Kínai papíreperfa (Broussonetia papyrifera)

4.3
(67)

papireper jEredeti élőhelye Kína és Japán területe, ahol 15 m-es, lombhullató faként él, napos tisztásokon.
Angol neve: paper mulberry. Hazánkban díszfának ültetjük, izgalmas szépségét adó különleges tulajdonságai miatt.
Lássuk, mik ezek!

Törzsén a szürkésbarna kéreg vízszintesen sávozott – ezzel különös, zebramintás hatást kelt. Ázsiában ezt a kérget a papír-, és a ruhaiparban is felhasználják, de fontos szerepe van a tradícionális gyógyításban is.

 

Tenyérnyi nagy (15-20 cm-es), élénk zöld levelei a színükön szörösek, fonákuk pedig fehéren molyhos – érintése nyuszifinomságú. Heterofíliás növény, ami azt jelenti, hogy egyazon növényen többféle levélalak is megtalálható – ép, tojásdad levelek és karéjos levelek váltják egymást. Lombfakadása a többi díszfánkhoz képest igen kései – jellemzően csak akkor kezd ébredezni a téli álomból, mikor már minden növény dúsan lombos körülötte.

A virágok nem feltűnőek, egyivarú, viszonylag kicsi virágok – de a növény kétlaki, tehát van fiú és lány egyed… :) Ez különösen akkor lehet fontos, ha termésre is pályázunk: ez igen egyedi kinézetű, lédús, piros “süni”, mely édes és ehető… (Piros, 2 cm-es terméságazatából kis nyélen húsos terméskék állnak ki.) A Moraceae (eperfafélék) családjába tartozik, ezért ő is, mint az egész rokonsága, tejnedves növény.

És ha már a rokonságnál tartunk… A Broussonetia nemzetségbe további 9 faj tartozik. És bár ő a leghíresebb, de testvére, a japán papíreperfa (B. kazinoki) felhasználása is eléggé elterjedt, díszfaként és egyéb célokra. Egyéb híres rokonai: Morus alba, fehér eperfa – finom vadgyümölcséről jól ismert, tömegesen ültetett díszfa Ficus carica – füge Ficus benjamina, Ficus elastica, Ficus lyrata, Ficus pumila – hogy csak a legismertebb levéldísznövény fikuszokat említsük, akiket szobanövényként tartunk szinte minden lakásban Maclura pomifera – narancseperfa, aki bizarr, narancsnyi zöld, agytekervény mintázatú termésével tűnik fel a díszfák között.

Szaporítása magvetéssel, vagy dugványozással történhet. A frissen szaporított növények nemét természetesen csak az ivartalanul, dugványozással szaporított példányoknál lehet előre tudni.

A kínai papíreperfát üde kerti talajba, napos, védett helyre ültessük – a viharos szélcsatornákat, fagyzugos helyeket nem tolerálja. A száraz meleget jól tűri, locsolni még nyáron sem szükséges.

papireper j

Tetszett a cikk?

Adj nekünk 5 szívecskét, ha igen!

Jelenlegi állás: 4.3 / 5. Szavazatok: 67

Még nincs szavazat, légy te az első!

Sajnáljuk, hogy nem tetszett a cikk!

.

Kérjük mondd el, hogyan javíthatnánk rajta?

Szólj hozzá a Facebookkal!

hozzászólás

“Kínai papíreperfa (Broussonetia papyrifera)” bejegyzéshez 4 hozzászólás

 1. Kedves Bernadett!
  A kínai papíreperfa gyümölcse is ugyanúgy túlérés után lepotyog, megerjed, és vonzza a darazsakat mint a hazai eperfánk/szederfánk? Mert ha ez a fa 10-12 méteresre megnő, lehetetlen leszedni ezeket a pici terméseket.
  Köszönöm

  Válasz
 2. Kedves Anikó,

  A papíreperfa termése éretten lepotyog ugyan, de egybemarad a terméságazat, így akár egy gereblyével könnyen összegyűjthető. Leginkább egy platánfa terméséhez tudnám hasonlítani, néhány centiméter átmérőjű gömb.
  Nem kifejezetten vonzza a darazsakat, bár elképzelhető, hogy ahol amúgy is sok darázs él, ott rákapnak a rovarok erre a termésre is.
  Remélem, tudtam segíteni! :)

  Válasz
 3. Kedves Bernadett.
  Tud nekem abban segíteni , mi az oka annak , hogy bizonyos kínai eperfa törzse vízszintesen ” csíkos” / Lásd. kép./
  a legtöbbnek pedig nem. Köszönettel . Olgi

  Válasz
  • Kedves Olgi,
   Tapasztalatom szerint az idősebb papíreperfák törzsén már kevésbé/nem látható a keresztben sávos mintázat.
   Sajnos. :)
   Minden jót kívánva: Maszlay Bernadett

   Válasz

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .