Szamóca termesztése (Fragaria x ananassa; kerti eper, földieper)

4.4
(17)

Érdekel a szamóca termesztése? Az alábbi cikkből kiderül, hogyan csináld jól!

Bár sokan nem tudják, de a szamóca nem más mint az eper hivatalos elnevezése. A köztudatban mégis inkább eper néven terjedt el.

Egyesek csak a vadon termő fajtáját nevezik szamócának, a nemesített fajt pedig epernek.
Megint mások a fán termett változatát hívják epernek, a földi epret pedig szamócának.

Helyesen a lágy szárú, földön termő fajokat szamócának, a fás szárú fajok termését pedig epernek hívjuk.

A szamóca fajokról, a kerti szamóca, azaz földieper származásáról itt olvashatsz részletesebben.

Bárhogy is nevezzük: a szamóca egy igazán ízletes, lédús, édes gyümölcs, amelynek fogyasztása kihagyhatatlan a nyár folyamán.

Szamóca általános jellemzői

A szamóca évelő növény, melynek virágai fehérek, levelei világoszöld színűek. A levelek selymesen szőrösek, szélei fűrészesek.

Három típusú szamócát különböztetünk meg: az egyszer termő szamócát, a folyton termőt, és a hónapos szamócát.

Az egyszer termő szamóca nagy gyümölccsel rendelkezik, és május végétől június végéig gyümölcsözik. A folytontermő nagy gyümölcsű, és többször érik a nyár folyamán. A hónapos szamóca nyár közepétől őszig is terem, viszont gyümölcsei apróbbak.

A szamóca leginkább a laza szerkezetű talajt kedveli. Jó hőtűrő növény, de igényli a folyamatos vízellátást.

szamóca termesztése, eper gyümölcs, földieper

Szamóca termesztése kiskertben

A szamóca ültetésének legkedvezőbb időpontja az augusztus. Ha ekkor ültetjük, biztosak lehetünk abban, hogy már tavasszal szüretelhetünk is. Ha az ültetést későbbi időpontra tesszük, lehetséges, hogy kevesebb gyümölcsöt fogunk kapni következő évre.

Első lépésben a földünkön – ahova a szamócánkat ültetni szeretnénk – alapos trágyázást végezzünk. Ezt tehetjük vegyesen is, szerves, illetve műtrágya felhasználásával. Végezzünk talajlazítást, mélyreható ásással, mivel a szamóca a levegős laza szerkezetű talajt kedveli leginkább. Lehetséges, hogy talajfertőtlenítést is végeznünk kell, amit Basudin, vagy Galition granulátum elszórásával tehetünk meg.

Ezt követően készítsünk ágyásokat (120 cm széles), amiket fekete fóliával takarjunk le. A fekete fólia lényege, hogy a növény ennek segítségével kevésbé fog szennyeződni, nem lesz annyi gyom a növény körül, és a földben lévő vízkészlet a földben marad, táplálva a növényt.

Ezután lyukasszuk ki a fóliánkat úgy, hogy azok 40 cm távolságban legyenek egymáshoz képest ( három sor), és a lyukakon keresztül ültessük el a szamóca palántáinkat.

Nyár beköszöntével a szamócát újból érdemes trágyázni, tápoldatozni (elsősorban lombtrágyát használjunk). A szamóca igényli a folyamatos öntözést, ezért a nyár folyamán rendszeres vízutánpótlásra szorul. A szamócának a csepegtetős és az esőztető öntözés a legjavasoltabb, de más módokon is öntözhetünk, fontos a folyamatosság.

Egy másik ültetési mód tavasszal lehetséges. A hűtőházakban átteleltetett palántákat (ún. frigo palánta) tavasszal vásárolhatjuk meg és március végén ültethetjük el őket. Ebben az esetben az ültetést követő tizedik hét után szüretelhetünk. Ennél az ültetési módnál, a nagyobb gyümölcshozam a következő évre várható.

Szamóca termesztése cserépben

Ha nincs kertünk, de mégis szívesen termesztenénk szamócát otthon, akkor azt cserépben is megtehetjük.

Vegyünk egy jó minőségű virágföldet, ami tartalmaz mindent amire a szamócának szüksége lesz. Ültessük el, és öntözzük folyamatosan, majd tegyük ki teraszunk, vagy a balkonunk napsütötte részére. Öntözéskor ügyeljünk, hogy a növény töveit öntözzük, leveleire ne kerüljön víz. Pár hónap elteltével kell elkezdenünk tápoldatozni.

szamoca termesztese 1
Szamóca gyümölcs

Szamóca gondozása

• A szamócát ültessük át három évente másik földterületre, mivel feléli a föld tápanyagtartalmát. Ha nem ültetjük át, egyre kisebb szemű szamócáink lesznek.

• Ne ültessük olyan helyre a szamócát, ahol előtte paprikát, paradicsomot, krumplit, vagy padlizsán termett.

• Ha látunk elhalt, száraz leveleket, azokat időközönként távolítsuk el a növényről.

• Ha tehetjük minden tavasz beálltával komposztból, vagy lótrágyából keverjünk a földjébe, mivel a szamócának magas a tápanyagigénye.

• Locsolást elsősorban a szamóca tövében végezzünk, hogy csökkentsük a gombás megbetegedések lehetőségét.

• Szamócát a szüretelést követően is gondozni kell. Ha ezt elszalasztjuk, akkor következő évre kevesebb gyümölcsöt terem – locsoljuk és gyomirtsunk.

• A szamóca egyik kártevője a csiga. Ha reggel locsoljuk a növényt, elkerülhetjük, hogy előjöjjenek.

• Ha azt látjuk, hogy a szamócánk tövei kissé összeestek, lehetséges, hogy megtámadták a cserebogár lárvái. A lárvák a szamóca gyökeréből táplálkoznak. Ebben az esetben gyökerestől emeljük ki a talajból a szamócát, és tisztítsuk meg azoktól, majd újra vissza ültethetjük.

• Ha hangyákkal állunk szemben, akik megdézsmálnák a friss szamócánkat, bevethetjük a csalánlé permetezést.

Szamóca szüretelése

Szamócát délelőtt érdemes leszedni, amikor már megszáradtak a gyümölcs szemek a hajnali harmadtól. Nyár folyamán akár 2-3 naponta is szüretelhetünk. A szamócát a zöld kocsánnyal szedjük le. A frissen leszedett szamócát tegyük hűtőszekrénybe, és ha lehetséges hamar fogyasszuk el, mivel nem utóérő, hamar elfonnyadhat.

Szamóca jótékony hatásai

A szamóca egy lédús gyümölcs, amit érdemes nyár folyamán víztartalma miatt is fogyasztanunk. Diétázók számára különösen jó választás lehet. Szív-és érrendszeri betegségben szenvedőknek ajánlják, illetve gyulladáscsökkentő hatásáról is ismert.

Szamóca felhasználása

Szamócát felhasználhatjuk lekvárok alapanyagaként, jam készítéshez, de a nyári süteményeket is kiválóan feldobja. Ehetjük önmagában is, tejszínhabbal, porcukorral leszórva is, vagy akár le is fagyaszthatjuk. Jó étvágyat kívánunk!

Tetszett a cikk?

Adj nekünk 5 szívecskét, ha igen!

Jelenlegi állás: 4.4 / 5. Szavazatok: 17

Még nincs szavazat, légy te az első!

Sajnáljuk, hogy nem tetszett a cikk!

.

Kérjük mondd el, hogyan javíthatnánk rajta?

Szólj hozzá a Facebookkal!

hozzászólás

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .