Pisum sativum

Zöldborsó

Pisum sativum
Zöldborsó

Március elején vessük el a magot!

A zöldborsó könnyen termeszthető növény. Az első vetést február végén, március elején végezzük el, akkor májusban már lehet friss borsót fogyasztani. A talaj jobb takarása miatt a kertben legjobb sorban vetni a magokat, egymástól 1 cm-es távolságra, legalább 5 cm mélyen.

A borsó nagyon gyorsan kikel, a továbbiakban ügyeljünk, hogy virágzáskor és terméskötéskor ne száradjon ki a talaj. A termés növekedésének fázisában is öntözzük meg, ha szükséges.

A borsó akkor szedhető, ha a megfelelő méretet már elérte, de még zsenge és édes ízű. Ekkor már ne halogassuk a szedést és szedés után is 1-2 óra múlva dolgozzuk fel, használjuk ételek készítésére, vagy fagyasszuk le. Erre azért van szükség, mert a borsóban lévő cukor az idő haladtával gyorsan keményítővé alakul át és „lisztes” ízűvé válik. Ezért a borsószedés folytonosságát a szakaszos vetéssel (5-7 naponként), vagy a különböző tenyészidejű fajták vetésével biztosíthatjuk.
A borsó ún. hosszúnappalos növény, ami azt jelenti, hogy annál bőségesebben fog virágozni és így több termést adni, minél jobban meghaladja a nappalok hossza a 9-14 órát.
Három zöldborsó típus közül választhatunk. A kifejtő borsónak a felülete sima, frissen még jó ízű, de a kellemes ízét hamar elveszíti. Szárítva és hántolva sárgaborsónak dolgozzák fel. A velőborsó magja ráncos, keményebb, megfőzve édesebb és az édes ízét tovább megtartja. A cukorborsó kisebb szemeket terem, de az éretlen héjával együtt is fogyasztható, vagy lefagyasztható.
A fotón kikelt borsó látható csepegtető öntözőrendszer mellett.

Zöldborsó
Pisum sativum

 

Szólj hozzá a Facebookkal!

hozzászólás

Hozzászólás

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..

%d blogger ezt szereti:
EZ IS ÉRDEKELHET!
Kínai papíreperfa (Broussonetia papyrifera)
Kukacos cseresznye és meggy
Brunnera macrophylla – Kaukázusi nefelejcs (Boraginaceae)
Close