Kerttervezés III.

5
(2)
Bogyós gyümölcs
Gyümölcsös

Gyümölcsös

Általában elterjedt az a nézet, hogy a gyümölcsfák és egyéb gyümölcsöt termő növények sok gondozást igényelnek. Ez nem feltétlenül igaz, mert tervezéssel, körültekintő fajtaválasztással és megfelelő gondozási technikák alkalmazásával szinte a minimumra csökkenthető a gyümölcsösök kerti munkája. Az alábbiakban felsorolok néhány tervezési szempontot.


1. A GYÜMÖLCSTERMESZTÉS CÉLJA
Határozzuk meg milyen célból hozzuk létre a gyümölcsöst: család ellátása friss gyümölcsökkel, vagy nagyobb mennyiség feldolgozásra (lekvár, befőtt, fagyasztás, télire tárolás). Egy fa sok gyümölcsöt terem, ezért spórolást jelent és nem utolsó szempont az sem, hogy a fáról frissen szedett gyümölcsöknek a tároltnál magasabb vitamintartalma. Ma sokan azt is szeretnék tudni, mit is eszünk, honnan származik, mivel és hányszor permetezték. Ez saját termésnél jól követhető.
2. MILYEN GYÜMÖLCSÖT ÜLTESSÜNK?
Gyűjtsük össze, hogy milyen gyümölcsöket szeretnénk a kertünkbe ültetni. Vegyük számításba az összeset és törekedjünk a változatosságra.
3. ALANY
Fák vásárlásakor az alanyok megismerését szinte mindenki elhanyagolja. Pedig vannak kötöttebb és homokos talajra valók, ennek megfelelő kiválasztásával biztosíthatjuk a fa gyors fejlődését. A fa mérete is az alanytól függ. Egyre nagyobb az igény a kis helyet foglaló, alacsony fákra. Az erre a célra létrehozott alanyok használatával, vagy egy harmadik komponens közbeoltásával érik el a gyümölcsfák kisebb méretét. A törpésítettt fákat a jó koronaforma kialakítása után már könnyű kezelni. További előnyük, hogy korán termőre fordulnak. A hátrányuk az, hogy kevesebb ideig élnek.
4. FAJTA
Egy gyümölcsfajon belül olykor nagyon sok fajta közül választhatunk. Változatos az ízük, színük, nagyságuk, érési idejük. A különböző érésidejű fajták megfelelő kiválasztásával kialakíthatunk egy érési fajtasort és az adott gyümölcsöt akár 1-2, vagy több hónapon keresztül is szüretelhetjük. Így pl. a különböző érésidejű, több fajtának köszönhetően a cseresznyét május elejétől július elejéig fogyaszthatjuk, az őszibarackot pedig július elejétől októberig.
Az utóbbi időben bizonyos idénygyümölcsökből (pl. szamóca, málna) megjelentek a folytontermő fajták, ezek egész nyáron teremnek.
Ne sajnáljuk az időt arra, hogy megnézzük, melyik fajta milyen betegségekre érzékeny, milyen kártevők ellen kell védekezni. A legjobb előnyben részesíteni a rezisztens (betegségeknek ellenálló) fajtákat.

A fenti pontok meghatározzák a 2 legmunkaigényesebb faápolási műveletet: a metszést és a permetezést.

A. Metszés
A facsemeték metszését nem szabad elhanyagolni, ilyenkor még csak néhány percet kell rászánni. Alakítsunk ki szellős koronaformát, ezzel csökkenthetjük a gombabetegségek fellépését. Síkban való metszéssel kis helyigényű fa nevelhető.
Alkalmazzunk a zöldmetszést.

B. Permetezés
Sok gyümölcs termését teljesen elpusztítaná egy-egy kórokozó, vagy kártevő, ha elmaradna a permetezés. Mindenképpen törekedni kell a permetezés csökkentésére, ha lehet akkor a veszélyes vegyszereket ki kell váltani bioszerekkel.
A korona szellős kialakítása nagy mértékben csökkentheti a gombabetegségek elleni permetezést. Szintén jóval kevesebb permetezést jelent a minél több rezisztenciával rendelkező fajta ültetése.

Végül szeretnék leírni 2 példát:
A Münchenbergi korai cseresznyefajta nem nagy méretű, nem ropogós, inkább a koraisága és a bő termése adja értékét. Mivel a cseresznye kukacosságát okozó cseresznyelégy megjelenése előtt leérik, az ellen nem kell permetezni a fát. Tapasztalat szerint sokszor elegendő a tavaszi lemosó permetezés, egyes években esetleg levélgombák okoznak gondot. Sajnos a később érő cseresznyéknél szükség van a cseresznyelégy elleni védekezésre, mert a termés nagy részét tönkretehetik.
A fotón a Rokula nevű köszmétefajta látható. Kis méretű, vöröses, jó ízű fajta és rezisztens a lisztharmatra. Míg a mellette lévő lisztharmat elleni rezisztenciával nem rendelkező Pallagi óriás fajta termésének 100%-át a lisztharmat elpusztítja permetezés nélkül, addig ez a fácska évente egyszer, tél végén kap egy lemosó permetezést.

gyümölcsös kert, köszméte
Egres ültetvény

Tetszett a cikk?

Adj nekünk 5 szívecskét, ha igen!

Jelenlegi állás: 5 / 5. Szavazatok: 2

Még nincs szavazat, légy te az első!

Sajnáljuk, hogy nem tetszett a cikk!

.

Kérjük mondd el, hogyan javíthatnánk rajta?

Szólj hozzá a Facebookkal!

hozzászólás

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .