Rejtőzködő ékszerek: a Tillandsiák

5
(4)
broméliák
Tillandsiák

Első pillantásra jelentéktelen kis növények a Tillandsiák.
Származásukat tekintve a broméliák legnépesebb nemzettsége. Nevüket egy finn botanikusról kapták, aki a szomjazást, és éhezést hetekig bírta, utalva ezzel szélsőséges körülményekhez való remek alkalmazkodóképességükre
Eredeti élőhelyük az USA délkeleti államaitól Argentínáig, az esőerdőktől a magas hegycsúcsokig mindenhol előfordulnak.


Többnyire különleges pikkelyeikkel felszívott kevés csapadékból, vagy hajnali harmatból elégítik ki víz, és tápanyagigényüket. 5-10 év alatt érik el virágzóképes korukat. Virágjuk színe sokféle lehet: sötétrózsaszín, piros, narancssárga, kék, lilás.

Tartásmód szerint három fő csoportra oszthatjuk őket, de a csoportok között nincs éles határ, hanem fokozatos az átmenet:
• Meleg esőerdőből származó, rozettás Tillandsiák
• Szavannákon, bokros, ligetes fennsíkokon honos növények
• Szárazságtűrő, sivatagi Tillandsiák

Általánosságban jellemző ere a növénycsoportra, hogy pár szál gyökerük van, vagy még az sem, melyek inkább csak a kapaszkodást, rögzítést segítik.
Otthonunkban valamilyen ágra felkötözve tarthatjuk őket, alkalmas erre pl. a szőlő valamelyik vastagabb, mutatósabb ága. Leginkább csoportosan tartva látványosak.
Téves az a nézet, hogy lakásban csak fel kell függeszteni, és sem locsolást, sem tápoldatozást nem igényelnek.

Üvegházi körülmények között, ahol amúgy is magas a páratartalom a többi növény miatt, esetleg netalántán orchideákat is tartanak, valóban nem szükséges külön öntözésük, mivel a levegő páratartalmából fel tudják venni a számukra szükséges nedvességet. Az alacsony páratartalmú, esetleg központi fűtéses, száraz levegőjű lakásokban erre nincs lehetőségük, ezért rendszeres permetezést, és esetleg hetente beáztatást igényelnek esővízbe, kb. 20 perces időtartamra.
Amennyiben csak hűvös helyen tudjuk őket tartani, ügyeljünk arra, hogy öntözés után megszáradjanak, mivel a pangó víz végzetes lehet számukra.

Tápoldatozásnál megfelelő az orchideáknál alkalmazott táp, és szinte mindegyik fajta meghálálja, ha nyáron kiakasztják a kert valamelyik árnyékos részére, vagy fájára. Ha üvegházban, vagy szobai vitrinben szeretnénk tartani őket, feltétlenül gondoskodnunk kell a szellőztetésről.

Tartásukhoz érdemes utána olvasni, hogy a fent említett csoportok közül melyikbe tartozik növényünk, mert bár az összes Tillandsia igen ellenálló, és gyakorlatilag együtt tartható, mégis figyelembe kell venni igényeiket, hogy hosszú életűek legyenek, és a gondoskodást virágzással hálálják meg.

broméliák
TillandsiákTetszett a cikk?

Adj nekünk 5 szívecskét, ha igen!

Jelenlegi állás: 5 / 5. Szavazatok: 4

Még nincs szavazat, légy te az első!

Sajnáljuk, hogy nem tetszett a cikk!

.

Kérjük mondd el, hogyan javíthatnánk rajta?

Szólj hozzá a Facebookkal!

hozzászólás

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .