Gyakori rovarok a kertben

3.7
(7)

Rózsa szabóméh

Láttunk már rózsaleveleket megszabdalva? Mintha „valaki” szép szabályos félkör alakú darabokat metszett volna ki belőlük, a jelenség június és augusztus között figyelhető meg. Az elkövető a művészméhek (Megachilidae) családjába tartozó rózsa szabóméh (Megachile centuncularis).

256px Megachile centuncularis female %2822061499980%29

Ezek a rovarok egy centiméternél alig nagyobbak. Tulajdonképpen kinézetre hasonlítanak a házi méhre, csak sötétebb színűek és kissé szőrösebbek. A táplálékuk nektár és virágpor. Mindössze 1-2 hónapot élnek.

De mire kellenek a levéldarabok? A nőstény egy földben lévő, vagy más lyukba, nyílásba hordja a levéldarabokat és ott fészket készít utódainak. A fészek sejtekből épül fel, egy sejthez legalább 15-20 levélszeletet használ fel és építése több, mint 2 órát tarthat.
Majd további 5 órát vesz igénybe, hogy feltöltse nektárral és virágporral, mely a kikelő lárvák számára lesz táplálék. Minden sejtbe egy petét rak le, a fészek szélén helyezkednek el a hímek. Az utódok a következő tavasszal kelnek ki. Ritkán okoznak jelentős kárt, kertben nem szükséges védekezni ellenük.

Az ökológiai szerepüket tekintve, vagyis azzal, hogy a virágokat beporozzák, sokkal nagyobb hasznot hajtanak, mint ami kárt okoznak.

 

Káposztalepke

Nagy káposztalepke (Pieris brassicae), kis káposztalepke (Pieris rapae) – A két lepkefaj külsőre és életmódban is hasonlít egymáshoz, csak méretbeli különbség van közöttük.

A nagy káposztalepke szárnyának fesztávolsága 6 cm, a kis káposztalepke mérete 4,5 cm. A szárnyuk fehér alapon fekete foltos. A kertekben gyakran megfigyelhetjük, amint a virágok nektárjával táplálkoznak. Egy évben 2-3 nemzedéke van, egy-egy alkalommal 200-300 petét rak a káposztafélék levelére.

A peték sárga színűek, kb. 2 mm hosszúak. A kikelő lárvák a levelekkel táplálkoznak, a levelek megrágásával teljesen tönkreteszik a káposztafélék termését. A megrágott levelek esős időben könnyen rothadásnak indulnak.

A lárva bebábozódása után a kifejlett lepke 8-15 nap múlva kel ki. Az utolsó nemzedék báb formájába áttelel és csak májusban kelnek ki.

A nyári nemzedék szárnyának csúcsa feketébb, mint a tavasszal kikelt nemzedéké.

Káposztalepke csoport
káposztalepkék

A károkozás ellen fiatal lárvakorban lehet védekezni, permetezőszerrel.

Biomódszerként a zsályát, izsópot és kakukkfüvet használhatjuk a káposztalepke elriasztására, ezeket a növényeket tegyük a káposztaágyás közelébe.

Ültessük a káposztaféléket vegyesen a paradicsommal és a zellerrel, melyek elfedik a lepke elöl az illatukat. Rajzáskor az ürömfű teájával való locsolásnak is hasonló hatása van.

Tetszett a cikk?

Adj nekünk 5 szívecskét, ha igen!

Jelenlegi állás: 3.7 / 5. Szavazatok: 7

Még nincs szavazat, légy te az első!

Sajnáljuk, hogy nem tetszett a cikk!

.

Kérjük mondd el, hogyan javíthatnánk rajta?

Szólj hozzá a Facebookkal!

hozzászólás

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .