Aranyeső, aranyvessző vagy aranyfa?

5
(2)

aranyesoAz 1. fotón látható, kora tavasszal sárga virágba boruló és a köztudatba aranyesőként bekerült kedvelt és gyakori dísznövényeink „hivatalosan” az aranyfa (Forsythia) nevet viselik. Az olajfafélék családjába tartoznak. Több faja létezik különböző nagyságú és árnyalatú sárga virággal. Az ágrendszerük lehet felfelé törő, vagy lehajló és a magasságuk is különböző.

Az aranyfák jól alakíthatók: fa és bokor formájúak is lehetnek. A metszésük tavasszal, a virágzás után történik.

Három aranyfafajterjedt el: Zöldkérgű aranyfa (Forsythia viridissima) Hibrid, vagy kerti aranyfa (Forsythia X intermedia) Bókoló aranyfa (Forsythia suspensa).

Az aranyfát sokszor hívják tévesen aranyvesszőnek is, de ez a név egy másik fajt takar. Az aranyvesszők fajai (Solidago) közül legismertebbek a nálunk is honos közönséges aranyvessző (Solidago virga-aurea) és az amerikából dísznövényként idekerült, majd kivadult kanadai aranyvessző (Solidago canadensis-a 2. képen) és magas aranyvessző (Solidago gigantea). Ezek 1-3 méter magas évelő növények, sűrűn borítva levelekkel, sárga virágzattal.

Az aranyeső a 3. képen látható. Az aranyeső (Laburnum) nemzetség a pillangósok családjába tartozik. Mindössze 2 faja van, a havasi aranyeső (Laburnum alpinum) és a közönséges aranyeső (Laburnum anagyroides), melyek keresztezésével jött létre a hosszúfürtű aranyeső (Laburnum × watereri) . A hosszúfürtű aranyeső 3-10 m magas díszfa szintén sárga virágokkal, de azokat nyár elején hozza.

aranyeso

Tetszett a cikk?

Adj nekünk 5 szívecskét, ha igen!

Jelenlegi állás: 5 / 5. Szavazatok: 2

Még nincs szavazat, légy te az első!

Sajnáljuk, hogy nem tetszett a cikk!

.

Kérjük mondd el, hogyan javíthatnánk rajta?

Szólj hozzá a Facebookkal!

hozzászólás

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .