Orchideák tartása lakásban I.

5
(4)

 

orchideák tartása a lakásban
Miltonia orchidea

Ha valaki rászánja magát ennek a gyönyörű, és különleges növénycsoportnak a tartására, érdemes előbb körülnézni otthonunkban, hogy milyen körülményeket tudunk biztosítani a választott növénynek.


Orchidea tartásnál fontos tényezők:
-hőmérséklet
-fény
-páratartalom

Az egyes orchideafajták más-más hőmérsékleti igényekkel rendelkeznek, így például vannak hidegházi (tűréshatár:0-30°C), mérsékeltházi (tűréshatár:5-32°C), és melegházi fajták (tűréshatár:10-37°C). (Erről részletesebben majd a fajták kiválasztásánál ejtek szót)

Általánosságban elmondható, hogy ezek a növények fényigényesek, bár ebben is van eltérés az egyes fajok között, így a talajlakó növények megelégednek a szegényesebb fényviszonyokkal is. Figyelni kell a tűző nap elkerülésére nyári időszakban, déli fekvésű ablaknál gondoskodni kell az árnyékolásról.
A kiválasztott hely legmegfelelőbb az ablak közelében. Ha ezt nem tudjuk megoldani, gondoskodnunk kell mesterséges megvilágításról.

Az orchideák magas páratartalmat (60-80%) igényelnek ez jelenti az egyik legnagyobb nehézséget tartásukban. Ennek biztosításában segítséget jelenthet a kavicsokkal, vagy cserépgolyókkal megtöltött tálca, illetve az elektromos párásító készülékek.

 

orchideák a lakásban
Vanda orchidea

Tetszett a cikk?

Adj nekünk 5 szívecskét, ha igen!

Jelenlegi állás: 5 / 5. Szavazatok: 4

Még nincs szavazat, légy te az első!

Sajnáljuk, hogy nem tetszett a cikk!

.

Kérjük mondd el, hogyan javíthatnánk rajta?

Szólj hozzá a Facebookkal!

hozzászólás

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .