Hóvirág (Galanthus nivalis)

4.8
(6)
Galanthus spp.
Hóvirág fajták

Tudod-e, hány fajtája van, hogyan szaporítható, mit érdemes tudni róla ültetés előtt, mit jelent a latin neve? Olvasd el!

A hóvirágnak (Galanthus) kb. 20 faja ismert és több, mint 200 fajtája van. Ezek közül legtöbbször három fajjal találkozhatunk Magyarországon. A kikeleti hóvirág (Galanthus nivalis) erdeinkben őshonos. 2005 óta védett! Ezért ne szedjük le, a kereskedelemben amúgy is nagyobb fejű, jobban díszítő hóvirágot szerezhetünk be. A pompás hóvirág (Galanthus elwesii) és a redőslevelű hóvirág (Galanthus plicatus) szokott általában a kertekben előfordulni. Az előbbi Kis-Ázsiában és a Balkánon őshonos, az utóbbi pedig Dél-Ukrajnából származik.
A latin névben a Galantus jelentése tejvirág. Hagymás, évelő növény. A kereskedelemben már nálunk is több hóvirágfaj és -fajta kapható, de ismerős kertjéből is be lehet szerezni, mivel fiókhagymákkal gyorsan szaporodik, tömött csoportokat képez és ezeket tőosztással tudjuk szaporítani. A tőosztást elvirágzás után, vagy ősszel végezzük. Ha a hóvirág a kertben védett, déli oldalra kerül, akkor akár december végén is virágozhat, illetve fajtától függően december végétől április közepéig. De legjobb az eredeti élőhely szerint bokrok alá, nedves helyre ültetni. Mindeképpen lombhullató bokrok alá kerüljenek, mert a korai virágzásának az oka éppen az, hogy kihasználja a lombfakadás előtti több fényt. A termését májusban érleli, azután visszahúzódik. A hagymájában elegenő tápanyagot tárol, hogy a következő hónapokat átvészelje. A nyári hónapokban azért vigyázzunk, hogy ne hagyjuk elgyomosodni és ne száradjon ki a talaj. Érdemes tudni beszerzés előtt, hogy a hagymája és a termése is mérgező!

Hóvirág a hóban
Hóvirág a hóban


Tetszett a cikk?

Adj nekünk 5 szívecskét, ha igen!

Jelenlegi állás: 4.8 / 5. Szavazatok: 6

Még nincs szavazat, légy te az első!

Sajnáljuk, hogy nem tetszett a cikk!

.

Kérjük mondd el, hogyan javíthatnánk rajta?

Szólj hozzá a Facebookkal!

hozzászólás

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .