Növényekkel a szúnyogok ellen 5.

4.2
(12)

 

szunyog5_fEddig olyan növényekről volt szó, amelyek illatanyagaikkal elriasztották a szúnyogokat, vagy elfedték az emberi testből párolgó illatokat, mely alapján a szúnyogok megtalálják áldozatukat.
De vannak olyan növények is, amelyek magukhoz csalogatják és foglyul ejtik a rovarokat.

Ezek a húsevő növények. Ahogy a nőstény szúnyog a vérből veszi fel az utódok létrehozásához szükséges tápanyagokat, e növények számára éppen a rovarok jelentik a tápanyagforrást. Csapdába csalják a rovarokat, majd emésztő enzimek segítségével lebontják testüket és felveszik a bennük lévő tápanyagokat.
Kb. ezer ilyen húsevő növényfaj ismeretes. Olyan helyen élnek, ahol a talajban kevés a tápanyag.

Sajnos a rovarok között nem válogatnak, a hasznosak is áldozatul esnek.

Kancsóka fajok (Nepenthes sp.)

E nemzetségbe kb. 100 faj tartozik. Kancsó alakú módosult levelükkel fogják el a rovarokat, miután azokat illatanyagokkal, színekkel magukhoz csalogatják. A kancsókban a növény által termelt és fajtól függően különböző sűrűségű emésztőfolyadék található, amelybe az áldozat belepottyan. (A képen az első oszlop.)

Vénusz légycsapója (Dionea muscipula)

A nemzetségének egyetlen faja. A leveleinek végén csapók találhatók, melyekkel áldozatát megfogja. Nektárhoz hasonló illattal csalogatja magához a rovarokat. Ha a rovar a csapók belsejében lévő érzékelő szőrökhöz hozzáér, azok összezáródnak, majd emésztőnedvvel telnek meg és megkezdődik a rovar lebontása, mely 1-2 hétig tart. (A képen a második oszlop.)

Harmatfüvek (Drosera sp.)

E nemzetségnek kb. 100 faja létezik. Általában kicsi termetűek. A leveleken található mirigyszőrök ragadós nedvet termelnek, melybe a rovarok beleragadnak. Végül a levéllemezek a rovarra borulnak és elkezdődik az emésztés. (A képen a harmadik oszlop.)

Kürtvirágok (Sarracenia sp.)

Talán a legszebb rovarevő növények. A húsevő leveleik színesek, különleges formájúak, a tetején fedővel. Ezekkel a színes levelekkel és nektárillattal csalogatják magukhoz a rovarokat. Ha beleesnek a csapdába, a kijutást lefelé álló szőrszálak akadályozzák. Tavasszal, nyár elején nagyon szép, mutatós virágokat hoznak. (A képen a negyedik oszlop.)

szunyog7

 


Nem csak élő növényekkel védekezhetünk a szúnyogok ellen, hanem mi magunk is készíthetünk növényi részekből, termékekből hatásos riasztókat.

Vannak olyan illatok, mint pl. a vanília, a citrom, a szegfűszeg illata, melyek az ember számára kellemesek, viszont a szúnyogok ki nem állhatják ezeket.

A következő szúnyogriasztó „berendezéshez” az alábbi növényi termékek szükségesek.
-pálinka, mely erjesztett gyümölcsből készült párlat -szegfűszeg, mely Syzygium aromaticum latin nevű fa szárított virágrügye (lsd.bal felső sarokba lévő kép)
-citrom

Egy kis tálkába öntsünk pálinkát. Néhány citromszeletbe szurkáljunk szegfűszeget. Majd ezt helyezzük a pálinkába. Az alkohol párolgásakor a citrom és szegfűszeg illatanyagai a levegőbe kerülnek, amelyek a szúnyogokra riasztólag hatnak.

A képen a jobboldali fotókon egy vanília faj látható. Három faját használják fűszertermesztésre, ezek közül leggyakoribb a Vanilla planifolia. A tokterméséből lesz a fűszer, melyet félig éretten szednek, majd hőkezeléssel, érleléssel kapják meg a végterméket. A vaníliaillatot sem szeretik a szúnyogok. Ha a vízbe vanília illóolaját csepegtetjük és párologtatjuk a szobába, onnan a szúnyogok elmenekülnek. Ezt a keveréket próba után a bőrre is lehet kenni.

 

szunyog8
Képek: Internet

A sorozat előző cikkei:

https://plantae.hu/szunyogriaszto-noveny-4/
https://plantae.hu/szunyogriaszto-noveny-3/
https://plantae.hu/novenyekkel-a-szunyogok-ellen-2/
https://plantae.hu/novenyekkel-a-szunyogok-ellen-1/

Tetszett a cikk?

Adj nekünk 5 szívecskét, ha igen!

Jelenlegi állás: 4.2 / 5. Szavazatok: 12

Még nincs szavazat, légy te az első!

Sajnáljuk, hogy nem tetszett a cikk!

.

Kérjük mondd el, hogyan javíthatnánk rajta?

Szólj hozzá a Facebookkal!

hozzászólás

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .