Növényekkel a szúnyogok ellen 1.

4
(1)

szunyog1Sokakban felmerülhet, miért is szívják a szúnyogok a vérünket?
A nőstények az utódok kifejlődéséhez szükséges fehérjéket, tápanyagokat a vérből veszik fel. A hímek éppen ezért nem is csípnek, hanem csak növényi nedvekkel táplálkoznak.
Néha úgy tűnik, hogy a sok növénnyel beültetett kertekben több a szúnyog. Ez igaz, mert kedvelik a meleg, nedves helyeket, amelyet a sűrű lombozatukkal párásító növények biztosítanak számukra. Mivel a szúnyoglárvák a vízben fejlődnek, a kerti tavak, az esővízgyűjtő hordók, vagy kinn felejtett vízzel telt edények még a szaporodásukhoz is jó feltételt nyújtanak.

 

Ám a növények között is akadnak olyanok, amelyek távol tartják a szúnyogokat.
A szúnyogok az áldozatukat a bőrből párolgó illatanyagok, a kisugárzott hő és a kilélegzett CO2 alapján találják meg. A szúnyogokat távol tartó növények hatása azon alapul, hogy a bőrből kibocsátott illatanyagokat egy erősebb illattal elfedik, vagy illatuk egyenesen riasztó hatással van a szúnyogra.

Hogy érezhető eredmény legyen, nem elég egyetlen növény, hanem minél többet kell a környezetünkben elhelyezni. Sajnos ez a módszer csak szélcsendes időben működik. Egy erősebb szellő továbbviszi a növényekből kibocsátott illatanyagokat és így megszűnik a riasztó hatásuk.

Más miatt is érdemes ültetni ezeket a növényeket. A többségük szép virág, dísznövény, vagy haszonnövény. Majdnem mindegyik cserépbe is ültethető, melyek aztán a balkonon és az ablakban is jól mutatnak. A cserepes növények előnye, hogy át lehet helyezni oda, ahol éppen tartózkodunk. A következő sorozatban néhány, a szúnyogok riasztására alkalmas növényt mutatunk be.

Álljon itt elsőként a Ceyloni nardusfű. Ceyloni nardusfű, vagy citronella (Cymbopogon nardus) A pázsitfűfélék (Poaceae) családjába tartozó 1.5-2 méter magas évelő növény. Illóolaját rovarrisztó spray-k, gyertyák gyártására használják. Az illóolajának hatóanyagai: geraniol, citronellol és citronellál. Vásárláskor győződjünk meg arról, hogy a cserepén latinul a Cymbopogon nardus, esetleg Cymbopogon winterianus (Jávai citronella) áll, mert csak ezek a fajok rovarriasztó hatásúak.

szunyog1

A sorozat további cikkei:

https://plantae.hu/novenyekkel-a-szunyogok-ellen-2/
https://plantae.hu/szunyogriaszto-noveny-3/
https://plantae.hu/szunyogriaszto-noveny-4/
https://plantae.hu/szunyogriaszto-noveny-5/

Tetszett a cikk?

Adj nekünk 5 szívecskét, ha igen!

Jelenlegi állás: 4 / 5. Szavazatok: 1

Még nincs szavazat, légy te az első!

Sajnáljuk, hogy nem tetszett a cikk!

.

Kérjük mondd el, hogyan javíthatnánk rajta?

Szólj hozzá a Facebookkal!

hozzászólás

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .