Sárkánygyümölcs (Hylocereus spp.)

4.2
(21)

pitayaSárkánygyümölcsnek, vagy pitayának is hívják ezeket a furcsa alakú gyümölcsöket és nem másnak, mint a pitaya kaktuszoknak a termései.
Néhány faj termését takarja a pitaya elnevezés, köztük a leggyakoribb a Hylocereus undatus, mely gyümölcsének a héja piros, a húsa fehér.
A Hylocereus costaricensis gyümölcse kívül-belül vörös színű. A sárga pitaja a Selenicereus megalanthus faj termése. A gyümölcsök legfeljebb 10 cm hosszúak és belül apró magvak taláhatók.

pitaya

A sárkánygyümölcs kaktuszok Közép- és Dél-Amerikából származnak, de ma már más kontinenseken is vannak ültetvények. Eredetileg fán élő, igénytelen kaktuszfajok, melyek kevés talajjal is beérik és a levegő páratartalmából veszik fel a szükséges vizet. Az ültetvényeken a kaktuszokat oszlopokhoz kötik, a lefelé lógó hajtásaikkal pálmafélék benyomását keltik. Cserepes dísznövényként is igen kedvelt. A virágjaik nagyok, 20 cm szélesek, rendkívül szépek. Éjszaka nyílnak, az ekkor aktív denevérek és lepkék porozzák be.

sarkanygyumolcs

A pitaya gyümölcsök nyersen fogyaszthatók magukban, ehhez elegendő kettévágni és kikanalazni a bennük található pépet. Jól mennek a gyümölcssalátákhoz. Készítenek belőlük bort és lekvárt is. A gyümölcs húsa krémes állagú. Az íze exotikus, édes, leginkább a mangóra emlékeztet. A gyümölcs vitaminokban és ásványi anyagokban gazdag, fogyasztása igen egészséges, antioxidánsokat is tartalmaz.

pitaja

Tetszett a cikk?

Adj nekünk 5 szívecskét, ha igen!

Jelenlegi állás: 4.2 / 5. Szavazatok: 21

Még nincs szavazat, légy te az első!

Sajnáljuk, hogy nem tetszett a cikk!

.

Kérjük mondd el, hogyan javíthatnánk rajta?

Szólj hozzá a Facebookkal!

hozzászólás

“Sárkánygyümölcs (Hylocereus spp.)” bejegyzéshez 1 hozzászólás

  1. Szeretnék sárkány kaktuszt nevelni, A kérdésem az volna, hogyan lehet átteleltetni a kifejlett növényt?

    Válasz

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .