Cékla (Beta vulgaris convar. crassa provar. conditiva)

2
(4)

ceklaA cékla tenyészideje általában 90-100 nap, ezért először tavasszal április közepén, majd másodvetésként nyáron is ültethető. A nyári vetést június 15. és július 15. között kell végezni.
A vetés mélysége 2-3 cm. Az ültetőanyag a termés, mely gomolyból álló csalmatok. A gomolyokat ültetés előtt 1-2 napig áztassuk vízben, mert kelést gátló anyagot tartalmaznak, mely vízzel eltávolítható, így gyorsítva a csírázást. Egy gomolyban 2-3, néha akár 5 apró mag található. Ezért a gomolyokat elvetve egy helyen több növény is kikel, mely miatt később, 2-4 leveles korban ritkításra lesz szükség. Már léteznek egymagvú (monogerm) fajták is, mint pl. a Modena, melyet eleve megfelelő tőtávolságra lehet ültetni.


Magyarország éghajlata a céklának megfelelő, de a csapadékban szegényebb helyeken öntözés szükséges. A cékla közepes vízigényű növény, jól bírja a rövidebb szárazságot, de hosszabb száraz időszak esetén pótolni kell a vizet, különben a cékla kicsi, ízetlen, színtelen és rostos lesz. A talajjal szemben már igényesebb. A tápanyagban gazdag, humuszos, jó minőségű homok és középkötött, gyengén savas és semleges pH-jú talajokat kedveli. Árnyékban is jól fejlődik, fák közé is szokták vetni.
A pillangósok után lehet ültetni. Önmaga és gyökérzöldségek után néhány évig ne vessük.
Az étkezésre felhasznált része az ún. répatest. A répatest alakja lehet gömbölyű, lapos és hengeres. A színe lehet vörös, fehér és sárga. Nálunk kizárólag a vöröset termesztik, a két utóbbi csak házikertekben különlegességként fordul elő. A cékla levele is ehető, a spenóthoz hasonlóan készíthető el.
A cékla a sok vitamin és a magas ásványianyag tartalma miatt nagyon egészséges. A levével influenzát és a megfázásos megbetegedéseket enyhítik. A lé méregtelenítő kúra végzésére kiválóan alkalmas. Gyermeket várók is fogyaszthatják, mert a magzat számára is értékes folsav van benne. A cékla összetevői a betain, allantoin, C-vitamin és egyéb anyagok együttesen gátolják a rákos sejtek szaporodását és a mutációt. A cékla gyakori fogyasztása csökkenti a koleszterinszintet, szabályozza a máj anyagcsere folyamatait, megszünteti a szervezet elsavasodását. Segíti a vérképződést. Magas a pektintartalma, amely kedvezően befolyásolja az emésztési folyamatokat.

cekla

Tetszett a cikk?

Adj nekünk 5 szívecskét, ha igen!

Jelenlegi állás: 2 / 5. Szavazatok: 4

Még nincs szavazat, légy te az első!

Sajnáljuk, hogy nem tetszett a cikk!

.

Kérjük mondd el, hogyan javíthatnánk rajta?

Szólj hozzá a Facebookkal!

hozzászólás

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .