Tavaszi kerti teendők

5
(3)

Ezekről a kerti teendőkről semmiképp sem szabad megfeledkeznünk tavasszal

Ahogy beköszönt az igazi tavasz, és melegszik az időjárás, egyre több ember megy ki kicsit a természetbe munkálkodni. Jól is teszik, hiszen ahogy ébredezik a természet, egyre több feladatunk akad, amiket ilyenkor haladéktalanul el kell végeznünk a kertünkkel, növényeinkkel.

Mivel a tavasz a kert életében kulcsfontosságú időszak, ezért az ekkortájt szükséges teendők elvégzéséről nem szabad megfeledkeznünk! Legyen szó gyümölcsfákról, gyepről, különféle dísznövényekről, vagy zöldségágyásokról. Vannak teendők, melyeket ha most elvégzünk, akkor a természet kis időn belül pompás látvánnyal, vagy ízletes termésekkel fog majd meghálálni nekünk.

Hogyan álljunk neki a metszésnek?

A metszést érdemes elvégezni olyan február végén- március elején, ám a rideg időjárás miatt ez egyre inkább ki szokott tolódni. Ebben az időszakban kell megmetszenünk a sövényféléket, bizonyos dísznövényeket, és gyümölcsfákat, illetve a dísz-és bogyós cserjéket is. A bodzát, az alma és körtefát, illetve a galagonyát akár már február közepén is visszavághatjuk, ám a barackfák, szilvafa, mogyoró, málna és az egres metszésével mindenképpen meg kell várnunk az enyhébb időjárást.

Első lépésként meg kell győződnünk arról, hogy melyek azok az ágak, amelyek vagy elszáradtak, vagy sérültek annyira, hogy mindenképpen el kell távolítanunk a növényről. Metszés során a növényeiket megszabadítjuk a hideg hónapok alatt elszáradt, vagy esetleg eltört ágaktól. Ilyenkor célszerű azokat is eltávolítanunk, melyek a törzs felé, befele nőnek, illetve az egymást elnyomó, zsúfolt faágak is.

A tavaszi időszak a faültetés ideje!

A kertészek szerint facsemetét ősszel, és tavasszal érdemes ültetni. A tavaszi ültetés során egyedül arra kell kicsit jobban odafigyelnünk, hogy a frissen ültetett fa elegendő vizet kapjon. Ültetéskor fontos, hogy a gödör, melybe majd a növény kerül legalább 60×60 cm átmérőjű legyen, és ezt a gödröt mindenképpen komposztált trágyával dúsított, jó minőségű földdel töltsük fel. Ültetés után a földet mindig tömörítsük a fa törzse körül, hiszen nagyon fontos, hogy a föld rétegei között ne maradjanak levegőbuborékok. Ezután pedig következik az „iszapolás”, ami ez esetben nem jelent mást, mint hogy az ültető tányérba annyi vizet öntünk, amennyit csak tudunk, hogy egy iszapszerű állagot kapjunk. Ezt követően pedig már csak arra kell ügyelnünk, hogy a fa földje a begyökeresedésig (néhány héten keresztül) mindig nedves legyen.

Palántázás és a magvetés tavasszal

Legyen szó magvetésről, vagy palántázásról, egy biztos: Mind a kettőt tavasszal kell elvégeznünk. Mivel vannak növények, amelyek nem tudnak önerőből már kora tavasszal elkezdeni növekedni, szóba jöhet a palántázás, melyhez a palántanevelést akár bent, egy napfényes ablakban is el tudjuk kezdeni. Minden további nélkül nevelhetünk az ablakpárkányunkon karalábé, saláta, retek, vagy padlizsán palántákat, de szóba jöhet még a brokkoli, a karfiol vagy a fejes káposzta is. Ezeket pedig, szépen el tudjuk a kertben ültetni, ha elkezdtek már növekedni, megerősödni.

tavaszi palántázás
A palántázás ideje feltétlenül a tavaszi időszak

Vannak azonban olyan növények, amelyek palántáit ennyire nem kell óvni, és nyugodtan el tudjuk ültetni őket már ilyenkor a kertbe. Vannak magok, amelyek viszonylak jól tűrik még a talaj-menti fagyokat is. A veteményezést elkezdhetjük a sóskával, petrezselyemmel, és sárgarépával, de elültethetjük a hagymaféléket is. A zöldborsó vetése igen hálás feladat, mert kezdő kertészeknek is gyors sikerélményt hoz. A nagyméretű zöldborsó magok könnyen kelnek, nehéz elrontani. Csak arra ügyeljünk, hogy ne vessük túl mélyre, és nehogy a galambok kiegyék a földből!

Gyepszellőztetés fontossága

Hogy ne csak a gyümölcsfákról, és a zöldségekről essen szó, hanem a gyepről is, kicsit összefoglaljuk milyen munkálatokat kell tavasszal megtennünk annak érdekében, hogy rövid időn belül szép zöld, sűrű gyepünk legyen. A gyep szellőztetését elvégezhetjük egy speciális gereblye segítségével is, de ha a könnyebb megoldást szeretnénk választani, tudunk kölcsönözni gyep szellőztető gépet is. Ennek a segítségével a gyepfelületet alaposan „átfésüljük” és megszabadítjuk azoktól a száraz, felesleges, elhalt és elsárgult fűszálaktól, melyek csak elnyomják a friss fű növekedését. Ennek a munkafolyamatnak köszönhetően az egészséges fűszálak több csapadékot, napfényt, és tápanyagot fognak kapni, így sokkal gyorsabban elkezdenek majd észhez térni a téli fagyos időjárás után.

Kevesen gondolják, de a kert talajának minőségére legalább annyi gondot kell fordítani, mint más dolgokra a kertbe, hiszen ilyenkor van szüksége a földnek a tápanyag utánpótlásra is. A műtrágya segítségével a növények elég gyorsan elkezdenek erőre kapni, és növekedni, de sok kertész szerint van ennél fenntarthatóbb megoldás is! Sokak szerint érdemesebb szerves, érett trágyát vásárolni, és ezzel bejuttatni azokat a tápanyagokat a talajba, amelyre a növényeknek, és gyepnek is szüksége lehet. Egy átfogó talajjavítás során szerves, érett tárgyát kell használni, de jó ötlet lehet még a komposztáló kiürítése is, illetve a korhadt levelek felhasználása is, hiszen ezek igen hosszú távú tápanyagellátást tudnak biztosítani a kertünknek.

Ezen feladatok mellett célszerű még tavasszal elvégeznünk a sövényvágását, melyhez egy elektromos sövényvágó jól jöhet hiszen meggyorsíthatja a dolgunkat, illetve ilyenkor érdemes még az egész kertbe tartani egy „tavaszi nagytakarítást” ami során minden oda nem illő dolgot eltávolítunk és kigereblyézünk, hogy az összehatás egy szép, rendezett udvar legyen.

És persze ne feledkezzünk meg a tavaszi virágokról sem, a tulipán, a jácint, a krókusz mind a kora tavaszi kert dísze lehet.

Tetszett a cikk?

Adj nekünk 5 szívecskét, ha igen!

Jelenlegi állás: 5 / 5. Szavazatok: 3

Még nincs szavazat, légy te az első!

Sajnáljuk, hogy nem tetszett a cikk!

.

Kérjük mondd el, hogyan javíthatnánk rajta?

Szólj hozzá a Facebookkal!

hozzászólás

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .