Kerttervezés I.

3
(2)
Kertterv
Kertépítés, kerttervezés

Tél van, ilyenkor nincs munka a kertben. Van idő átgondolni, hogyan szeretnénk a kertünket megtervezni, vagy új növényeket telepíteni. A kert tervezésénél mindeki szabadon elengedheti a fantáziáját, kevés megkötés van és elég, ha a végeredmény igény szerint szép, vagy hasznos. De azért van néhány tényező, amelyet nem lehet figyelemen kívül hagyni.

Az egyik a talaj pH-ja. Vannak házi módszerek a meghatározására, de egyszerűbb, ha a falugazdásztól megkérdezzük. A másik a fák végleges nagysága. Nem jó, ha akkor derül ki, amikor egy fa eléri a végleges nagyságát, hogy „kinőtte” a kertet és az évekig gondosan nevelt fát kénytelenek vagyunk kivágni. Fontos a terület nagysága, vagyis hogy oda mennyi és milyen nagyságú növények kerülhetnek. Ha van már a kertben fa és az annyira beteg, hogy nem lehet rendbehozni, nem kell sajnálni a kivágását, így nem fertőzi meg az egészségeseket.

El kell dönteni mi az igényünk. A szabadidőnket akarjuk-e egy szép környezetben eltölteni, vagy gyümölcsöket és zöldségeket szeretnénk termeszteni, esetleg mindezeket egyszerre is meg lehet valósítani. Érdemes egy papírlapon lerajzolni a kertet, bejelölni a növények helyét. A növényfajták kiválasztása után meg kell határozni az egymástól való távolságukat, figyelembe véve mindegyiknél a végleges méretet.

Ezután menjünk ki kertbe és ott is jelöljük be a növények helyét, a terjedelmüket kifejlett állapotban és ekkor már eldönthetjük, hogy valóban megfelelő-e a tervünk és a gyakorlatban kivitelezhető-e. A legegyszerűbb kézzel felrajzolt méretarányos terv is alkalmas, hogy rámutasson az esetleges kijavítandó hibákra, ha a fentieket figyelembe vesszük.

A következő részekben a dísznövények és haszonnövények kiválasztásáról lesz szó.

Hogyan tervezzünk kertet?
Kertépítés, kerttervezés

 

 

Tetszett a cikk?

Adj nekünk 5 szívecskét, ha igen!

Jelenlegi állás: 3 / 5. Szavazatok: 2

Még nincs szavazat, légy te az első!

Sajnáljuk, hogy nem tetszett a cikk!

.

Kérjük mondd el, hogyan javíthatnánk rajta?

Szólj hozzá a Facebookkal!

hozzászólás

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .