Sárkánygyümölcsnek, vagy pitayának is hívják ezeket a furcsa alakú gyümölcsöket és nem másnak, mint a pitaya kaktuszoknak a termései.
Néhány faj termését takarja a pitaya elnevezés, köztük a leggyakoribb a Hylocereus undatus, mely gyümölcsének a héja piros, a húsa fehér.
A Hylocereus costaricensis gyümölcse kívül-belül vörös színű. A sárga pitaja a Selenicereus megalanthus faj termése. A gyümölcsök legfeljebb 10 cm hosszúak és belül apró magvak taláhatók.
A sárkánygyümölcs kaktuszok Közép- és Dél-Amerikából származnak, de ma már más kontinenseken is vannak ültetvények. Eredetileg fán élő, igénytelen kaktuszfajok, melyek kevés talajjal is beérik és a levegő páratartalmából veszik fel a szükséges vizet. Az ültetvényeken a kaktuszokat oszlopokhoz kötik, a lefelé lógó hajtásaikkal pálmafélék benyomását keltik. Cserepes dísznövényként is igen kedvelt. A virágjaik nagyok, 20 cm szélesek, rendkívül szépek. Éjszaka nyílnak, az ekkor aktív denevérek és lepkék porozzák be.
A pitaya gyümölcsök nyersen fogyaszthatók magukban, ehhez elegendő kettévágni és kikanalazni a bennük található pépet. Jól mennek a gyümölcssalátákhoz. Készítenek belőlük bort és lekvárt is. A gyümölcs húsa krémes állagú. Az íze exotikus, édes, leginkább a mangóra emlékeztet. A gyümölcs vitaminokban és ásványi anyagokban gazdag, fogyasztása igen egészséges, antioxidánsokat is tartalmaz.
Szeretnék sárkány kaktuszt nevelni, A kérdésem az volna, hogyan lehet átteleltetni a kifejlett növényt?