Földimogyoró (Arachis hypogaea)

4.5
(8)

foldimogyi3Hogyan kerül a mogyoró a földbe?
A földimogyoró a babhoz és borsóhoz hasonlóan a pillangósvirágúak családjába tartozik. A virágzást követően a mogyorószemek itt is hüvelyekben fejlődnek. De akkor mégis hogyan kerülnek a földbe, ahonnan érés után fel szokták szedni? Hát elég érdekes módon. :) A sikeres megporzás után a virágszárak megnyúlnak, lehajlanak és a végeik, ahol a magkezdemények találhatók 8-10 cm mélyen a földbe fúródnak. A termések ezek után már a földben fejlődnek ki. A második képen a két vöröses szárnak látszódó növényi rész a megnyúlt virágszár. Az utolsó képeken pedig az ezeken kifejlődő érett mogyorók láthatók.

foldimogyi1

A földimogyoró egy éves, lágyszárú növény. Hajtásai 30-60 cm hosszúak. Öntermékeny. Sárga színű virágai egyesével állnak, vagy legfeljebb 6-os fürtöket alkotnak. A virágszár a beporzás után megnyúlik, a vége a magkezdeménnyel együtt 8-10 cm mélyen a földbe hatol és már a talajban fejlődik ki a termése, ahonnan képes tápanyagok felvételére (lsd. 1 rész). Hüvelytermése 2-5 cm hosszú, henger alakú. Színe sárgásbarna, a felülete hálózatosan bordás. Benne 1-4, ritkábban 5 mag található, melyeket vékony vörösesbarna héj vesz körül.

foldimogyi2

A földimogyoró eredeti hazája Dél-Amerika. A XVI. századtól a világ más trópusi és szubtrópusi tájain is elkezdődött a termesztése. Sok fajtája van, eltérő növekedési formával, de alak, méret és íz szempontjából is különbözőek. A földimogyorónak 4 változata van: valencia és spanyol típusok, melyeknek hajtásai felfelé törőek és a virginiai, valamint a perui típusok szétterülő hajtásrendszerrel. Felhasználása sokrétű: a növény kitűnő zöldtrágya, a héjat papírkészítésre használják, a mag és a héj takarmányként is szolgál. Élelmiszernek a magja alkalmas. Fogyasztják cukrozva, sósan, nyersen, főzve. Malajziában fűszer. A mag kb. 50 % olajat tartalmaz, melyet kinyerés után főzésre használnak, vagy margarin készül belőle. A földimogyoró nyersen, vagy pörkölve igen egészséges. Tartalmaz fehérjét, A-,B-, C-, E- vitamint, kalciumot, magnéziumot, mangánt, foszfort, cinket, rostanyagokat. Olajtartalmának felét telítetlen zsírsavak alkotják. Egyeseknél a földimogyoró fogyasztása súlyos allergiás rohamot válthat ki. Az allergia a föld népességének 1,3 %-át érinti.

foldimogyi3

Bár éghajlatunk nem tökéletesen alkalmas rá, azért Magyarországon is lehetséges földimogyorót termeszteni. Az 1920-as évektől az ország déli részén a dombok melegebb oldalain, vagy a megfelelő mikroklímával rendelkező területeken kezdték ültetni. Nálunk a rövid tenyészidejű Valencia típusokat vetik, mert csak ezek tudnak elegendő mennyiségű termést beérlelni. A hőmérsékleti viszonyok miatt így is csak a termés kb. 70%-a érik be. A földimogyoró csak napos, meleg helyen érzi jól magát, még a legkisebb árnyékot sem tűri. Termesztésére a semleges pH körüli, homokos, vagy homokos vályogtalajok alkalmasak. Tápanyagigénye közepes, érdemes ültetés előtt ősszel szerves trágyát a földbe dolgozni. A földimogyoró vetési ideje április vége és május eleje, amikor a talaj hőmérséklete eléri a 15°C-ot. Sorban ültetve a magokat egyesével 10-12 cm-enként kell elvetni. A sortávolság 60 cm. Lehet egymástól 50×50 cm távolságban fészkekbe is vetni magokat. Ilyenkor egy-egy fészekbe 4 mag kerül. A vetés mélysége 3-6 cm. A kelési idő optimális körülmények között 7-10 nap. A vízigénye változó: csírázáskor és terméskötés idején a legmagasabb. Később egyre csökken a vízigénye, érés idején a túl sok víz a magok penészedését okozhatja. Szedés előtt 2 hónappal már nem szabad öntözni. A termesztés során, hasonlóan a burgonyához 2-3 alkalommal töltögetni kell. Az elsőt rögtön virágzás után kell elvégezni, melynek ideje június vége, július eleje. A töltögetések elősegítik a virágkocsányok földbe juttatását. A termés október elején szüretelhető. A kiszedett töveket felfordítva előbb a napon szárítják, majd néhány nap múlva az összegyűjtött tövek szárítását még 10-20 napig fedett helyen folytatják. Ezután a növényről leszedik a hüvelyeket és száraz helyen kell tárolni. 10 m2-ként kb. 10 kg termésre számíthatunk Cserépbe is sikeres a termesztése, persze ilyenkor ne számítsunk nagy termésmennyiségre. Egy cserépbe 3-4 mag kerülhet. A cserép magassága legyen legalább 40 cm. Ne töltsük tele földdel, mert a termesztés során növelni kell a talaj magasságát még 5 cm-rel. Figyelem! A penészes mogyorót nem szabad elfogyasztani, mert már kis koncentrációban is veszélyes rákkeltő anyagokat tartalmaz!

foldimogyi4

A mogyoróvaj receptje:
Hozzávalók: 250 g sós, vagy sótlan földimogyoró 1-2 evőkanál mogyoróolaj (kevés só, amennyiben a földimogyoró sótlan) 1-2 evőkanál cukor, vagy méz Pirítsuk néhány percig a mogyorókat. Ha kihűltek a magok, kevés olajjal turmixoljuk össze. A maradék olajat lassan adagoljuk, annyit öntsünk belőle hogy krémes állagú legyen. Végül ízesítsük a maradék hozzávalókkal. A mogyoróvajat kenyérre kenve fogyaszthatjuk, vagy sütemények készítéséhez is használhatjuk. Magas kalóriatartalmú étel, de mértékkel fogyasztva egészséges.

foldimogyi5

Tetszett a cikk?

Adj nekünk 5 szívecskét, ha igen!

Jelenlegi állás: 4.5 / 5. Szavazatok: 8

Még nincs szavazat, légy te az első!

Sajnáljuk, hogy nem tetszett a cikk!

.

Kérjük mondd el, hogyan javíthatnánk rajta?

Szólj hozzá a Facebookkal!

hozzászólás

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .