karácsonyfa díszekkel

Vágott fenyő fajok – Karácsonyfa

Közönséges lucfenyő (Picea abies)

lucfenyő
Lucfenyő (Picea abies)
Hagyományosan karácsonyfának a hűvös és nedves hegyvidéki éghajlatot kedvelő közönséges lucfenyőt használták.
A fenyőfa feldíszítésének szokása Németországból származik, az első írásos emlék a 15. századból maradt ránk. Magyarországon a 19. században már díszítettek fenyőfát, de a karácsonyfa-állítás tömeges elterjedése csak a 20. század első felére tehető.

A közönséges lucfenyő 60-90 m magasra megnövő örökzöld tűlevelű fa. A fa formája kúp alakhoz hasonlít. A tűlevelei 4 élűek, 1-2 cm hosszúak, az ágakon egyesével, szórtan helyezkednek el. A tobozai nagy méretűek, 8-16 cm hosszúak. A tobozok felfelé állnak, majd éréskor ősszel lefelé fordulnak.
Sekélyen gyökerezik, ezért a nagyobb viharok gyakran gyökerestül döntik ki a fákat.

A fás részek gyantát és illóolajakat tartalmaznak, de a levelekben is sok illóolaj található. A karácsonyi fenyők közül a legolcsóbb. Hátránya, hogy egy idő után a meleg lakásban gyorsan elveszti a tűleveleit. Ezt késleltethetjük, ha hűvösebb helyen állítjuk fel, legalábbis nem közvetlenül a fűtőtest közelében és vízzel feltölthető tartóba helyezzük.

Kaukázusi jegenyefenyő, vagy Nordmann-fenyő (Abies nordmanniana)

normand (nordmann) fenyő
Közönséges jegenyefenyő (Abies nordmanniana)
Fényes, sűrű lombozata miatt mutatós karácsonyfát készíthetünk belőle. Tűlevelei puhák, kevésbé szúrósak. Nem éppen olcsó, de nagy előnye, hogy leveleit a meleg szobában sem veszíti el.

Hazánkban 20-30 méter magasra megnövő örökzöld fa, de jó körülmények között 60-80 méteresre is megnő. Koronája kúp alakú.
Tűlevelei 1,8-3,5 cm hosszúak, sötétzöldek, fényesek, a fonákjukon két ezüstös csík húzódik végig. A tobozok 10-20 cm-esek, felfelé állnak. Egyik nevét Alexander von Nordmann (1803-1866) finn zoológusról kapta. A másik elnevezés a származási helyére utal, hazája ugyanis a Kaukázus vidéke.

Ezüstfenyő (Picea pungens)

ezüstfenyő
Ezüstfenyő (Picea pungens)
A karácsonyi fenyő vásárlásakor a szokatlan és szép ezüstös színével hívja fel magára a figyelmet ez a faj. Drágább, mint a lucfenyő, de annál sokkal tartósabb, a tűleveleit később hullatja le.

Az ezüstfenyő az észak-amerikai Sziklás-hegységből származik. 20-30 méter magasra megnövő, kúp alakú fa. A tűlevelei 4 élűek, 1,5-3 cm hosszúak.
A színe sokféle lehet: a zöld, a kékeszöld, vagy ezüstös kék különböző árnyalataiban fordul elő. A tobozai 5-10 cm hosszúak, lefelé csüngenek.

A termesztésben a kékes és ezüstös színű változat (Picea pungens var. glauca) terjedt el. Nem csak karácsonyfának népszerű, hanem a kertekben és a parkokban díszfaként is nagyon gyakran látható.

Szólj hozzá a Facebookkal!

hozzászólás

Hozzászólás

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..

%d blogger ezt szereti:
EZ IS ÉRDEKELHET!
Palántázás: április, vagy május?
Orchideák tartása lakásban II.
Óriás kontyvirág (Amorphophallus titanum)
Close