Öntözés Magyarországon

5
(3)

A teljes mezőgazdasági terület 7 319 000 ha (2019-es KSH adat). Ennek csak töredéke, néhány százaléka öntözött. Hazánkban az egyenetlen csapadékeloszlás, a szélsőségesen meleg időszakok és aszályok egyre gyakoribb kialakulása indokolttá tennék az öntözött területek növelését.

A termésveszteségek, az aszály miatti kárpótlások kifizetése szintén jó okok arra, hogy foglalkozzunk ezzel a kérdéssel. A nyugati országokban a földek mellett kiépített csatornarendszer biztosítja a gazdák számára a vízpótlás lehetőségét némi éves díj ellenében. A csatornából kivett vízzel bármilyen növényi kultúra öntözhető lenne, akár esőztető, akár elárasztásos módszerrel.

Aszály

Előfordul, hogy a termesztett növények hosszabb ideig nem jutnak elegendő vízhez. Ezt hívjuk mezőgazdasági aszálynak.

A meteorológiai aszály után alakul ki, a csapadékszegény időjárás következtében.

Aszály az év bármely részében felléphet. Veszélyezteti a mezőgazdasági növények kelését, növekedését, vagy a termés kifejlődését.

Magyarországon az egyenetlen csapadékeloszlás miatt gyakran előfordulnak aszályos időszakok.

Az előző években a romániai aszályról is hallhattunk, ahol a gazdák szerint a kukoricatermés 80%-át, a gabona és napraforgó termésének 50%-át vitte el az aszály. Olyan súlyos a helyzet, hogy az gabonakivitel betiltását szorgalmazták. Az aszály következményei a lakosságot is érintik. A kevesebb termés miatt nőnek az mezőgazdasági termények árai, amely érezhető a belőlük készült termékek árán is.

szarazsag ontozes

A képen aszály sújtotta ültetvény látható.

A kukorica esetén a levelek bepöndörödtek, a növények nem párologtatnak, szaknyelven „furulyázik” a kukorica, így védekezve a hosszantartó szárazság ellen. Ha nem kapnak vizet, ezt követően a növények elpusztulnak. Az aszály következtében a kukorica termésének minősége is rossz lesz. Az idei aszályok miatt a kukorica világpiaci ára várhatóan 13%-kal fog növekedni. A jelenlegi magyar termelői ár kb. 70-80 000 Ft tonnánként.

Szárazság

Az utóbbi időben a szárazság okozta károkról is sokat hallani.

A szárazság magas hőmérséklettel párosulva még veszélyesebb. Minél magasabb a hőmérséklet, egy növény annál több vizet párologtat. Ha van elegendő nedvesség a talajban, akkor a növény fel tudja venni a párologtatáshoz szükséges vízmennyiséget. Ha nem jut elegendő vízhez, akkor a zöld részek lankadni, majd száradni kezdenek.

szarazsag kukorica 3

Nem csak a magasabb hőmérséklet, hanem a napsugárzás és a szél is növeli a párologtatást.
A szükséges víz mennyiségét befolyásolja még a növényen lévő termés tömege, a növény zöldtömege és a növényfaj vízigénye.

A növények párologtatása fontos élettani folyamat, melynek következtében szívóhatás lép fel és így valósul meg a víz és vele együtt a tápanyagok áramlása.
A párologtatáshoz hő szükséges, mely a növény környezetéből származik.
A környezetből való hőelvonás a növény körüli levegő lehűlését eredményezi és megóvja a növényt a túlzott felmelegedéstől.

A kerti és cserepes növényeknél az igényeiknek megfelelően pótoljuk a vizet. Ha elhanyagoljuk az öntözést, a vízhiány következtében leáll a tápanyagáramlás, a növekedés, a termésképzés, súlyosabb esetben károsodik a növény, vagy el is pusztulhat.

Tetszett a cikk?

Adj nekünk 5 szívecskét, ha igen!

Jelenlegi állás: 5 / 5. Szavazatok: 3

Még nincs szavazat, légy te az első!

Sajnáljuk, hogy nem tetszett a cikk!

.

Kérjük mondd el, hogyan javíthatnánk rajta?

Szólj hozzá a Facebookkal!

hozzászólás

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .