Dughagyma

4.5
(53)
Vörös hagyma
Dughagyma

Ültessük el márciusban!

A dughagymás termesztési módszer kialakulása Makó vidékéhez kötődik. Az ottani száraz időjárás miatt a hagyma egy év alatt nem tudott megfelelő nagyságúra növekedni. Ezért az első évben dughagymát termesztettek, amelyet felszedtek, majd a következő évben újra elültették. A hagyma a második évben eredetileg már magszárat hozna, ennek megakadályozására a hagymákat hőkezelték. Ez abból állt, hogy a dughagymákat november közepétől március közepéig a kemence felett melegben tárolták. Később kidolgozták ennek a nagyüzemi módszerét. A hőkezelés nem csak a felmagzást gátolja, hanem gombaölő és termésnövelő hatása is van.

A dughagymát március második felében kell elültetni. Ügyeljünk, hogy a gyökérzet lefelé legyen, az ültetési mélység 3-5 cm. A hagyma nagy tápigényű növény, szereti a napos helyet.
Ültessük a répa közelébe, mert egymást védik a hagyma- és répalégytől. Még jó társítás a paprika, paradicsom, uborka, káposztafélék, saláták mellé. Ha van eper, akkor az közé is tegyünk hagymaféléket.
Kerti körülmények között ne tartsuk be az ültetési távolságot, nyugodtan ültessük közelebb egymáshoz. Később minden másodikat-harmadikat elfogyaszthatjuk zöldhagymaként (április-május), a másik részét pedig félig kifejlett hagymaként (május-július) használhatjuk főzésre. Ezeket úgy szedjük fel, hogy a megmaradt hagymának elegendő helye legyen a fejképződéshez. A dughagymáról ültetett hagyma július végén, augusztus elején takarítható be, amikor a szára száraz, elfekszik. Szedjük ki a földből, úgy hogy ne sérüljön meg és hagyjuk a napon száradni, de esőben ne hagyjuk kinn. Végül kössük csomókba és tároljuk a padláson szellős, száraz, hűvös helyen.
Magról is ültethetjük és természetesen más hagymafélét is érdemes kipróbálni. Ehhez még sok helyre sincs szükség, mert az ágyás szélén, vagy más zöldségek között is elférnek.

Dughagyma
Vöröshagyma

Tetszett a cikk?

Adj nekünk 5 szívecskét, ha igen!

Jelenlegi állás: 4.5 / 5. Szavazatok: 53

Még nincs szavazat, légy te az első!

Sajnáljuk, hogy nem tetszett a cikk!

.

Kérjük mondd el, hogyan javíthatnánk rajta?

Szólj hozzá a Facebookkal!

hozzászólás

“Dughagyma” bejegyzéshez 3 hozzászólás

 1. “Ültessük a répa közelébe, mert egymást védik a hagyma- és répalégytől. Még jó társítás a paprika, paradicsom, uborka, káposztafélék, saláták mellé. Ha van eper, akkor az közé is tegyünk hagymaféléket.”

  Az nem probléma, hogy a fent említett növények sokkal több öntözést igényelnek, mint a hagyma?

  Válasz
  • Kedves Kató,
   Célszerű a főnövény igényei szerint öntözni. Ha nem túl agyagos a talaj (tehát megfelelő a vízáteresztő képessége), akkor nem fog problémát okozni a hagymának.
   Üdvözlettel:
   Maszlay Bernadett

   Válasz

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .