Répa és petrezselyem

4.2
(19)
Daucus carota
Sárgarépa

 Március elején vessük el a magot!

Március elején, amikor a talaj már felengedett, vessük el a répa és a petrezselyem magjait.
Ezek a magok nagyon aprók, ezért jól megmunkált talaj szükséges, azaz legyen megfelelően laza és apró morzsás. Fordítsunk nagy gondot a gyomok eltávolítására. Szerves trágyával frissen ellátott földbe ne vessünk répát, mert bizonyos kártevőket odavonz. Ezért várjuk meg a trágyázást követő évet. Oda vessük a répaféléket, ahol előzőleg borsó, bab, káposzta-, tök- és burgonyafélék voltak. Önmaga után 3 évig ne ültessük.


Olvassuk el a csomagoláson lévő tájékoztatást és az utasításokat tartsuk be. Répából többféle színű és tenyészidejű fajta választható. A tenyészidő a keléstől a szedésig tartó idő. Ahol a lényeg a friss fogyasztás, vagy nincs lehetőség tárolásra, ott legjobb a kb. 3 hónapos tenyészidejű fajtákat termeszteni. A megszokottól eltérő színű répáktól se ijedjünk meg. A répa eredetileg egy vékony és kemény gyökér volt, ezt kezdték nemesíteni a római időkben és a XVII. századig a termesztett répák fehér, fehéres-sárgás, fehéres-zöldes, lila, lilás-fekete színűek voltak. A most ismert erősen sárga, pirosas répát a hollandok nemesítették és onnan terjedt el Európába más országaiba.
A répa és petrezselyem kelési ideje hosszú. Alacsony hőmérsékleten, 2-3 hét is lehet. Kelésig mindenképpen tartsuk nedvesen a talajt, de általában kora tavaszi időszakban való ültetésnél csak ritkán van szükség öntözésre. Amikor elérik a 2-3 lombleveles állapotot, ritkítsuk. Ha nem ritkítjuk az állományt, vagy sekély a megmunkált talajréteg, akkor a répatestek deformálódnak. A sekély termőréteg miatt a répák elágazhatnak, a kötött és száraz talaj szögletes répatestet eredményez, a csavarodás oka pedig a ritkítás hiánya.
A fotón az első helyen a Nanti fajta látható, amely egy 16-18 cm hosszú répa, a tenyészideje 120-130 nap.
A második kívül fekete, de belül piros színű fajta, tenyészideje kb. 3 hónap. A ritkítás hiánya és a sekély talajmegmunkálás miatt az előbbi görbe, a másik elágazó lett. Ha nem is mindig jut elegendő idő a kertre, hogy tökéletesen betartsunk minden előírást, sok esetben még így is szép termést adhat. A fotón a harmadik répa a Rondó. Ennek a tenyészideje 75 nap ezért szakaszosan is vethető, így folyamatos termést kaphatunk. Egészen rövid, majdnem kerek formájú, ezért nem szükséges a talajt mélyen megmunkálni. Kis méretben felszedve bébirépaként is fogyasztható, vagy lefagyasztható.
Ne feledkezzünk meg a növények társításáról. A répa mellé ültethetünk hagymát, így egymást védik a répa- és hagymalégy ellen. Mivel a talaj különböző mélységéből veszik fel a tápanyagot, ezért ebből a szempontból sem zavarják egymást.

Daucus carota
Sárgarépa

 

Tetszett a cikk?

Adj nekünk 5 szívecskét, ha igen!

Jelenlegi állás: 4.2 / 5. Szavazatok: 19

Még nincs szavazat, légy te az első!

Sajnáljuk, hogy nem tetszett a cikk!

.

Kérjük mondd el, hogyan javíthatnánk rajta?

Szólj hozzá a Facebookkal!

hozzászólás

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .