Solanum lycopersicum bacteria

Permetezés II.

Solanum lycopersicum bacteria
Paradicsom baktériumos betegsége

A permetezőszer

A permetezőszer csomagolása fontos információkat tartalmaz, melyek közül a legfontosabbak a következők.

1.Hatóanyag
Határozzuk meg, hogy milyen okból permetezünk és aszerint válasszunk hatóanyagot és permetezőszert. Az interneten a hatóanyagokról jó tájékoztatást kaphatunk. Használhatunk több hatóanyagú szert és mi magunk is összekeverhetjük azokat. Kérjünk az eladótól felvilágosítást a keverhetőségről, de azért előtte végezzünk keverési próbát. Alkalmazzunk szerrotációt, azaz váltogassuk a hatóanyagokat, hogy a kártevők és kórokozók nehogy ellenállóvá váljanak velük szemben. A hatóanyagot ne tévesszük össze a márkanévvel, különböző márkáknak is lehet ugyanaz a hatóanyaga.

2.Hatás mechanizmusa, terjedés a növényben
Ennek alapján a permetezőszer lehet kontakt hatású. Az ilyen jelzéssel ellátott permetezőszernek, ahhoz, hogy hasson, érintkeznie kell a károsító szervezettel. Ezért pl. a fonákon lévő, hátrafelé bepöndörödő levélen lévő levéltetűkre nem tud hatni.
A lokoszisztemikus, vagy mélyhatású megjelölésű szerek felszívódnak és a hatóanyag kis területen mozog a növényben. Amennyiben eső várható, jobb a felszívódó permetezőszereket választani.
A szisztematikus szerek felszívódnak és mozognak a növényben, így a hatóanyag mindenhova eljut.

3.Mennyiség
A csomagoláson lévő adagolási útmutatást tartsuk be. Jól olvassuk el, mert ez növényenként különböző lehet. Sőt permetezés célja szerint is, pl. az olajok esetében a lemosó permetezésnél nagyobb dózist ír elő, ami viszont később, rügyfakadás után már káros.

4.Élelmezésügyi várakozási idő (É.V.I.)
Megadja, hogy a permetezés és a szüret között mennyi időnek kell eltelni. Nem vonatkozik a már leszedett termésre, mert abban a lebontási folyamatok másképp zajlanak!

5.Méhveszélyességi kategória
Szintén fontos információ, segítségével elkerülhetjük a permetezés során a méhek elpusztítását. Amikor már vannak méhek, akkor a méhekre nem veszélyes szereket válasszuk, vagy használjuk a méhkímélő technológiát. Ez utóbbiról egy későbbi fejezetben részletesen szó lesz.

6.Halveszélyességi kategória
Információt ad, hogy a permetezőszert az élő vizektől milyen távolságra használhatjuk.

7.Méregkategória
Ez fontos, ha valamilyen baleset folytán orvoshoz kell fordulni. A legjobb magunkkal vinni ilyenkor a permetezőszer dobozát.

Következik a lemosó permetezés ismertetése.

növénybetegségek
A permetezés fontos kerti munka!

Szólj hozzá a Facebookkal!

hozzászólás

Hozzászólás

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..

%d blogger ezt szereti:
EZ IS ÉRDEKELHET!
Céklás saláta recept
Padlizsán – Solanum melongena
Pipacs (Papaver rhoeas)
Close