Aranyeső, aranyvessző vagy aranyfa?

aranyesoAz 1. fotón látható, kora tavasszal sárga virágba boruló és a köztudatba aranyesőként bekerült kedvelt és gyakori dísznövényeink „hivatalosan” az aranyfa (Forsythia) nevet viselik. Az olajfafélék családjába tartoznak. Több faja létezik különböző nagyságú és árnyalatú sárga virággal. Az ágrendszerük lehet felfelé törő, vagy lehajló és a magasságuk is különböző.

Az aranyfák jól alakíthatók: fa és bokor formájúak is lehetnek. A metszésük tavasszal, a virágzás után történik.

Három aranyfafajterjedt el: Zöldkérgű aranyfa (Forsythia viridissima) Hibrid, vagy kerti aranyfa (Forsythia X intermedia) Bókoló aranyfa (Forsythia suspensa).

Az aranyfát sokszor hívják tévesen aranyvesszőnek is, de ez a név egy másik fajt takar. Az aranyvesszők fajai (Solidago) közül legismertebbek a nálunk is honos közönséges aranyvessző (Solidago virga-aurea) és az amerikából dísznövényként idekerült, majd kivadult kanadai aranyvessző (Solidago canadensis-a 2. képen) és magas aranyvessző (Solidago gigantea). Ezek 1-3 méter magas évelő növények, sűrűn borítva levelekkel, sárga virágzattal.

Az aranyeső a 3. képen látható. Az aranyeső (Laburnum) nemzetség a pillangósok családjába tartozik. Mindössze 2 faja van, a havasi aranyeső (Laburnum alpinum) és a közönséges aranyeső (Laburnum anagyroides), melyek keresztezésével jött létre a hosszúfürtű aranyeső (Laburnum × watereri) . A hosszúfürtű aranyeső 3-10 m magas díszfa szintén sárga virágokkal, de azokat nyár elején hozza.

aranyeso

Szólj hozzá a Facebookkal!

hozzászólás

Hozzászólás

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..

%d blogger ezt szereti:
EZ IS ÉRDEKELHET!
A kerti szamóca (eper) származása
Balesetveszélyes!
Kukacos cseresznye és meggy
Close