Uborka fajták

4.6
(13)

uborkaNem is gondolnánk, hogy akár már a fajta megválasztásánál eldőlhet, sikeres lesz-e a termesztés.

Amikor az uborkának szezonja van, a kerttulajdonos néha meglepődik, hogy az uborka helyett furcsa gömb alakú termések jelennek meg. Ilyenkor szokták mondogatni, hogy „dinnye nőtt az uborkámon”, „biztos beporozta az uborkát a dinnye”, „uborka helyett dinnyemag volt a zacskóban”.
Végül is ezeknek a feltevéseknek egyike sem igaz. De akkor hogyan lehetséges mégis?

Az uborkák egy része vegyes virágú, amely azt jelenti, hogy a növényen valamilyen arányban hím ivarú virágok is megjelennek a nőivarú virágokon kívül. Megkülönböztetni úgy lehet őket, hogy a nőivarú virág mögött lehet látni az uborkakezdeményt. Ezeknél a fajtáknál a terméskötéshez beporzásra van szükség.
Az ún. partenokarp fajtákon csak nőivarú virágok találhatók. Ahhoz, hogy uborkát teremjen, nincs szükség a virágok megporzására, a kifejlődő termések pedig magnélküliek. A virágok megporzása kifejezetten hátrányos. Ha megtörténik a beporzás, akkor fejlődnek ki az eltorzult uborkák.

A fent leírtak miatt a partenokarp uborkákat a vegyes virágú típusoktól legalább 100 méter távolságra kell ültetni, nehogy a virágaikat a rovarok beporozzák. Ha ezen a távolságon belül a szomszédoknak van vegyes virágú uborkája, akkor a partenokarp uborkafajtát valamilyen módon védeni kell a beporzást végző rovaroktól.

A magok csomagolásán a partenokarp jelleget mindig feltüntetik.

uborka

Tetszett a cikk?

Adj nekünk 5 szívecskét, ha igen!

Jelenlegi állás: 4.6 / 5. Szavazatok: 13

Még nincs szavazat, légy te az első!

Sajnáljuk, hogy nem tetszett a cikk!

.

Kérjük mondd el, hogyan javíthatnánk rajta?

Szólj hozzá a Facebookkal!

hozzászólás

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .