Metszési kérdések

4.3
(13)

Metszés ideje, szabályai, célja

A metszés ideje

Sokan úgy hiszik, hogy a metszés ideje a tél végi időszak, pedig ez tévedés. Például a kajszibarackfa legkorábbi metszési időpontja csak március 10-edike, lehetőleg minél közelebb a virágzáshoz és szeptember 10-edike után sem szabad már metszeni. E két időpont között gombával fertőződhet a metszési felületeken, mely után valamennyi idővel a fa elpusztul. Sokszor ez az oka a gutaütésként ismert hirtelen elhalásnak. Ezért tájékozódjunk, melyik fát mikor kell metszeni. Lehetőség van nyári időszakban is metszésre és hajtásválogatásra.

Szabályok

Metszéshez megfelelő minőségű és állapotú szerszámokat használjunk: metszőolló, ágvágó, fűrész, kés. Mivel ezekkel az eszközökkel átvihetők a baktériumok és a vírusok az egyik fáról a másikra, fertőtlenítsük őket. Hipóból és vízből készítsünk 10%-os oldatot (1 liter víz+1 dl hipó) és ebbe mártogassuk az eszközöket. Két fa metszése között, de a beteg ágak levágása után is fertőtlenítsünk, nehogy átvigyük a betegségeket az egészséges fákra, vagy farészekre.
A metszés során a ceruzánál vastagabb vágásfelületeket zárjuk le sebkezelővel, hogy azon keresztül ne juthassanak be a kórokozók. Kezeljük vele a régebbi vágásfelületeket is.

A metszés célja

Forma kialakítása, termésegyensúly fenntartása, magasság, ágak eltávolítása, növényvédelmi munkák

A csemetefák esetében a metszés célja a korona kialakítása. Saját kertben bármilyen koronaformát választhatunk. Sokan bokrokból és díszfákból különleges alakzatokat hoznak létre. Gyümölcsfáknál is megtehetjük ezt, de ha kevés időt akarunk rászánni a további gondozására, akkor úgy alakítsuk ki, hogy a metszés, ritkítás, növényvédelmi munkák és a gyümölcsök szüretelése kényelmes legyen.

A fiatal fáknál alakítsuk ki a vázágakat. Vagyis hagyjunk meg 3-4 ágat, körben egyenletesen elosztva, függőlegesen egymástól kb. 15 cm-re. Ha egy pontból erednek a vázágak, akkor később, mivel a gyümölcsök és a lombozat súlya egy pontra hat különböző irányból, a fa törzse gyakran szétreped. A legjobb, ha már a facsemeték választásakor ezt figyelembe vesszük.

A termőre fordult fák metszésének oka a termés és lombozat egyensúlyának fenntartása. Sok fafaj hajlamos arra, hogy az egyik évben sokat, a másik évben kevés termést hozzon (pl. kajszibarack). Jó metszéssel ezt a jelenséget megszüntethetjük.

A fa magasságát is a metszéssel korlátozzuk.

Távolítsuk el a beteg és száraz ágakat. Minden esetben legalább 10 cm-rel a beteg rész alatt vágjuk le az ágat, mert az egészséges rész is fertőzött lehet. Szintén metszés alkalmával tisztítsuk ki a fák sebeit és vágjuk körbe azt késsel.
A megfelelő metszés csökkenti a növényvédelmi munkákat. A szellős, ritkább lombozaton nehezebben ütik fel fejüket a gombabetegségek. A permetezést is hatásosabban tudjuk elvégezni és csökkenthetjük a permetlé mennyiségét.

Szakkönyvek jó tájékoztatást adnak a koronaformákról, a termő fák metszéséről minden fafaj esetében. Ha valaki nem szereti a metszési munkákat, akkor válasszon a különböző mértékben törpésített fák közül, melyeket már alig, vagy nem is kell metszeni.

Milyen sebkezelők vannak, amit metszéskor alkalmazni lehet?

Metszés alkalmával a vágási felületeket le kell zárni sebkezelővel.

Sokféle sebkezelő kapható. Kérdés volt, hogy melyiket érdemes választani. A forgalomban lévők mindegyike jó, de más-más tulajdonságokkal rendelkezhetnek, esetleg a seb lezárásán kívül más funkciójuk is van.

A vizes alapú készítményeknél a vízállóság eléréséhez, a száradásához kis idő (kb. 1 óra) szükséges. Ezért esőre álló időben ne ezeket használjuk, mert az eső lemoshatja. Előnyük, hogy száradási időn belül vízzel letisztíthatóak az eszközökről és a kesztyűről.

A műanyag alapú sebkezelők jó fedést biztosítanak és nem peregnek le a növény növekedése közben.

A méhviasz alapúak drágábbak, de természetes hatóanyagot tartalmaznak. Kerti körülmények között, kisebb mennyiség használatakor megfizethetőek.

Jó, ha a termék gomba- és baktériumölő anyagokat is tartalmaz, melyek elpusztítják a közvetlenül a vágás után a metszési felületre kerülő gombákat és baktériumokat. Ezek lehetnek környezetbarát anyagok is, pl. alkohol, méhviasz, fenyőgyanta.
Létezik eleve bio minősítéssel rendelkező sebkezelő, amelyben biztosan minden összetevő környezetbarát.

Tartalmazhatnak vízhajtások képződését megakadályozó összetevőket, ezeknél a felületet a seb körül még 1-3 cm-res sávban is be kell kenni. Némelyik termék oltásnál is használható.
Az interneten megtalálhatók a sebkezelő márkák, azok leírásai és az árak is. A használati utasítást minden esetben jól tanulmányozzuk át!

virágzó cserje metszése

Mikor kell metszeni a kora tavasszal virágzó bokrokat?

A virágzás után. Néhány, a kertekben gyakori faj, melyeket közvetlenül a virágzás után kell metszeni: mogyoró (Corylus avellana), csüngő barkafűz (Salix caprea), aranyfa (Forsythia) fajok, babarózsa (Prunus triloba), jezsámen (Philadelphus coronarius), rózsalonc (Weigela florida), téli jázmin (Jasminum nudiflorum), tavasszal virágzó gyöngyvessző (Spirea) fajok.

Lehet-e esőben metszeni?

Jónéhányan feltették ezt a kérdést. A válasz: nem.

Esős időben a levegőben lévő kórokozó gombák spórái az esőcseppekkel együtt a metszett felületre jutva könnyen megfertőzik a növényeket. Metszeni száraz időben kell, a metszési felületet pedig zárjuk le azonnal sebkezelővel!

Tetszett a cikk?

Adj nekünk 5 szívecskét, ha igen!

Jelenlegi állás: 4.3 / 5. Szavazatok: 13

Még nincs szavazat, légy te az első!

Sajnáljuk, hogy nem tetszett a cikk!

.

Kérjük mondd el, hogyan javíthatnánk rajta?

Szólj hozzá a Facebookkal!

hozzászólás

“Metszési kérdések” bejegyzéshez 1 hozzászólás

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .