Afrikai “fokföldi” ibolya (Saintpaulia ionantha)

4.7
(39)
afrikai ibolya fodros
Saintpaulia ionantha

Már szinte közhelyszámba megy, hogy a „fokföldi” ibolyaként ismert növényünk helyes neve: afrikai ibolya.

Évszázadok óta kedvelt szobanövényünk, ráadásul virágzó cserepes ajándék-növényként is jelentős.

A gondos nemesítés hatására virágzata izgalmas színekben pompázhat – léteznek már teltvirágú fajták, illetve „cirmos”, ún. kimérák is. Kedves változata az apró cserépben árult mini típus, ami gondozásában semmiben sem tér el normál méretű társaitól.

Az afrikai ibolya gondozása

Fényigénye

Eredeti környezetében az esőerdők aljnövényzeteként él, így a tűző napot nem viseli el. A legjobb, ha keleti, vagy nyugati fekvésű ablak közelében helyezzük el a lakásban.

Vízigénye

A víz és az öntözés a Saintpaulia tartásának kritikus pontja!

Érzékeny az öntözővízre: langyos, ha lehet lágy vízzel öntözzünk, lehetőleg a tálkába, alátétbe öntsük a vizet. A szőrözöttség miatt a leveleire víz nem kerülhet, mert gombabetegséget, foltosodást okozhat! A hideg víztől a gyökerek károsodhatnak, illetve a leveleken világos (“firkálóbogárszerű”) rajzolatok keletkeznek. A pangó víz is elpusztítja a gyökereket, és ezáltal az egész növényt – rothadást okozhat. Figyelj rá, hogy tartósan ne maradjon víz a cserép alatt!

Hőigénye

Teleltetni nem kell, sőt, nem is szabad. A kiegyenlített meleg, a szobahőmérséklet (min. 20 C fok) kiválóan megfelel számára.

Páraigénye

Erdei aljnövényzetként kedveli a viszonylag magas páratartalmat (60-70%), de ebben a tekintetben tág tűrőképességű (sokat elviselő) növény. Ha kedvezni szeretnénk neki, ne spricceljük közvetlenül a szőrös leveleket, hanem állítsuk a cserepet nedves kavicságyra, vagy helyezzünk a közelébe párásító-berendezést, akváriumot, szobaszökőkutat, vagy egyszerűen egy tálka vizet.

Tápoldatozása

Az afrikai ibolya nem kifejezetten sótűrő növény. Tavasztól őszig ritkán, higított tápoldattal “etessük”. Ha a virágzást szeretnénk elősegíteni, akkor kálium és foszfor túlsúlyos (virágzó növényeknek való) tápoldatot használjunk.

Afrikai ibolya Chimera kép
Saintpaulia Chimera

Az afrikai (fokföldi) ibolya szaporítása – lépésről lépésre

  1. Válassz le egy levelet

Ügyelj rá, hogy a levelet tőből, szárral együtt vágd, vagy törd le. A sebzés felületére víz ne kerüljön, hagyd beszáradni.
Egészséges levelet válassz, ami nem túl fiatal és nem is túl öreg. A leválasztott levél csúcsát (felét, harmadát) éles késsel levághatod – ez nem feltétlenül szükséges, de segíti a gyökeresedést.

  1. Vágd le a levélnyél végét

1,5-2,5 cm levélnyél maradjon a levéldugványon. Ferde metszlapot készíts.

  1. Ültesd el a levéldugványt!

Szúrd le a közegbe az elkészített dugványt – egy ceruzával, vagy pálcikával készíts egy kis lukat a levélnyél lehelyezéséhez. Lehetőleg laza, jó vízáteresztő közeget használj! Tőzeg és perlit keveréke a legjobb, de ha mindent jól csinálsz, jó minőségű, zsákos virágföldben is meggyökeresednek a dugványok.
Helyezd a dugványt egyenletesen meleg, félárnyékos helyre (a normál szobahőmérséklet megfelelő), tartsd a talajt enyhén nyirkosan (ne nedvesen, a pangó vizet nem bírja!); a gyökeresedés kezdetén pedig néhány hétig biztosíts magas páratartalmat. Ha szükséges, húzz egy áttetsző zacskót a dugványra, de időnként szellőztesd meg, hiszen a meleg, párás környezet a baktériumok, gombák terjedésének is kedvez.

  1. Szedd szét a sarjakat!

8-12 hét elteltével a levélkéd csokrosan apró sarjnövénykéket növeszt. Szedd ki az egészet a talajból, és óvatosan válaszd szét az apróságokat. Külön kis cserepekbe ültetve nevelheted őket tovább.

Tipp: Ha idősebb levélből indultál, a sarjak szétválasztható méretűvé cseperedésére hosszabb ideig kell várnod, akár 4-5 hónap is lehet – Légy türelmes!

fokföldi ibolya szaporítás levéldugvánnyal, lépésről lépésre
Afrikai (fokföldi) ibolya szaporítás lépései levéldugvánnyal – Kép forrása

Az afrikai (fokföldi) ibolya betegségei – táblázatban összefoglalva

Betegség
Tünetek
Kórokozó / Kártevő / Környezeti hatás
Kezelés / Megelőzés
Kép a tünetekről
Bakteriális betegség
Sötétbarna, fekete színű, száradó, majd elhaló foltok – elsősorban a levélen, de az egész növény láthatóak lehetnek. A fertőzött levélnyél elnyálkásodik.
Erwinia chrysanthemi
Steril közegbe ültessünk, szaporítsunk. Ne szedj levéldugványt a fertőzött növényről! Kerülni kell a túl magas hőmérsékletet, és az optimálisnál magasabb páratartalmat – tartsd átmenetileg hűvösebb, szárazabb, szellős helyen a növényedet. A fertőzött részeket távolítsuk el; vegyszeresen baktériumölő szerekkel próbálkozhatunk a védekezéssel. Az új növényeket mindig tedd karanténba! 
Symptoms caused by Erwinia chrysanthemi strain 3937 and its sodA derivative on
Szürkepenész
Szürkés, “bundás” bevonat foltokban, majd az egész növényen. A fertőzött részek nyálkásan elhalnak. 
Botrytis cinerea
Steril közegbe ültessünk, szaporítsunk. Ne szedj levéldugványt a fertőzött növényről! Kerülni kell a magas páratartalmat – tartsd kifejezetten szellős helyen a növényedet. A növények lombját (megelőzésként is!) szárazon kell tartani. A fertőzött részeket távolítsuk el; vegyszeresen gombaölő szerekkel védekezhetünk. Az új növényeket mindig tedd karanténba! 
5224009
Levél-fonálféreg
A levelek fonákán, az érközökben kezdetben sárgás, majd sötétedő, barnuló foltok terjednek. Az érintett levelek később elhalnak. A növény torzulhat, nem fejlődik. 
Aphelenchoides spp.
A fertőzött növényt különítsük el, az érintett részeket távolítsuk el. Vegyszeresen felszívódó rovarölő szerekkel védekezhetünk. Alternatív módszerként a növényt merítsük 5 perc időtartamra 40 °C vízbe, miután kivettük a cserépből. Steril talajba ültessük át! 
5369177
Gombás eredetű rothadás
Többféle kórokozó okozhatja. Jellemző a hervadás, a barnás, majd nyálkásan folyósodó foltok a száron és a gyökéren; majd később a levélen is. A növény közepe (hajtáscsúcs) is elhal. 
Phytophthora nicotianae, P. cryptogea; Phythium sp.; Rhizoctonia
Használjunk steril közeget. Ne ültessük a növényt túl mélyre! Vegyszeresen gombaölő szerek lehetnek hatékonyak.
Saintpaulia Phytophthora nicotiana
Lisztharmat-betegség
Fehér, liszt-szerű bevonat a leveleken és a virágon, később száradást, elhalást okoz.
Oidium sp.
Gombaölő szerekkel védekezhetünk – kifejezetten lisztharmat elleni hatóanyagot kérj a mezőgazdasági boltban! A beteg részeket távolítsuk el, a növényt helyezzük karanténba, szellős helyre.
5373040
Levél-rajzolatok
Világos, sárgás, vagy barnás rajzolatok a levélen; általában enyhén besüppedőek a mintázatok.
A túl hideg öntözővíz okozza; sejtelhalás. 
Nem fertőző, elkülönítésre nincs szükség. Szobahőmérsékletű vízzel öntözzünk, lehetőleg alulról, hogy a levelek felszínét ne érje víz.
Levéltetű
Az apró, mászó, vagy szárnyas állatok láthatóak a növényen. A levélen később apró, ezüstös pöttyöket láthatunk (a táplálkozás miatt megszúrják a levéllemezt). A szívogatás nyomán ragacsos korompenész alakulhat ki.
Aphididae (levéltetű) fajok
Mechanikusan erősebb vízsugárral távolíthatóak el a kifejlett egyedek; emellett kifejezetten levéltetű elleni szereket használhatunk.
8eCBk
Viaszos pajzstetű
A növényen fehér, apró vattapacshoz hasonló állatok csoportjai láthatóak.
Pseudococcus spp.
Mechanikusan erősebb vízsugárralgyéríthetőek a kifejlett egyedek; emellett felszívódó rovarölő-szereket használhatunk. (A viaszos pajzson a kontakt szerek nem hatolnak át!)
100980936
Atka
Apró, általában szemmel nem látható pókfélék. Szívogatásuk nyomán a levelek torzulnak, rajtuk ezüstös pöttyök, majd összefüggő foltok láthatóak. Egyes fajok pókhálóhoz hasonló finom hálót is szőnek.
Steneotarsonemus pallidus, vagy más atka fajok
A növényt néhány naponta zuhanyoztassuk le, és biztosítsunk magasabb páratartalmat. (Az atkák jellemzően a meleg, száraz helyeket kedvelik általában.) Speciális atkaölö vegyszerekkel is védekezhetünk – a rovarölő szerek atkára nem hatásosak! Esetenként biológiai védekezés (pl. ragadozóatkák) is lehetséges.
100980937
Liszteske / üvegházi molytetű
Apró, repkedő, viaszos-fehér rovarok a növény körül, a szívogatás nyomán ezüstös pöttyök, torzulás a levéllemezen.
Trialeurodes vaporariorum
Sárga lap a csapdázáshoz; felszívódó és kontakt rovarölő szerek; illetve biológiai védekezés is lehetséges (ragadozó, vagy parazita szervezetekkel)
trialeurodes%20vaporariorum%202
Nyugati virágtripsz
A virág torzul, elhal, barnásan szárad. A virágot a tenyerünkbe rázva apró, mozgó rovarokat látunk. Az állat a portokot rágja, ezért az a szirmot sárgásan szennyezi.
Frankliniella occidentalis
Elsősorban felszívódó rovalölő szerek hatékonyak, de létezik biológia védekezés is  (ragadozó, vagy parazita szervezetekkel).
thrip on bloom
Napégés
Általános sárgulás, vagy szárazon, barnán elhaló foltok; a levélszél felpöndörödhet.
Hirtelen erősebb, vagy direkt napfény okozza.
Nem fertőző, elkülönítésre nincs szükség. A növényt tegyük félárnyékos helyre, a nagyon erősen károsodott leveleket távolítsuk el.
Scorch629
Lilulás
Hirtelen fellépő, az egész növényre kiterjedő lilás szín. A sötétebb virágú növények természetes módon is lilás színűek lehetnek!
Általában lehűlés, alacsony hőmérséklet okozza.
Nem fertőző, elkülönítésre nincs szükség. Tegyük a növényt szobahőmérsékletű helyre.
6QYYSS4M7RGABE32HTFTSEINQE

Fontos tudnivalók, ha vegyszeres kezelést alkalmazol:

  • Mindig végezz egy kis területen próbakezelést!
  • A kezeléseket nem elég egyszer elvégezni. Legalább 2-3 alkalommal, a csomagoláson feltüntetett időintervallumban végezd el!
  • A permetezéskor tartsd be az egészségügyi és környezetvédelmi szabályokat!
  • A csomagoláson található utasításokat olvasd el, és nagyon pontosan tartsd be!
afrikai fokföldi ibolya teltvirágú
Teltvirágú afrikai (fokföldi) ibolya

Tetszett a cikk?

Adj nekünk 5 szívecskét, ha igen!

Jelenlegi állás: 4.7 / 5. Szavazatok: 39

Még nincs szavazat, légy te az első!

Sajnáljuk, hogy nem tetszett a cikk!

.

Kérjük mondd el, hogyan javíthatnánk rajta?

Szólj hozzá a Facebookkal!

hozzászólás

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .