Erdei iszalag (Clematis vitalba)

0
(0)

clematis_vitalba0A Clematis vitalba nálunk is megtalálható a természetben, de jelentéktelen virágaival nem képvisel díszítőértéket. Ezért most inkább a nemesített változatokról ejtenék néhány szót. Az iszalag a kétszikűek osztályában a boglárkavirágúak rendjéhez, ezen belül a boglárkafélék családjához tartozó nemzetség.
A legtöbb iszalag faj Kínából, és Japánból származik. A mérsékelt övből származóak lombhullatóak, míg a melegebb övekből származóak örökzöldek. Fajtától függően virágozhatnak tavasszal, nyáron, vagy akár egész vegetáció alatt is.


A Clematis hibridjei talán nem véletlenül olyan népszerűek, hiszen rendkívül változatos virágszínekkel, és formákkal kaphatóak a kertészetekben.
Fehértől a bordón keresztül egészen mély kékig mindenféle árnyalat előfordul. Vannak szimpla, és telt virágú változatok is. Jellemzően a illik rájuk a mondás: lábuk legyen árnyékban, fejük pedig napon, mivel az alapfaj eredetileg erdők aljnövényzete.
Ez a nemzetség elterülő, elfásult kúszónövényekből áll, ezért mindenképpen érdemes támrendszert kiépíteni, hogy felkúszhasson, és így érvényesüljön a virágpompája.
Idővel teljesen benövi a rendelkezésre álló teret, jó alternatíva lehet akár még rózsalugas helyett is.

clematis_vitalba

Tetszett a cikk?

Adj nekünk 5 szívecskét, ha igen!

Jelenlegi állás: 0 / 5. Szavazatok: 0

Még nincs szavazat, légy te az első!

Sajnáljuk, hogy nem tetszett a cikk!

.

Kérjük mondd el, hogyan javíthatnánk rajta?

Szólj hozzá a Facebookkal!

hozzászólás

Hozzászólás - Szeretettel várjuk a kérdésed, véleményed

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

%d blogger ezt szereti:
Read previous post:
Árvíz 1.

Fogalmak: Áradás: A vízszint emelkedése, mely nem haladja meg az átlagos partmagasságot. Árvíz: Amikor a víz emelkedése következtében a vízszint...

Close