Bonsai III.

4.3
(6)
Buxus sempervirens
Buxus bonsai

Gyakorlati tanácsok bonsai fák életben tartásához

Ha sikerült a nekünk való fajtát kiválasztani, és hazaérkeztünk otthonunkba, (útközben figyelve arra, hogy ha hideg van, nehogy megfázzon növényünk) ki kell választani a megfelelő helyet.
Érdemes ablak közelébe helyezni a cserepet, hogy megfelelő mennyiségű legyen a fény.

Gyenge fényviszonyoknál megnyúlnak a hajtások. Ügyeljünk rá, hogy tűző nap nyáron ne érje. Ha lehetőségünk van rá, tavasztól őszig tarthatjuk növényünket a szabadban is, árnyékos helyen. Ebben az esetben fokozott figyelmet kell fordítani a növényvédelemre. Például a Carmonát azonnal megtalálják a levéltetvek, a gyapjastetű kifejezetten szereti. Ha esős, párás az idő, gondolnunk kell a gombás megbetegedésekre is.
Sarkalatos pont a bonsai fa tartásánál az öntözés. Mivel nagyon kicsi cserepekben neveljük őket, földjük gyorsan kiszárad. Általánosságban elmondható, hogy minél kisebb a növény és minél kisebb tálkában van, annál nagyobb figyelmet kell szentelnünk a locsolásnak. A legtöbb bonsai fa igényli a nyirkos (és nem tocsogó) talajt. Gondoskodnunk kell a felesleges öntözővíz szabad elfolyásáról.
Öntözési módok:
Legalkalmasabb a gyűjtött szobahőmérsékletű esővíz. Ioncserélt vizet ne használjunk!
Akinek nincs túl sok fája, megoldhatja a növények beáztatását. Ez a leghatékonyabb és legtartósabb módszer. Egy megfelelő nagyságú tába annyi vizet töltünk, hogy a beleállított tálka szélénél ne érjen feljebb. Vigyázzunk arra, hogy ne legyen olyan magas a víz, hogy a cserép feldőljön.
A következő módszer az öntözés locsolókannával. Kapható speciális bonsai öntözőkanna,
amelynek vékony, hosszú csőrével könnyen hozzáférhetünk fánk tövéhez. Ennél a módszernél arra kell vigyázni, hogy ha a föld már kiszáradt, az öntözővíz lecsorog a tetején, és nem szívódik fel. Ebben az esetben ajánlottabb a beáztatás.
Felmerülhet lehetőségként még az ültető közeg permetezése. Itt figyelni kell arra, hogy permetezéskor ne mindig csak a föld tetejét nedvesítsük, mert akkor a gyökérnél folyamatosan száraz marad a talaj. Mindig várjuk meg, amíg a cserép aljánál, a kifolyónyílásnál megjelenik a felesleges víz.
Ha már áldoztunk egy növényre, szánjunk még annyit rá, hogy vegyünk egy cseppfogó tálkát is, ami esztétikailag is jól mutat, valamint felfogja az esetlegesen kicsöpögő vizet.
Az öntözés gyakorisága igazodjon a tartási körülményekhez. Tehát száraz, meleg levegőjű lakásban akár napi öntözést is jelenthet. Alacsonyabb hőmérsékleten értelemszerűen kevesebb locsolás szükséges.

Bonsai exhibition
Bonsai kiállítás

 

Tetszett a cikk?

Adj nekünk 5 szívecskét, ha igen!

Jelenlegi állás: 4.3 / 5. Szavazatok: 6

Még nincs szavazat, légy te az első!

Sajnáljuk, hogy nem tetszett a cikk!

.

Kérjük mondd el, hogyan javíthatnánk rajta?

Szólj hozzá a Facebookkal!

hozzászólás

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .