Őszi fokhagyma (Allium sativum) – fokhagyma őszi ültetése

3.9
(23)

Fokhagymát azért is érdemes otthon, a házikertben termesztenünk, mert nem kíván sok gondoskodást az ültetést követően, mégis nagy arányban hozhat jó terméshozamot, és akár egész évben elérhető friss fokhagymát tudhatunk magunkénak.

Bár ültetés után nem igényel túl sok törődést, annál inkább kell ügyelnünk az ültetési fázisra, és a betakarítási időre.

Fokhagyma szaporítása

A fokhagyma ültetését évente kétszer, tavasszal, és az őszi (októberi) időszakban tehetjük meg, szaporítóanyagként a kis hagymagerezdeket használva.

Legjobb, ha szaporítóanyagot kifejezetten erre a célra értékesített dughagymából vásárolunk (pl. Makói Őszi, vagy Őszi B15 hazai fajták), de próbálkozhatunk a boltban vásárolt, étkezési célú fokhagymákkal is.

A következőkben a jelenleg aktuális, ősszel ültetett fokhagyma kiskerti termesztését nézzük végig lépésről lépésre!

Mit kell tudnunk az őszi fokhagymáról?

Az őszi fokhagyma korábban szedhető, mint a tavasszal ültetett párja. Az őszi ültetésű fokhagyma már kora tavasszal fejlődésnek indul, így már június végén szedhető, vagyis pár héttel korábban, mint a tavasszal ültetett társáé.

Méretben is van különbség. Az őszi fokhagyma nagyobb méretű hagymát hoz, viszont a következő év elejére már el kezd bepuhulni, ezért is ajánlják, hogy őszi fokhagyma mellett tavaszi fokhagymát is ültessünk, mivel az utóbbi tovább tárolható, így egész évben friss fokhagymát kaphatunk.

Mire lesz szükségünk az ültetés során?

Három fontos szempontot kell figyelembe vennünk:

 1. Fokhagymánk gerezdjeinek állapota, minősége.
 2. Föld minősége, és annak „előélete“.
 3. Ültetési idő

1. Fokhagyma gerezdek – A szaporítóanyag

Első lépésben vegyük elő a fokhagyma fejeket, amelyeket ültetni kívánunk. Egy fokhagyma fejen körülbelül 7-8 gerezd található. Ültetés során a gerezdeket dugványozzuk. Miután a gerezdeket szétválasztottuk, nézzük meg van-e köztük sérült, fonnyadt, vagy gyengébbnek tűnő gerezd, azokat ne használjuk fel ültetés során. Ha tehetjük, frissen szétválasztott gerezdeket ültessünk, mivel ha túl sokáig vannak külön, fonnyadásnak indulhatnak.
A fokhagyma gerezdeket ne pucoljuk le teljesen az ültetéshez, a külső héjat hagyjuk rajta.

2. A föld minősége

A föld előkészítése során fontos figyelembe vennünk azt, hogy a fokhagyma nem kedveli a frissen trágyázott talajt, így az előző évi trágyázásával kell számolnunk. Ezen kívül nem tesz neki jót, ha előző években más hagymafélék voltak ültetve ugyan azon a helyen, ahova ültetni szeretnénk.
A legjobb, ha a megelőző 4-5 évben sem étkezési-, sem díszhagyma faj nem volt azon a területen.
Remekül fejlődik azonban tökfélék (tökök, cukkini, uborka), és burgonyafélék (paprika, paradicsom, padlizsán) után.

Mivel a fokhagyma a kötöttebb agyagosabb földet kedveli, ezért ha felszántattuk, vagy felástuk a földünket, akkor mindenképp várjuk meg, míg a talaj összébb esik, ne ültessük el a túlságosan laza szerkezetű talajba. Célszerű 2-3 hetet várni az ültetéssel.

3. Őszi fokhagyma ültetési ideje

Az őszi fokhagyma ültetést legkorábban szeptember végén, október elején kezdhetjük meg. Ahhoz, hogy megfelelően be tudjanak gyökeresedni a kis gerezdek, legkésőbb november első 1-2 hetében be kell fejeznünk a kiültetést.

őszi fokhagyma sorok
Őszi fokhagyma sorok

Őszi fokhagyma ültetése

Mikor eljön az ültetési idő, és meggyőződtünk arról, hogy a földünk megfelelően tömött állapotban van, megkezdhetjük az ültetést. A fokhagyma gerezdeket 4-5 cm mélyen ültessük el a földbe, és 10-15 cm távolságban egymástól. Közben ügyeljünk arra, hogy a föld ne legyen a gerezdek körül túl laza, és érintkezzen azzal. Ültetés végén, hogy biztosan legyünk abban, hogy a talaj elég tömött, egy megfelelő eszközzel tömörítést végezhetünk.

A gerezdek elvetését követően öntözzük be őket, ez segíti a begyökeresedést.
További öntözésre nincs feltétlenül szükség, hazánkban az őszi fokhagyma öntözés nélkül is termeszthető. Ettől függetlenül szárazság esetén néhány alkalommal megöntözhetjük a betakarításig.

Ha a tavaszi fejlődés során gyomosodnak a sorok, kapával, vagy kézzel végezzük el a gazolást, gyommentesítést.
Vegyszeres védelemre általában nincs szüksége, június végén pedig, a szárak visszaszáradása után már fel is szedhetjük a kész fokhagymákat!

Felszedés után néhány napig a szabadban, száraz, csapadékmentes, meleg helyen szárítsuk, majd tisztítva eltehetőek, tárolhatóak a hagymafejek.

Tetszett a cikk?

Adj nekünk 5 szívecskét, ha igen!

Jelenlegi állás: 3.9 / 5. Szavazatok: 23

Még nincs szavazat, légy te az első!

Sajnáljuk, hogy nem tetszett a cikk!

.

Kérjük mondd el, hogyan javíthatnánk rajta?

Szólj hozzá a Facebookkal!

hozzászólás

“Őszi fokhagyma (Allium sativum) – fokhagyma őszi ültetése” bejegyzéshez 2 hozzászólás

 1. Tanácsot szeretnék kérni.
  Az őszi fokhagymáim gyönyörüek lettek és a június végét meg akartam várni a kiszedéssel, de előtte bejöttek az esőzések és magba mentek. Most mit tegyek?
  Annak ellenére ha kiszedem, még eltartható?
  Elöre is köszönöm a választ.

  Válasz
  • Kedves Zsuzsanna,

   Elvileg igen. Ha még nem előrehaladott a generatív állapot (a magszár nem túl nagy), akkor érdemes felszedni, kitörni a magszárat és megfelelően kiszárítani.

   Az eltarthatóság sok minden egyébtől függ, például a hagyma szárazanyag tartalmától, a hagymanyak nyitottságától, és a tárolási helytől. A sok esőzés miatt sajnos elképzelhető, hogy alacsonyabb a szárazanyag-tartalom, vagy hogy a hagymanyakon át már bejutottak kórokozók. Érdemes a felszedett hagymákat rendszeresen figyelni, hogy nem indul-e meg rothadási folyamat.

   Üdvözlettel,
   Maszlay Bernadett
   kertészmérnök

   Válasz

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .