
Recept!
A hagyma nagyon régóta ismert zöldség. A magyar konyhában ízesítésre használjuk, pedig akár köretként is tálalható. A következő recept alapján egy édes-savanyú ízű ételt készíthetünk, amely nem csak sok hagyományos húsételhez és vadhúsokhoz, de tengeri halakhoz is jól illik.
Hozzávalók: 40 dkg lilahagyma, 30 g vaj, 3 evőkanál olívaolaj, 2 evőkanál balzsamecet, 1 csapott evőkanál cukor, 1-2 csipet só.
A hagymát vágjuk ujjnyi vastag karikákra, vagy negyedeljük, később a keveréskor majd kisebb részekre esik. A vajat és az olívaolajat melegítsük meg egy serpenyőben, majd tegyük hozzá a hagymát és fedjük le. Kis idő múlva rakjuk bele az ecetet, a cukrot és a sót is szórjuk rá egyenletesen. Pároljuk fedő alatt, kb. 15 percig, néha keverjük meg. Mikor a hagyma üveges és puha, akkor kész az étel.
Az összetételét meg is lehet változtatni:
-a vöröshagyma is finom így elkészítve
-lehet csak vajat, vagy csak olívaolajat használni
-a balzsamecetet helyettesíthetjük almaecettel
-a kicsi hagymákat egészben is süthetjük, de akkor kell egy kis vizet önteni hozzá
Ezzel a körettel ki lehet váltani a rizs és sült burgonya egy részét és azokkal együtt is tálalhatjuk, de önmagában is remek köret. Így étrendünk változatosabb lesz.
