szúnyogriasztó növények

Növényekkel a szúnyogok ellen 4.

szúnyogriasztó növényekBazsalikom (Ocimum basilicum)

 

Egynyári, 40-60 cm magasra megnövő fűszernövény.

A bazsalikom trópusi tájakról származik, ezért meleg- és fényigényes, csak napos helyen fejlődik jól. Száraz időben bő öntözés szükséges. A hajtásokat többször csípjük vissza, hogy erősebben bokrosodjon.

Az afrikai származású, kisebb levelű bazsalikomok illóolajában kámfor található, a nagy levelű dél-európai bazsalikomok illóolajában a kámfort a linalool helyettesíti.  A kámfor kivonatokat többek között molyírtószerként is használják. Görögországban a bazsalikom egyik változatát a görög törpebazsalikomot (Ocimum basilicum var. minimum ‘Minimum Greek’) ételek ízesítése helyett szinte csak dísznövényként és a szúnyogok távoltartására használják.

 

Kakassarkantyúka (Plectranthus coleoides)

 

A macskamentához hasonlóan ez a növény is kumarin illatot áraszt, mely elriasztja a rovarokat, köztük a szúnyogokat, molylepkéket.
A napos, félrányékos helyeket kedveli. Jól mutat a kerti virágágyásokban, gyorsan besűrűsödik. Ültethető függő virágtartókba, balkonládákba is. Utóbbi esetben a láda külső részére ültessük, mert fél méteres lecsüngő hajtásokat hoz.

Fehérrel tarkított zöld levelei miatt jól kombinálható más virágzó növényekkel, pl. muskátlival. Nyár végén, ősz elején virágzik. Cserépben át lehet teleltetni, ehhez 10-15°C szükséges.

szunyogriaszto noveny

 

Muskátli fajok (Pelargonium spp.)

 

Biztosan meglepő, hogy a szúnyogriasztó növények között említjük a muskátlit. Nem tudni pontosan melyik összetevő miatt, de a szúnyogok irtóznak a muskátli illatától. Talán nem véletlen, hogy régóta az ablakokat díszítik vele, mert egyben távol tartja a szúnyogokat is onnan.

A muskátli nemzetségbe kb. 280 faj tartozik. Magyarországon a leggyakoribb a kerti (álló) muskátli (Pelargonium zonale) és a futómuskátli (Pelargonium peltatum). Dél-Afrikából származnak, éppen ezért fény- és melegkedvelő növények.

Számtalan fajtájuk, változatuk létezik, vannak színes levelűek, illatosak és olyanok, melyeknek különleges színű virágaik vannak. Eredeti élőhelyükön évelők, a mi éghajlatunkon teleltetni kell világos helyen, 12-15°C-on.

szúnyogriasztó növény, muskátli

Képek: Internet

Szólj hozzá a Facebookkal!

hozzászólás

Hozzászólás

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..

%d blogger ezt szereti:
EZ IS ÉRDEKELHET!
Episcia cupreata – Árnyékcsuporka
Palánták edzése
Permetezés III.
Close