Mit kell tenni a vágott virág vizébe? 6 tipp a frissességért

4.1
(109)

Sokan azért nem tartanak otthon frissen vágott virágot, mert biztosak abban, hogy csokruk hamar elhervad, és pár napon belül a kukában kerül. Bár lehet valamelyest igazuk van, viszont léteznek kifejezetten olyan trükkök, melyekre ha odafigyelünk, meghosszabbíthatjuk a vágott virágunk élettartamát, akár 3-5 nappal is.

Hogyan lesz tartós a vágott virágunk?

Hat olyan tényezőt vizsgálunk meg, melyek mind hozzájárulnak ahhoz, hogy a frissen vágott virágunk tovább tündökölhessen.

TIPP 1: A virág előkészítése

Egy virágüzletben vásárolt virágcsokor esetében a virág szárai erősen egymáshoz vannak illesztve, a szár résznél össze vannak kötve. Ha ilyen formában tesszük őket vázába, több szempont miatt is hamar hervadásnak indulhatnak. Mivel össze vannak kötve, bizonytalan, hogy minden szár egységesen vízhez jut. Ha kibontjuk a csokrunkat, válasszuk szét a virágszálakat egymástól, így nemcsak elegendő mennyiségű vízhez jutnak majd, de láthatóvá válhatnak olyan szárak is, melyek esetleg megsérültek.

A sérült részeket válogassuk ki – ezzel is megakadályozzuk az esetleges korai hervadást – tisztítsuk meg a felesleges elhalt levelektől, vagy hajtásoktól, majd lazán tegyük a virágokat a vázába úgy, hogy azok kényelmesen elférjenek egymás mellett – ne szorítsák el egymást, legyen köztük egy kis szabad terület.

Szárak kezelése

Ügyeljünk arra, hogy a virág szárain lévő levelek ne érjenek vízbe, mivel bomlásnak indulhat tőlük az egész virágcsokor. A leveleket, hajtásokat amik a vízhez érhetnek vágjuk le a szárakról vázába kerülésük előtt, ügyelve arra, hogy a szárak zöld, felső rétege ne károsodjon.
Következő lépésben vágjunk vissza a szárából fél centimétert úgy, hogy közben a szár víz alatt legyen. Ez is hozzásegíti majd a könnyebb vízfelvételhez. Ezt a folyamatot minden nap elvégezhetjük a virágon.
A visszavágást éles késsel, esetleg metszőollóval végezzük, így a szöveteket kevésbé roncsoljuk.
Ferde metszlapot vágjuk, hogy nagyobb legyen a vízfelvevő felület.

A tejnedvet adó virágoknál mint a mikulásvirág, a metszés után ne tegyük rögtön vízbe, hanem engedjük meg, hogy előbb kifolyjon a tejnedv a szárból, és ezután tegyük vissza a vízébe.

Ha fás szárú virágunk van (mint például az orgona), akkor nem lesz elég a visszavágás, ebben az esetben erősebb, hosszanti bevágásokra lesz szükség, vagy egy segédeszközre (kalapács), mellyel akár kilapíthatjuk, hogy a szár kellő vízhez tudjon jutni. A visszavágásokat akár minden nap elvégezhetjük.

TIPP 2: A váza kiválasztása

  1. A váza kiválasztásánál vegyük figyelembe a virág szárának hosszát. Egy hosszabb szárú virágnak nagyobb nyakkal rendelkező vázát válasszunk, és arra is ügyeljünk, hogy minden egyes virág szára majdnem a váza aljáig érjen, hogy biztosan vízhez jusson – bizonyosodjunk meg arról, hogy minden virág szár a vízben került. Léteznek olyan virág típusok, melyek kedvelik a nagyobb aljzattal rendelkező vázákat, ilyen a tulipán, és a gerbera is.
  2. Sokan nem tudják, hogy a váza tisztasága is nagyon fontos a virágok élethosszának fenntartásához. Ha nem megfelelően tiszta a vázánk, esetleg régi virághulladék maradt benne, nem mostuk el megfelelően, akkor nagy a lehetőség, hogy baktériumok táptalajává válik, és így gyorsabban beindulhat a virág hervadása. Ennek elkerülése érdekében mindig mossuk el a vázánkat ha új virágot teszünk bele, és akkor is ha vizet cserélünk neki. A váza elmosásához használhatunk fertőtlenítőszereket, akár hipót is.
  3. Nem utolsó sorban esztétikailag is vegyük figyelembe milyen virágot milyen színű, és formájú vázába teszünk, hogy a szemnek szép látványt nyújtson, és kiegyensúlyozott hatást keltsen.

TIPP 3: A virágvíz hőmérséklete

Megszokott mozdulat, hogy megtöltjük vázánkat hideg vízzel, és ebbe kerülnek a frissen vágott virágok. Kárt nem teszünk vele, viszont a vágott virágok számára legjobb a langyos, kézmeleg víz, melyet száruk hamar fel tud szívni.
Bár a legtöbb virág részére a langyos víz a leghasznosabb, viszont van egy-két kivételes virág, mely kifejezetten a hűvös vizet kedveli mint a krizantém és az írisz. Virágvizükbe tehetünk akár jégkockát is, hogy folyamatos hűvös vízzel lássa el virágunkat.

TIPP 4: Vízcsere

A vízcsere egy nagyon fontos része a virág tartósságának. Naponta cseréljük ki a virág vízét, főleg a lágyabb szárú növények esetében fontos ezt megtennünk. Ebben a lépésben szemügyre vehetjük, hogy milyen állapotban van a növényünk, van-e fonnyadt, esetleg rothadásnak indult része, amit ki kell válogatnunk. Ugyanekkor végezzünk metszést is a növényen, vágjunk le a szárából 0,5-2 cm nagyságú részt. Ne felejtsük el a vázánkat is alaposan kimosni mielőtt újra vizet töltenénk bele.

TIPP 5: Tartósítószerek virágvízbe

Nem kell nagy befektetés ahhoz, hogy egy kicsit meghosszabbítsuk a virág élettartamát. Egy csipet sóval és cukorral már egy megfelelő tápanyagot biztosítunk a növénynek, de pár csepp sör és a citromlé is megfelel a tartósításra.

Tehetünk fertőtlenítőszert is a vízbe, ami szintén tartósítja a virágot – pár csepp hipót például.

Ha nem otthon fellelhető házi szerekkel szeretnénk tartósítani, akkor virágboltokban is vásárolhatunk kifejezetten virágvízhez kapható tartósítószereket.

A tulipánnak kifejezetten jót tesz egy kis keményítő a vizébe, ezzel újra kiegyenesednek szárai. Ha gerberánk van, tegyünk hideg vizet a vázába, és felfrissülnek virágai.

TIPP 6: Hova ne tegyük a vágott virágunkat?

Ha azt szeretnénk, hogy csokrunk sokáig friss maradjon, akkor óvjuk meg a melegtől. Közvetlen napfényre, vagy radiátor közelébe ne tegyük a vázánkat. A legtartósabb módja, ha lakásunk leghűvösebb helyén tároljuk.

A váza mellett, ha tehetjük, ne tároljunk gyümölcsöt. Legfőképp alma és banán ne kerüljön a csokor mellé, mivel ezek a gyümölcsök etiléngázt bocsátanak ki magukból, amik szintén korai hervadást idéznek elő a növényen.

Vágott rózsa tartósítása
A vágott rózsa méltán az egyik legnépszerűbb vágott virág

Vágott rózsa tartósítása

A rózsa kétségkívül az egyik legnépszerűbb vágott virág. Egy igazi tradicionális növény, amit azért is kedvelnek, mert késő őszig nyílik, kellemes illatot áraszt, és elegáns, romantikus hangulatot kelt. Ráadásul fásszárú növény, így mindenképpen érdemes külön is szót ejtenünk róla.

Hogyan és mikor vágjunk rózsát?

  1. Rózsaválasztáskor arra ügyeljünk, hogy olyan rózsát válasszunk, ami nyílásnak indult már, de még nem nyílt ki teljesen. A vágást időzítsük délután három órára – ez a tápanyagszintje miatt fontos.
  2. Vágáshoz használjunk éles szerszámot, hogy könnyedén tudjunk vágást ejteni a növényen és ügyeljünk vágóeszközünk tisztaságára is – a fertőzések elkerülése végett.
  3. Mielőtt vízbe kerülne a rózsa, a vágott részeknél egy-két centiméter vastagon ejtsünk vágásokat, hogy a virág könnyedén fel tudja szívni a nedvességet. Mivel fás szárú a növény nem elég csak ferdén levágni, és úgy vízbe tenni, hanem egy eszközzel kissé rostjaira kell bontani.
  4. Amilyen gyorsan csak tudjuk tegyük vízbe a rózsát. Ha precízek szeretnénk lenni, és van lehetőségünk rá, tegyük a frissen vágott rózsákat pár órára egy kád vízbe – ezzel feltöltődnek a szárak nedvességgel, és tovább frissek maradnak.
  5. Cseréljük naponta a vizét, melybe tartósítóként citromlevet és cukrot, vagy kereskedelemben kapható tartósítószert adhatunk. Közvetlen napfénytől óvjuk.

Tetszett a cikk?

Adj nekünk 5 szívecskét, ha igen!

Jelenlegi állás: 4.1 / 5. Szavazatok: 109

Még nincs szavazat, légy te az első!

Sajnáljuk, hogy nem tetszett a cikk!

.

Kérjük mondd el, hogyan javíthatnánk rajta?

Szólj hozzá a Facebookkal!

hozzászólás

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .