Málna (Rubus idaeus) termesztése

4.3
(18)

Mit jelent a gyakorlatban: ’egyszer termő’ és ’folyton termő’ málna?

málna leveles, terméses hajtásHa elhatároztuk, hogy málnát telepítünk a kertbe, érdemes utánajárnunk, hogy milyen igényei vannak, milyen fajták közül választhatunk.

Tanulmányozás közben biztosan találkozunk az ’egyszer termő’ és a ’folyton termő’ kifejezésekkel.
Jó tudni pontosan mit is jelentenek, mert a terméshozás szempontjából lényeges eltérés van közöttük!

A málnavesszők két évig élnek. Az termés beérése után elpusztulnak.
Erősen sarjadzó növény, ezekről a sarjakról az állomány évről évre megújul.

Az egyszer termő málnasarj az első évben növekedik, fásodik, de gyümölcsöt nem hoz. A második évben a fás vesszőn teremnek a gyümölcsök. A gyümölcs érése után a növény lassan elszárad.

A kereskedelemben ’folyton termő’ málnaként kínált növény valójában kétszer termő. A két érésidő a nyári és az őszi időben elhúzódik, köztük csak rövid szünet van. Ezért tűnik úgy, hogy folyamatosan terem. A kétszer termő málna sarja a nyár elején jelenik meg és növekedésnek indul. Ősszel a vessző felső részén virágot hoz és gyümölcsöt terem. A második évben a vessző alsó részén jelennek meg a gyümölcsök.

Tehát a folyton termő fajták legalább 2 éves állományában a tenyészidő során nyáron először a 2 éves vesszők alsó részein találjuk gyümölcsöket. Majd ezek a 2 éves vesszők leérés után elpusztulnak. Közben növekedésnek indulnak a sarjak, őszre kifejlett vesszők lesznek és a vesszők felső részén megjelennek a gyümölcsök. Ezek azok a vesszők, amelyek a következő évben alul hozzák a gyümölcsöket, majd elpusztulnak, miközben megint új sarjak fejlődnek, melyek ősszel már teremnek.

A fentiekből következik, hogy az egyszer termő málnafajták az ültetést követő második évben kezdenek csak teremni, míg a kétszer termők már ősszel szüretelhetők.

A egyszer termő és a kétszer termő málna metszése eltér egymástól.

Az egyszer termőknél a 2 éves vesszőt a leérés után rögtön metsszük le, amúgy is elszáradna. A kétszer termő málnánál az első évben felül gyümölcsöt hozó (ősszel) vesszőrészt leérés után jobb lemetszeni. A 2 éves vesszőket pedig tőből vágjuk le, miután letermett. Folyton termő málnánál sokan elkövetik azt a hibát, hogy ősszel az az évi vesszőket is kivágják a letermett 2 éves vesszőkkel együtt, megszabadítva magukat a következő évi nyári terméstől.

málnavessző, málna hajtás
málna leveles hajtása

A málna igényei

A málna termesztése nem túl bonyolult, de környezeti szempontból igényes növény.

Olyan kertbe lehet telepíteni, ahol gyengén savas, vagy semleges kémhatású, középkötött, levegős, tápanyagokban gazdag talaj található. Meszes talajon a málna nem érzi jól magát, gyengén fejlődik, sárgul, könnyen megbetegszik.

A málna eredetileg a ritkás erdők, erdőszélek lakója, a kivágott erdők helyén az első növények között jelenik meg. Ezért a kertünkben is keressünk számára napos, esetleg félárnyékos, de mindenképpen széltől védett helyet.

A málnatövek, sarjhatások beszerzését mások kertjéből csak gondos ellenőrzés után javaslom, mert különböző kórokozókat is kaphatunk a növényekkel együtt. Ha a levelek deformálódtak, sárgás foltok vannak rajtuk, semmiképpen se vigyük haza, mert valószínű vírusosak.

málna termés

Az ültetés előtt a földet ássuk fel és lássuk el bőven érett trágyával. Az ipari méretű termesztés során 30 cm-es széles sávban hagyják meg a sarjakat. Ez alkot egy sort. A vesszőket a növekedésük közben 2 kifeszített drót közé vezetik. A sorok távolsága 1,5m. Ehhez hasonlóan érdemes otthon is kialakítani a málnásunkat.

Régebben 5-6 vesszőt összekötöztek és 120 cm magasan levágták a vesszőket (a hajtásvég lemetszését a folyton termő fajták első éves sarjhajtásaival ne tegyük meg, lsd. fent: metszés). Ez a módszer is követhető. A lényeg, hogy könnyű legyen gondozni, gyommentesen tartani és szüretelni.

A málnaültetvényt folyamatosan gyomtalanítani kell. Kapával éppen csak a talaj felszínét szabad átdolgozni (sarabolás), nehogy a málna gyökereit megsértsük. A sorokon kívül eső málnahajtásokat is távolítsuk el, esetleg ültessük át.

A málna vízigényes növény, de nagyon fontos az öntözés mértéke. A málna gyökere a talaj felső 30 cm-es rétegben helyezkedik el, ezért könnyen kiszárad csapadékmentes időben. A málna rosszul tűri mind a szárazságot, mind a vízzel való elborítást. Ezért ahol nincs lehetőség öntözésre, vagy magas a talajvíz, oda nem való. Az a jó, ha a talaj folyamatosan nyirkos. Érdemes valamilyen talajtakaró anyagot használni. Ez segíti a talajt nedvesen tartani, locsoláskor pedig a felületéről párolgó víz a málna számára kedvező párás mikroklímát hoz létre. A málna metszése az egyszer termő és a folyton termő fajták esetében eltérő, ahogyan fentebb is írtuk.

Tetszett a cikk?

Adj nekünk 5 szívecskét, ha igen!

Jelenlegi állás: 4.3 / 5. Szavazatok: 18

Még nincs szavazat, légy te az első!

Sajnáljuk, hogy nem tetszett a cikk!

.

Kérjük mondd el, hogyan javíthatnánk rajta?

Szólj hozzá a Facebookkal!

hozzászólás

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .