Zöld vándorpoloska (Nezera viridula)

5
(1)

Poloska a zöldségeken

A zöld vándorpoloska (Nezera viridula) nálunk viszonylag új kártevő, 2002-ben észlelték a jelenlétét.
Jó néhány zöldség tartozik a gazdanövényei közé: paradicsom, paprika, uborka, cukkini, zöldbab.

Sajnos károsítja a gabonaféléket, a szőlő fürtjeit és sok dísznövény bimbóját, virágát is.

A vándorpoloska életciklusa

A nőstény poloska áprilisban rakja le petéit a növény zöld részeire. A kikelő lárvák pirosas színűek, 3-4 napig még nem táplálkoznak, hanem a peték mellett csoportosulnak. Majd fekete színűvé válnak és a különböző lárvastádiumokban rájuk jellemző színes pettyek és minták alakulnak ki rajtuk.

A vándorpoloska kifejlett állapotban teljesen zöld. A báb alak a fejlődésük menetéből hiányzik. A leveleket, a fiatal hajtásokat és a termés nedvét szívogatják. Magyarországon eddig a kertekben leginkább az éretlen paradicsomon volt észlelhető a kártevése. A termésen a szívogatás következtében pontszerű szúrásnyomok maradnak, körülöttük fehéres foltokkal.

A zöld vándorpoloskának eredetileg 4 nemzedéke van, de nálunk ebből csak 2 nemzedék fejlődik ki, a harmadik lárva állapotban a hideg miatt elpusztul.

A nőstény élete során 200 petét rak le. A jövőben várható a nagyobb mértékű elszaporodása és kártétele a kertekben is. Ellene a védekezés nehéz, senki sem használ szívesen vegyszert az éppen érés kezdetén álló zöldségekre.

Néhány trükkös, vegyszermentes módszer a poloskák elleni védekezésre

A zöld vándorpoloska, a burgonyabogár és a paradicsom

A zöld vándorpoloska (Nezara viridula) kedvenc gazdanövénye a paradicsom.
A burgonyabogár (Leptinotarsa decemlineata) is időnként károsít rajta.

E két kártevő lárvái kikelés után könnyen összekeverhetők egymással, mert ilyenkor még hasonlítanak, mindkettő pirosas színű.

burgonyabogár
burgonyabogár / krumplibogár / kolorádóbogár

Persze bizonyos jegyek alapján meg lehet különböztetni őket. A zöld vándorpoloska lárvájának a hátán 2 fekete folt található, míg a burgonyabogár lárvájának a hátán nincsenek foltok, de két oldalt 2-2 sor pötty fut végig rajta.

Később már könnyű megkülönböztetni őket, mert a poloska lárvája fekete színűvé válik, a különböző lárvastádiumban a rájuk jellemző minta alakul ki rajtuk.
További különbség, hogy míg a burgonyabogár és lárvája a leveleket megrágják, addig a poloska és a lárvái „csak” szívogatnak a szúró-szívó szájszervükkel, pontszerű szúrásnyomokat hagyva a leveleken és az éretlen termésen.

Tetszett a cikk?

Adj nekünk 5 szívecskét, ha igen!

Jelenlegi állás: 5 / 5. Szavazatok: 1

Még nincs szavazat, légy te az első!

Sajnáljuk, hogy nem tetszett a cikk!

.

Kérjük mondd el, hogyan javíthatnánk rajta?

Szólj hozzá a Facebookkal!

hozzászólás

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .