenségeiket elriasszák. Ezt mindaz, aki már vett a kezébe katicabogarat, meg is tapasztalhatta.

katica2

Szólj hozzá a Facebookkal!

hozzászólás

Hozzászólás

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..

%d blogger ezt szereti:
EZ IS ÉRDEKELHET!
Afrikai “fokföldi” ibolya (Saintpaulia ionantha)
Palántázás: április, vagy május?
A kerttervezés története – Kínai kert
Close