Bonsai II.

5
(4)
Ficus microphylla
Fikusz bonsai

Kezdőknek is bátran ajánlható fajok

A bonsai-okat is többféle szempont szerint lehet csoportosítani: a leggyakorlatiasabb, a tartásuk nehézsége szerinti felosztás. Elsőként ismerkedjünk meg a kezdőknek is ajánlott, könnyen tartható fákkal.

Egyik nagy kedvencem: a Ficus (Fikusz).
Bonsai fának az aprólevelű változatokat használják. Kifejezetten szobai bonsai, a kevésbé fényigényes fák közé tartozik, jól tartható az ablak közelében. Nyáron, ha van rá mód, nagyon jól érzi magát a szabadban, árnyékos, védett helyen.
A huzatra, hidegre és a túlöntözésre érzékeny, közel a külső falhoz inkább ne helyezzük el, mert a falból sugárzó hideg lombhulláshoz vezethet.
Gyorsan növekszik, ezért folyamatosan vissza kell a hajtások végeit csipkedni két okból: a visszavágások megakadályozzák, hogy az öregebb részek felkopaszodjanak, illetve a gyökér nem bír el egy hatalmas lombot.
Visszavágni általában minden friss kicsi ágnál 2 levél meghagyásáig szokták. Érdemes még esetleg átnézegetni a fát, hogy szép, áttekinthető ágrendszere legyen, és ennek szellemében lehet esetleg nagyobb ritkításokat végezni. Gyakorlatilag a gyümölcsfáknál alkalmazott metszések itt is igazak, hozzátéve még azt, hogy nem engedjük akármekkorára nőni a lombot.
Átültetése egy-két évente esedékes, az év bármely időpontjában végezhető, de a tavasz a legalkalmasabb.
Öntözésnél szereti a szobahőmérsékletű esővizet, az ioncserélt víz nem alkalmas. Tavasztól őszig ne feledkezzünk meg a rendszeres tápoldatozásról sem.

Acer palmatum bonsai
Juhar bonsai

 

Tetszett a cikk?

Adj nekünk 5 szívecskét, ha igen!

Jelenlegi állás: 5 / 5. Szavazatok: 4

Még nincs szavazat, légy te az első!

Sajnáljuk, hogy nem tetszett a cikk!

.

Kérjük mondd el, hogyan javíthatnánk rajta?

Szólj hozzá a Facebookkal!

hozzászólás

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .