Növényekkel a szúnyogok ellen 4.

3.7
(6)

szúnyogriasztó növényekBazsalikom (Ocimum basilicum)

 

Egynyári, 40-60 cm magasra megnövő fűszernövény.

A bazsalikom trópusi tájakról származik, ezért meleg- és fényigényes, csak napos helyen fejlődik jól. Száraz időben bő öntözés szükséges. A hajtásokat többször csípjük vissza, hogy erősebben bokrosodjon.

Az afrikai származású, kisebb levelű bazsalikomok illóolajában kámfor található, a nagy levelű dél-európai bazsalikomok illóolajában a kámfort a linalool helyettesíti.  A kámfor kivonatokat többek között molyírtószerként is használják. Görögországban a bazsalikom egyik változatát a görög törpebazsalikomot (Ocimum basilicum var. minimum ‘Minimum Greek’) ételek ízesítése helyett szinte csak dísznövényként és a szúnyogok távoltartására használják.

 

Kakassarkantyúka (Plectranthus coleoides)

 

A macskamentához hasonlóan ez a növény is kumarin illatot áraszt, mely elriasztja a rovarokat, köztük a szúnyogokat, molylepkéket.
A napos, félrányékos helyeket kedveli. Jól mutat a kerti virágágyásokban, gyorsan besűrűsödik. Ültethető függő virágtartókba, balkonládákba is. Utóbbi esetben a láda külső részére ültessük, mert fél méteres lecsüngő hajtásokat hoz.

Fehérrel tarkított zöld levelei miatt jól kombinálható más virágzó növényekkel, pl. muskátlival. Nyár végén, ősz elején virágzik. Cserépben át lehet teleltetni, ehhez 10-15°C szükséges.

szunyogriaszto noveny

 

Muskátli fajok (Pelargonium spp.)

 

Biztosan meglepő, hogy a szúnyogriasztó növények között említjük a muskátlit. Nem tudni pontosan melyik összetevő miatt, de a szúnyogok irtóznak a muskátli illatától. Talán nem véletlen, hogy régóta az ablakokat díszítik vele, mert egyben távol tartja a szúnyogokat is onnan.

A muskátli nemzetségbe kb. 280 faj tartozik. Magyarországon a leggyakoribb a kerti (álló) muskátli (Pelargonium zonale) és a futómuskátli (Pelargonium peltatum). Dél-Afrikából származnak, éppen ezért fény- és melegkedvelő növények.

Számtalan fajtájuk, változatuk létezik, vannak színes levelűek, illatosak és olyanok, melyeknek különleges színű virágaik vannak. Eredeti élőhelyükön évelők, a mi éghajlatunkon teleltetni kell világos helyen, 12-15°C-on.

szúnyogriasztó növény, muskátli
Képek: Internet

A sorozat további cikkei:

https://plantae.hu/szunyogriaszto-noveny-5/
https://plantae.hu/szunyogriaszto-noveny-3/
https://plantae.hu/novenyekkel-a-szunyogok-ellen-2/
https://plantae.hu/novenyekkel-a-szunyogok-ellen-1/

Tetszett a cikk?

Adj nekünk 5 szívecskét, ha igen!

Jelenlegi állás: 3.7 / 5. Szavazatok: 6

Még nincs szavazat, légy te az első!

Sajnáljuk, hogy nem tetszett a cikk!

.

Kérjük mondd el, hogyan javíthatnánk rajta?

Szólj hozzá a Facebookkal!

hozzászólás

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .